OPERA `MARŠAL´

Haag je savršen izgovor, Kerum izbacio Tita iz HNK

Odluka donesena već u subotu službeno će biti objavljena tek danas, ali umjetnici su se već razišli

ZAGREB - Nakon što je splitski HNK na poticaj gradonačelnika Željka Keruma, što je pisalo i u službenom priopćenju, odgodio za subotu zakazanu premijeru opere “Maršal” Silvija Foretića, donesena je odluka i da se otkažu predstave zakazane za večeras i sutra.

Povučene ulaznice

- Predstavu prebacujemo u sljedeću sezonu, najvjerojatnije tek iza Nove godine zbog usklađivanja termina - potvrdio nam je jučer i intendant Duško Mucalo.

Kao opravdanje iskoristio je i otkazivanje dolaska predsjednika Josipovića na premijeru, što je protumačio kao potvrdu da situacija nakon haaške presude hrvatskim generalima nije normalna, a dodao je i kako ne želi da predstava doživi blamažu jer je za ponedjeljak prodano devet, a za utorak četrnaest ulaznica.

Josipović je još u petak za Jutarnji izjavio da njegov nedolazak u Split nema veze s bilo kakvom neprimjerenošću predstave ili izvanrednom sigurnosnom situacijom, a argument slabe prodaje ulaznica čini nam se, najblaže rečeno, neumjestan. Naime, kako nam je rekao jedan od izvođača, blagajnica HNK je već u petak zainteresiranim građanima odgovarala da neće biti nijedne predstave i da se ulaznice više ne prodaju.

- Svi smo imali razumijevanja i složili se s odlukom da se odgodi subotnja premijera, čime je odaslana poruka o našem zajedništvu i suosjećanju, ali nije bilo nikakvog razloga da se ne odigraju sljedeće dvije predstave - rekao nam je jučer maestro Ivo Lipanović.

Gubili vrijeme u Splitu

- Nakon tolike odgode predstavu treba obnoviti iz početka - kaže Lipanović i dodaje kako su u prvom redu oštećeni umjetnici i svi radnici splitskog HNK koji su uložili silan trud i puno entuzijazma. Iskusni dirigent k tomu naglašava da je za njega “Maršal” jedno od najboljih hrvatskih djela ikada napisanih za glazbenu scenu.

Premda mu još nitko ništa nije bio službeno javio, slovenski tenor Branko Robinšak jučer je već bio na putu kući jer, kaže, ne može više gubiti vrijeme u Splitu. Nikada nije doživio ništa slično i tužan je, kao i ostali izvođači kojima je uskraćeno prikazati djelo u koje su uložili silan trud i koje su zavoljeli.

Intendant marioneta

I sam skladatelj Silvio Foretić, koji je prema filmu Vinka Brešana sastavio i libreto, ogorčen je odlukom splitskog HNK i smatra da se ionako još uvijek privremeni intendant Mucalo ne usudi samostalno odlučivati, a i redatelj Mario Kovač ga smatra Kerumovom marionetom.

I Foretić i Kovač skloni su tome da ne pristanu na odgodu i ne dopuste postavljanje djela u Splitu tek dogodine. O tome će se još dogovoriti s vodstvom Muzičkog biennala Zagreb koji ih je, kao koproducent predstave, angažirao.

A to znači da bi se lako moglo dogoditi da splitski HNK ne dobije drugu priliku za “Maršala” jer je vodstvo Muzičkog biennala osobito ogorčeno.

- Ovo je veliki udarac kulturnom i normalnom odvijanju građanskog i civiliziranog života u našoj zemlji - kaže umjetnički ravnatelj MBZ-a Berislav Šipuš i odlučno tvrdi da neće pristati na takvu odgodu, nego će od splitskog HNK, nakon savjetovanja s odvjetnicima, tražiti povrat više od 200 tisuća kuna. Toliki je trošak MBZ-a za honorare skladatelju i autorskoj ekipi te raspis notnih materijala.

Štetna i skupa politika

Kad se tomu doda honorare koje će HNK u svakom slučaju morati platiti umjetnicima, sasvim je jasno da će Kerumovo petljanje u kazalište osim moralne, Splitu nanijeti i veliku materijalnu štetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:24