BURNO NA ODBORU

Grmoja demonstrativno ustao i otišao: Nemate nikakve šanse zaustaviti saslušanje o Ini, nemojte se sramotiti!

Odbor je nakon četverosatne rasprave zaključio kako Antikorupcijsko vijeće nije ovlašteno provoditi javna saslušanja, ali uz napomenu kako se može postupati i drugačije

Sjednica Odbora za Ustav i Poslovnik i politicki sustav

 Damjan Tadic/Cropix

Za četvrtak je bila najavljena sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije vezano uz upravljanje INA-om. Pozvani su predsjednik Vlade Andrej Plenković, bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, bivša zamjenica predstojnika Ureda premijera Tena Mišetić te nekadašnji čelnik Janafa Dragan Kovačević, koji je zasad jedini potvrdio dolazak.

Dok vladajući tvrde da saslušanje pred Antikorupcijskim vijećem, koje je bilo zakazano za 11 sati, nije u skladu sa zakonom, oporba smatra da je riječ o pokušaju skrivanja posljedica afere. O svemu je odlučivao saborski Odbor za Ustav koji je sa zasjedanjem počeo u 8.30 i nakon četverosatne rasprave, zaključio kako Antikorupcijsko vijeće nije ovlašteno provoditi javna saslušanja, ali uz napomenu predsjednika Odbora kako se može postupati i drugačije od toga.

Zaključak je Odbor donio nakon četverosatne rasprave, nekoliko stanki, žestokih polemika oporbe i vladajućih. Oporba je prozivala HDZ da želi spriječiti svjedočenje Dragana Kovačevića, bivšeg šefa Janafa i Uskokova optuženika pred Vijećem, ali i buduća neugodna svjedočenja.

„Donijeli smo ovakvo mišljenje koje, u principu, ne sprječava saslušanja, jer se o njemu ne glasuje na samoj sjednici (Sabora)“, rekao je predsjednik Odbora Dražen Bošnjaković (HDZ).

Na nedoumice koje je izazvalo takvo tumačenje, ponovio je kako se „može postupati drugačije“ od zaključka, da je Odbor samo dao mišljenje Damiru Habijanu (HDZ) koje ne ide na plenarnu sjednicu, pa nije obvezujuće u formalnom smislu.

„Antikorupcijsko vijeće sutra može zaobići zaključak, obavljati saslušanje“, rekao je Bošnjaković, tumačeći kako stav Odbora nije obvezujući u formalnom smislu.

Odbor je svoj zaključak donio kad je Antikorupcijsko, odnosno Nacionalno vijeće za praćenje Strategije suzbijanja korupcije, već sat i pol saslušavalo Dragana Kovačevića, bivšeg šefa Janafa i Uskokova okrivljenika.

HDZ-u, koji je oporba optuživala da želi spriječiti Kovačevićevo saslušanje, to je bio dokaz da su oporbene tvrdnje promašene.

„Nije nam problem raspravljati o bilo čemu, samo da bude u skladu sa zakonom, strukturirano i pripremljeno“, poručio je oporbi Branko Bačić.

Saborski Odbor za Ustav i Poslovnik raspravljao je o prigovoru Damira Habijana (HDZ) na odluku Antikorupcijskog vijeća o javnom saslušanju vezano za aferu u Ini uz međusobne prozivke oporbe i vladajućih i nekoliko stanki.

image

Nikola Grmoja

Damjan Tadic/Cropix

Oporba je ustrajavala da je Antikorupcijsko vijeće matično radno tijelo Sabora za borbu protiv korupcije pa kao takvo ima obvezu saslušati sve koji imaju informacije o korupciji i spremni su ih podijeliti, pa i Dragana Kovačevića, bivšeg šefa Janafa i Uskokova optuženika.

‘Čega vas je strah‘

Oporba je prozivala HDZ da želi spriječiti svjedočenje Dragana Kovačevića, bivšeg šefa Janafa i Uskokova optuženika pred Vijećem, ali i buduća neugodna svjedočenja.

Čega vas je strah, ne samo iskaza samog Kovačevića, nego i drugih koji bi mogli biti pozvani, upitao je vladajuće Peđa Grbin (SDP), prozivajući ih da su radi zaštite lopovluka spremni napraviti udar na hrvatsku demokraciju.

