POTREBNI ODLUČNIJI FISKALNI POTEZI

GUVERNER PROZVAO VLADU 'Reforme treba provoditi više i brže. I uz rezanje je moguće ostvariti rast'

Vujčić: Ključ za gospodarski rast je poboljšanje poslovne klime
 Goran Mehkek / cropix

Reforme u Hrvatskoj su krenule, no treba ih provoditi više i brže, poručio je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

- Kada je monetarna politika ograničena visokim stupnjem eurizacije, fiskalna politika trebala bi biti glavno sredstvo borbe protiv krize - rekao je Vujčić na konferenciji o izazovima koje članstvo u EU nosi hrvatskom gospodarstvu, a koju su organizirali Zaklada “Konrad Adenauer” i Zagrebačka inicijativa.

Prvi učinci 2014.

Prema njegovoj ocjeni, dio reformi u Hrvatskoj konačno se počeo provoditi. To se ponajprije odnosi na restrukturiranje dijela javnih poduzeća, čiji bi se prvi učinci trebali vidjeti u sljedećoj godini, kao i na zahvate u radnom zakonodavstvu i zdravstvenom sustavu. No, potrebno je, ističe šef monetarne vlasti, učiniti “puno više i brže”.

EDP će nam pomoći

Vujčić se u izlaganju nije izrijekom osvrnuo na trogodišnje Fiskalne smjernice i 37 mjera koje je Vlada usvojila na zadnjoj sjednici. Komentar Vladinih smjernica izbjegao je i u naknadnom razgovoru s novinarima, poručivši samo kako misli “da će brojke izgledati drugačije nego u Smjernicama”. Za Vladin paket mjera smatra da idu u pravom smjeru.

VUJČIĆ ZA REUTERS 'Vlada rješava ključne probleme, ali Hrvatska treba jače reforme'

Fiskalna konsolidacija sada se više ne može odgađati, a pomoći će joj procedura prekomjernog deficita (EDP) u koju Hrvatska uskoro ulazi. Neslužbene projekcije koje je iznio pokazuju da bi se bez provedbe reformi fiskalni deficit u Hrvatskoj u sljedeće dvije godine kretao oko šest posto BDP-a, dok bi javni dug preskočio 70 posto BDP-a. S druge strane, fiskalna prilagodba “teška” 0,5 posto BDP-a na godinu proračunski bi manjak u 2015. mogla srezati na oko 3,5 posto BDP-a, dok bi javni dug iznosio oko 65 posto BDP-a.

Čak i u uvjetima rezanja državne potrošnje, zaključio je Vujčić, moguće je ostvariti gospodarski rast. No, ključ za to leži u poboljšanju poslovne klime.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:13