NOVE MOGUĆNOSTI

HAC predstavio novu prometnu aplikaciju: ‘Daje vozačima više informacija od Googlea!‘

Korisnici nakon upisivanja svoje rute imaju podatke o kolonama, radovima na cesti, obilaznim pravcima, situaciji na odmorištima...

HAC aplikacija Live Traffic HR

 Screenshot Live Traffic Hr/

Svi korisnici autocesta i operativnih sustav Android i iOS u Hrvatskoj od srijede, 22. svibnja, na svojim mobilnim uređajima mogu koristiti aplikaciju Live traffic HR koju su razvile Hrvatske autoceste. Osim autocesta, aplikacijom je pokriven i most “Dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku na DC 8.

image
Livetraffichr Screenshot/
image

Lučko - reklama za aplikaciju

Hrvatske Autoceste/

“Aplikacija korisnicima omogućuje sve potrebne podatke važne za putovanje praktički u realnom vremenu”, kazao je na predstavljanju aplikacije Davor Bičanić iz HAC-a. Prema njegovim riječima, ovo nije još jedna aplikacija navigacije, već aplikacija koja putnicima daje više podataka od Googlea.

image
Livetraffichr Screenshot/
image
Livetraffichr Screenshot/
image
Livetraffichr Screenshot/

Tako korisnici nakon upisivanja svoje rute na ekranu mobitela imaju podatke o kolonama, radovima na cesti, obilaznim pravcima, situaciji na odmorištima, pješaku ili divljoj životinji na prometnici, vremenskim prilikama na ruti putovanja, trenutnim radovima...

image
Livetraffichr Screenshot/

Kako su autoceste pokrivene kamerama, putem aplikacije možete vidjeti trenutku sliku o stanju prometa na izlazima s autoceste i naplatnim kućicama. Također se mogu dobiti informacije o radovima u najavi. Primjerice, ako na put idu za tri dana, aplikacija ih obavještava o radovima koji će se dogoditi za tri dana.

Putnike će obavještavati o zatvaranju autoceste zbog bure i upućivati ih na obilazni pravac. Također ćete moći u slučaju potrebe pozvati hitne službe putem 112. Aplikacija je interaktivna te korisnici mogu javljati o prometnim nesrećama i ostalim stanjima na autocesti.

image

Kolona na autocesti A-1 kod Karlovca, ilustrativna fotografija

Robert Fajt/Cropix/Cropix

U HAC-u tvrde da vam se s ovom aplikacijom ne može dogoditi da vas obavještava da je na nekom dijelu autoceste kolona a kada dođete do te lokacije kolone više nema.

“Naša aplikacija daje daleko više podataka o stanju na autocestama i daleko brže od klasičnih navigacija. Izvor podataka o stanju na autocestama su sami upravitelji autocesta što znači da mogu dati najbržu i najtočniju informaciju”, naglašava Bičanić.

Autori aplikacije ističu da ona ima ogromne mogućnosti nadogradnje s unošenjem novih podataka te proširenje na državne ceste. U bližoj budućnosti očekuje se i njeno uključenje u sustav Car play, što će vozačima omogućiti njeno lakše korištenje.

image

Autocesta A1 u okolici Zadra, ilustrativna fotografija

Zvonimir Barisin/Cropix/Cropix

U aplikaciju podatke šalju svi upravitelji autocesta u Hrvatskoj. Dakle HAC, Bina Istra i Autocesta Zagreb - Macelj što znači da je pokrivena cjelokupna mreža autocesta.

image

Ljetne gužve na ulazu na A1 na naplatnoj postaji Lučko, ilustrativna fotografija

Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Projekt izrađen je u sklopu projekta Europske unije Crocodile 3. Vrijednost projekta je 4,8 milijuna eura a Europska unija ga je financirala s 85 posto potrebnih sredstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 08:36