„Ovakvim udarom na demokraciju pokušavate prikriti lopovluk“, rekao je vladajućima Peđa Grbin (SDP), koji tvrdi kako se Sabor već neko vrijeme pokušava „eutanazirati“, rasprave pretvoriti u cirkus, a naglasak na rad u odborima „ubiti“.

Zagovara javna saslušanja i tumači kako je saslušanje upletenih u određene kriminalne radnje također dio rada parlamenta. „Od lopova možeš saznati kako je krao, pa možda donijeti propis kojim ćeš ga spriječiti“, argumentirao je Grbin.

Svatko tko zna išta o talijanskoj mafiji, zna da su pokajnici i njihova svjedočanstva omogućili proboje u te organizacije, dodaje Bojan Glavašević.

HDZ je odbacio oporbene prozivke, a činjenicu da je Vijeće ispitivalo Kovačevića dok je Odbor još zasjedao, koristio kao argument da su teze oporbe promašene.

HDZ-ov Branko Bačić odbacuje njegove teze o gušenju demokracije.

Demokracija pretpostavlja proceduru, poštivanje normi i formi, sve drugo je anarhija, kazao je Grbinu navodeći da norme u Saboru propisuje Poslovnik i da su ih zastupnici dužni poštivati.

image

Hrvoje Zekanović

Damjan Tadic/Cropix

U Poslovniku jasno piše tko može biti matično radno tijelo, a Vijeće to nije, naglasio je Bačić.

HDZ je odbacio i prozivke da ne želi da se istraži kriminal u Ini, te poručuju kako oporba zapravo želi Vijeće pretvoriti u istražno povjerenstvo.

Habijanov prigovor ima politički cilj, a to je da se onemoguće javna saslušanja na Vijeću, jednom tijeku u kojem HDZ ima većinu, Rekla je, pak, Sandra Benčić i najavila da su Možemo i SDP pripremili zahtjev za ocjenu ustavnosti mišljenja, odnosno zaključka kojeg je Odbor donio.

Odbor na kraju nije prihvatio prijedlog Benčić (ZLB) da Odbor obveže Sabor da u narednih 15 dana izmjeni Odluku o osnivanju Vijeća pa da javno saslušanje, kao i kod svih drugih radnih tijela, bude eksplicitno navedeno.

Nikola Grmoja (Most), predsjednik Vijeća, vladajućima poručuje kako nema šanse da zaustave javna saslušanja i da je pripremio nekoliko scenarija.

Dragana Kovačevića neću pozvati na javno saslušanje, nego kao stručnjaka, bivšeg šefa Janafa, rekao je i vladajućima poručio „sramite se pred cijelom javnošću“.

Pozvao ih je i da zaključe sjednicu Odbora, jer je za 11 sati sazvana sjednica Antikorupcijskog vijeća. „Meni je neugodno“, poručio je, pa napustio sjednicu.

image

Peđa Grbin

Damjan Tadic/Cropix

‘Oporba želi napraviti cirkus‘

Oporba je isticala kako ne vidi na temelju koje odredbe bi Odbor za Ustav bio ovlašten odlučivati je li neko drugo radno tijelo Sabora postupalo u skladu s Poslovnikom ili ne.

Arsen Bauk (SDP) pritom je podsjetio da se do sada u 99, 9 posto slučajeva prigovor na povredu Poslovnika reklamirao kad se nešto dogodilo.

" A ovdje imamo Habjanov preventivni prigovor, imamo slučaj da je vidoviti Habijan uputio prijedlog da se spriječi nešto što bi se eventualno moglo dogoditi", izjavio je Bauk i ustvrdio kako Odbor provodi ‘puzajuću suspenziju‘ prava zastupnika i odbora.

image

Branko Bačić

Damjan Tadic/Cropix

Hrvoje Zekanović (HDS) oporbi je uzvratio da prešućuje ključne informacije, da se cijela “gungula“ oko Antikorupcijskog vijeća dignula zbog poziva na svjedočenje Draganu Kovačeviću, bivšem šefu Janafa i Uskokovu optuženiku.

"Riječ o čovjeku koji je prije nekoliko mjeseci bacao mobitele u Savu, uhvaćen je s pet milijuna kuna u gepeku i njega se pokušava javnosti pokazati kao relevantnog, kao nekog kome se može vjerovati", dodao je.

