NOVA ATRAKCIJA

Habijan s ekipom otvorio ‘Tomićevo pogledalo‘: Svi su bili u sportskom izdanju

Nalazi se na 685 metara nadmorske visine, te je vidikovac nova turistička i planinarska atrakcija. I projekt vrijedan 116 tisuća eura
 Mingor/

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan i ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera Tomislav Kovačević su danas sa suradnicima svečano otvorili novi vidikovac "Tomićevo pogledalo" na brdu Stubica.

Nalazi se na 685 metara nadmorske visine, te je vidikovac nova turistička i planinarska atrakcija. I projekt vrijedan 116 tisuća eura. Otvorenje vidikovca se održalo povodom obilježavanja 75. obljetnice proglašenja Nacionalnog parka Plitvička jezera i 45. obljetnice upisa na UNESCO-ov Popis svjetske baštine. Vidikovac je smješten na poznatoj lokaciji na kojoj je hrvatski književnik i prevoditelj Josip Eugen Tomić pronalazio inspiraciju za svoje pjesme. S njega se pruža panoramski pogled na dio Gornjih jezera, te se vide Prošćansko, Ciginovac, Okrugljak, Veliko, Batinovac i Gradinsko jezero i okolni vrhovi.

Ravnatelj Kovačević je istaknuo kako se očekuje da će ova atrakcija privući posjetitelje na šumske staze povrh jezera i time pridonijeti rasterećenju dijela posjetiteljskog sustava.

- Nacinalni park Plitvička jezera su najbolji primjer održivog turizma. U prilog tome ide smanjen broj posjetitelja u odnosu na ranije s ciljem očuvanja prirodnog bogatstva, jer upravo je zaštita prirode glavni smisao parkova. Očuvana priroda jedan je od najvažnijih resursa Hrvatske - izjavio je ministar Habijan, stoji u priopćenju ministarstva.

image
Lucija I Rade Jug/

Uz ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu i najavljenu obnovu hotela, najvažniji posao parka tek slijedi jer započinju zahtjevni restauracijski projekti na očuvanju sedrenih barijera i uklanjanju pregrada na rijekama i potocima što će rezultirati izmicanjem dijela staza, a sve kako bi se osigurao prirodni rast sedre i očuvanje prekrasnih jezera.

Ministar Habijan je naglasio kako ulaganja u zaštitu prirode moraju biti prioritet te dodao: "Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja će s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost posebno voditi računa o ulaganjima u planinarske domove i rekonstrukcije postojećih objekata. Na Risnjaku i Velebitu u planu je obnova planinarskih domova, a na Lastovu rekonstrukcija napuštene vojarne u posjetiteljski centar. Ta tri projekta planiramo realizirati tijekom naredne dvije do tri godine."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:19