PLJUŠTE REAKCIJE NAKON IZJAVE PREDSJEDNIKA SRBIJE

Grubišić: A što ste očekivali od četnika? Pupovac: Vukovar je bio i ostao i grad Hrvata i grad Srba

Pupovac: Vukovar je bio i ostao i grad Hrvata i grad Srba. I Vukovar je grad u kojem žive i Hrvati i Srbi i tako treba biti.
Zagreb, 190412.Sabor.Nastavak 4. sjednice Hrvatskog sabora.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Na sjednici Sabora u petak raspravljalo se i o izjavi novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića za Frankfurter Allgemeine Zeitung da je Vukovar bio srpski grad te da se Hrvati tamo nemaju zašto vraćati.

Novi srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić: Vukovar je bio srpski grad i Hrvati se nemaju zašto vraćati u njega

- A što ste očekivali od četnika? Neka proba to ostvariti pa će imati ono što su Hrvati pokazali, da su vojnici i ratnici. To je smiješno. Mislim da to više služi domaćoj javnosti da imamo o čemu dva tri dana pričati. O onim važnim temama gospodarstva, nezaposlenima, ponovo ne pišemo. Opet imamo cirkus oko Nikolićeve izjave koja je bespredmetna i bezvezna, izjavio je Boro Grubišić iz HDSSB-a.

- To je za njegovu unutardržavnu, srbijansku upotrebu, a što se tiče nas Hrvata, dakle o takvim izmjenama se mi ne trebamo previše brinuti. Zbog ove izjave treba reagirati državni vrh na čelu s predsjednikom, predsjednikom vlade, ministricom vanjskih poslova, jer u mnogim drugim situacijama su kasnili pa evo kasne i sada. Kad su u Novom Sadu tukli naše navijače isto je trebalo dva-tri dana, valjda će se i sada nakon dva-tri dana netko oglasiti.

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je:

- Vukovar je bio i ostao i grad Hrvata i grad Srba. I Vukovar je grad u kojem žive i Hrvati i Srbi i tako treba biti. Nalazi se na istočnoj granici Hrvatske i na zapadnoj obali Dunava, koji dijeli Hrvatsku i Srbiju i ta rijeka nas treba spajati. Predsjednik Srbije ne smije imati takav vokabular. Takve izjave ne mogu unaprijediti odnose između država i nema nikakve sumnje da odgovornost šefova država i Srbije i Hrvatske nalaže drugačiji vokabular i drugačije odnose posebno prema mjestima, koja su mjesta groznog stradanja i bezumlja jedne politike koja je poražena i koja ne bi trebala dobiti prostora u bilo kojem smislu ili u bilo kojoj riječi.

Matić o Nikolićevoj izjavi da je Vukovar 'bio srpski grad': Sanjao sam i ja Claudiju Schiffer...

Donedavna predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, pak, pozvala je predsjednika Republike i Vladu da reagiraju.

- To je skandalozna izjava i ja očekujem da će reagirati i predsjednik Republike i Vlada. Na to se treba reagirati, to je zastrašujuća izjava jer je Vukovar hrvatski grad koji je najviše pretrpio u bespoštednoj i krvavoj agresiji na Hrvatsku. Vukovar je simbol hrvatskog stradanja, nad njim je počinjen i ekocid i genocid i urbocid i ovakve izjave su skandalozne i neće pridonositi svemu onome što smo u proteklim godinama napravili za približavanje i dobrosusjedstvo. Kao što je trebalo reagirati i kao što sam reagirala na izjavu bivšeg predsjednika Srbije o tome da ne bismo trebali slaviti Dan pobjede.

- Danas nismo ni svjesni da smo žrtve nasilja kada novoizabrani srpski predsjednik Nikolić kaže da je Vukovar srpski i da će srpski i ostati, rekao je Zoran Vinković iz HDSSB-a. To je nasilje nad svim hrvatskim građanima, pa i nad hrvatskom djecom. Tom očigledno velikom četniku treba ovaj Sabor odgovoriti da prestane širiti govor mržnje i širiti velikosrpsku ideju i poslati jasnu i glasnu poruku da je Vukovar hrvatski i da je uvijek i bio hrvatski bez obzira što četnik Nikolić priča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 09:21