"Oporba ga želi dovesti u Sabor da govori svoju istinu, a on ju je utopio u Savi", naglasio je Zekanović, prozivajući ujedinjenu oporbu da želi napraviti cirkus.



Sjednicu smo pratili uživo, a više možete pročitati niže:


NOVO 10:02 - Počela je sjednica Antikorupcijskog vijeća. Nekadašnji čelnik Janafa Dragan Kovačević odazvao se pozivu.

Hrvoje Zekanović je kazao kako nema kvoruma i zatražio da se prebroje prisutni, na što mu je Grmoja odgovorio da nema oči na leđima i da ima kvoruma.


10:46 - Razvila se burna rasprava između Branka Bačića i Sandre Benčić u koju se uključio i Hrvoje Zekanović koji je rekao kako mu je drago da je rasprava bila suvisla te da je Benčić konačno priznala da je "protiv Poslovnika".

"Cijelo vrijeme se pravite da se nepristrani, a s druge strane su političari. Pa i vi ste političari", rekao je i pozvao oporbu da ide na neformalnu raspravu i team building gdje će pozvao i Kovačevića. "Neformalno vam to nitko nije zabranio, ali zakon je zakon, Poslovnik je Poslovnik", rekao je Zekanović, prenosi N1.

Zastupnici oporbe koji sudjeluju u radu Odbora masovno su zatražili stanke.


10:34 - Grmoja je rekao kako neće biti Napoleon koji u Moskvu ušao uz riječi "ne ometaj protivnika dok radi pogrešno" te je poručio članovima Odbora da se prestanu sramotiti.

"Nemate nikakve šanse zaustaviti ovo saslušanje. Čak i kada biste donijeli takvu odluku, ja imam čl. 52 i Kovačevića ću pozvati kao stručnjaka, kao bivšeg šefa Janafa. Ja imam to pravo. Sramotite se pred javnošću. Jučer sam znao da nemate šanse, dobronamjeran sam, upozorio sam vas kao političke protivnike da se sramotite. Ja ću ići na javno saslušanje u 11, zaključite sastanak. Nemojte se sramotiti, meni je neugodno zbog vas. Tražim stanku, ne morate je ni odobriti - kazao je Grmoja i izašao iz prostorije.


10:23 - Peđa Grbin upitao je vladajuće čega ih je strah, s obzirom na to da pokušavaju saslušanje oko Ine proglasiti nezakonitim.

"Ako prihvatimo ono što Habijan traži, posljedice neće biti za ovu sjednicu već za sve buduće sjednice koje žele dovesti osobe koji imaju direktna saznanja o onome o čemu bi se mi u Hrvatskoj trebali boriti, a to je korupcija. Borba je za sada samo na papiru, a učinak malen ili nikakav. Svi pokazatelji ukazuju da korupcija u Hrvatskoj i dalje buja i predstavlja golem teret. Izražavam zabrinutost jer vi ovo pokušavate spriječiti i udarom na demokraciju prikriti lopovluk. Spremni su o tome progovoriti pred zastupnicima, kamera ma i čitavom javnošću, parlament bi trebao biti sretan da ima iz prve ruke priliku čuti kako se krade, kako bi to mogli sprječiti.

Antikorupcijsko vijeće je matično tijelo sabora kad je u pitanju borba protiv korupcije i to tijelo mora raspravljati i predlagati mjere za borbu protiv korupcije. I ima obvezu saslušati sve one koji imaju informacije i spremni s ih podijeliti s javnošću. Čega vas je strah? Iskaza Kovačevića ili drugih koji bi mogli biti pozvani i nešto progovoriti? Ako vas je strah istine, onda to priznajte."

Grbin je kazao da se u vrijeme Ive Sanadera i Jadranke Kosor HDZ nije usudio blokirati rad Antikorupcijskog vijeća, a onda je "došao Andrej Plenković i onda je došao strah".

"Potpuno je jasno da antikorupcijsko vijeće ima pravo pozivati ljude da daju svoj iskaz. Vi to želite spriječiti i pritom se skrivate iza procedure koju lažno tumačite. No iza svega stoji strah. Jednog žetončića, notornog klauna Zekanovića pokušavate staviti u antikorupcijsko vijeće. Činjenice govore protiv vas."


10:04 - Katarina Peović uključila se u raspravu:

"Ne moraš za to biti pravnik, sasvim je jasno, korisno je svima da se saslušaju svi koji nešto znaju o kriminalu u Ini.

"Reći ću vam što su mi rekli radnici rafinerije Sisak na ovo što će doći Dragan Kovačević, rekli su mi: ‘lopov o lopovu‘, ali izgleda da je to jedini način u Hrvatskoj. Oni su pisali pismo Plenkoviću i Ćoriću, završavali na obavijesnim razgovorima u policiji, da bi sada stvari koje smo govorili još 2018., pa 2020. došle na vidjelo. Trebali bi svi ovdje biti na strani demokracije, a ne stranke."

Replicirao joj je Habijan: "Postoje institucije kojima se kazneno djelo prijavljuje. Vi ste ti koji ne vjerujete institucijama i rušite ih imate dvostruka mjerila i licemjerje, vi biste se trebali zapitati koliko se zalažete da sustav koji imamo funkcionira.

Peović mu je uzvratila: "Ajmo se pozvati na zdrav razum. Antikorupcijsko vijeće ne može ispitati čovjeka koji ima nešto za reći o korupciji u Ini?"


09:53 - Grmoja je kazao kako nije on ništa odlučio.

"S osam glasova je prošla odluka i vi ovo saslušanje ne možete zaustaviti", kazao je.

"To neko partijsko pravo u kojemu se koristite smicalicama da zaustavite ovo saslušanje mi nije jasno. Cilj je da ovo tijelo predloži stvari koje idu u smjeru poboljšanja borbe protiv korupcije", dodao je Grmoja.

Habijan mu je poručio da mu je teško s njim komunicirati "jer nije pravne struke".

Potom se Habijanu obratio i Bauk:

"Nadam se da mu je s njim ipak lakše komunicirati jer sam ipak čitao pravne knjige. Ovdje se radi samo o jednoj stvari, hoće li osoba doći na saslušanje ili neće. Mislim da je bila potpuno nepotrebna rasprava."


09:45 - Zekanović je kazao kako bi na ovaj način, vodeći paralelnu istragu, doveli u pitanje transparentnost postojećeg postupka koji je u tijeku kao i pravo obrane osumnjičenika.

"Ići mimo zakonskog okvira je prilično upitno. Smatram da je predsjednik vijeća prekršio odluku o osnivanju vijeća, poslovnik i da je djelovao van svojih ovlasti. Budi mi sumnju da je ovo dogovor, pokušaj ujedinjenja oporbe oko nekog pitanja, ali bezuspješno."

Benčić je kazala da je Habijanu jedini cilj da se onemogući saslušanje na Antikorupcijskom vijeću.

"Mi smo već pripremili zahtjev za ocjenom ustavnost i mišljenja koja će se ovdje zauzeti. Vi ovim potezom govorite da parlament previše nadzire vladu."


09:17 - Karolina Vidović Krišto kazala je kako je "govoriti da je istraživanje korupcije protuustavno vrijeđanje razuma hrvatskih građana".

"Bačić je držao crne novce o crnim kuferima", a sjedi ovdje.

Branko Bačić je kazao kako nikakve novce nije nosio. "Postoji jedna misao koja govori da je bolje šutjeti i biti smatran budalom nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju", kazao je.

Na to je Krišto rekla da se pravi naivan i da cijela Hrvatska zna što je činio. "Nije potrebna rasprava da bi se ta istina utvrdila".

Bačić je kazao da je išta bilo suspektno, on bi bio procesuiran. Potom je prozvao Miroslava Škoru i kazao da je on "kad mu je odgovaralo tri put ulazio i izlazio iz HDZ-a i da je prvi koji nije relevantan govoriti o bilo čemu".

Škoro mu nije ostao dužan: "U HDZ sam ušao misleći da mogu napraviti nešto za ovu zemlju, jednom sam i izašao kad sam vidio da se ne može ništa napraviti i da ste licemjerni i da državu vodite na skandalozan način". Škoro je podsjetio kako je HDZ osuđen za korupciju.

Dražen Bošnjaković potom je članove Odbora poslao na stanku.


09:13 - Hrvoje Zekanović zatražio je povredu Poslovnika i rekao kako se gungula digla zbog Dragana Kovačevića, "čovjeka koji je prije nekoliko mjeseci bacao mobitele u Savu, koji je uhvaćen s pet milijuna kuna u gepeku i sad se pokušava prikazati da je taj čovjek relevantan, da mu se može vjerovati i oporba ga želi dovesti u Sabor da govori svoju istinu".

"On je svoju istinu utopio u Savi. Oporba ovdje želi napraviti cirkus, želi tog čovjeka dovesti u Sabor da govori o korupciji. Vi se, draga moja oporbo, rugate s hrvatskim narodom", rekao je Zekanović.


09:05 - Šest članova Odbora glasovalo je za skidanje ove točke s Dnevnog reda, sedam ih je bilo za odbacivanje tog prijedloga. Dnevni red je prihvaćen. Peđa Grbin zatražio je odmah potom stanku.


08:55 - Nikola Grmoja poručio je da je potpuno miran jer je sve napravio po Poslovniku.

"U Antikorupcijskom vijeću samo je pet zastupnika, a šest vanjskih stručnjaka. Od tih pet zastupnika, troj je iz redova oporbe, dva iz reda vladajuće većine. Mislite li da bi ti ljudi nasjeli na oporbenu priču i velikom većinom glasova podržali nešto protuposlovnički? Osam glasova je bilo za ova javna saslušanja, ovo je danas tek uvod. To je ono što boli vladajuće", rekao je dodajući kako ne zna kad su javna saslušanja postala sporna, prenosi N1.

Grmoja je podsjetio i tko se sve odazivao na saslušanja u prošlom sazivu Vijeća. "Sad je odjednom za kolegu Habijana, koji je naš član i ne znam kako si je mogao dopustiti da ga natjeraju na ovo, da on nas ide prijavljivati drugom saborskom Odboru gdje njegovi imaju većinu. Pa ljudi dragi, imate 29 odbora gdje imate većinu i problem vam je jedan gdje nemate. Ugasili ste Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa pa ugasite nas i nemojte više ići okolo po medijima i govoriti da se borite protiv korupcije. Ugasite nas i onda šutite", rekao je Grmoja.


08:35 - Na početku sjednice SDP-ov Peđa Grbin odmah je uložio prigovor na Dnevni red i objasnio kako ne smatra da je Odbor za Ustav ovlašten odlučivati o postupanjima drugih radnih tijela, prenosi N1.

"Uz sve dužno poštovanje, pogledao sam čl. 60 našeg Poslovnika i nemojte se ljutiti, ja doista ne vidim na temelju koje odredbe bi Odbor za Ustav bio ovlašten odlučivati o tome je li drugo radno tijelo postupalo u skladu s Poslovnikom ili ne", rekao je Grbin na početku, osvrćući se na zahtjev HDZ-ovog Habijana. Grbin je rekao i kako nitko nije uložio prigovor.

"Potpuno je jasno da sjednica koju je sazvao kolega Grmoja jest sazvana u skladu s Poslovnikom, a ova ovdje nije. Zato ulažem prigovor i tražim da se o Dnevnom redu glasa", rekao je.

Prigovor je uložila i Sandra Benčić koja je istaknula kako bi se Odbor za Ustav danas moglo iskoristiti da se ograniči način rada Antikorupcijskog vijeća, a to bi "kompromitiralo cilj i svrhu ovog Odbora, koji je jedan od najvažnijih odbora".

"Ne mogu pristati da se ovaj Odbor instrumentalizira u tom smjeru i molim vas da to ne radite. Ne zbog sadašnjeg sastava, nego zbog svih budućih sastava", rekla je, prenosi N1.

SDP-ov Arsen Bauk rekao je da "imamo slučaj da je vidoviti Habijan uputio prijedlog da se spriječi nešto što bi se moglo dogoditi u slučaju da se zvijezde poklope i da kolega Grmoja bude osobito inspiriran".

Bauk je dodao i kako bi predsjednika Sabora trebalo pitati radi li Odbor za Ustav u skladu s Poslovnikom.

"Odbor za Ustav vrši puzajuću suspenziju prava zastupnika", rekao je Bauk.

Božo Petrov rekao je kako ovaj Odbor ni na koji način ne treba raspravljati o tome može li se ili ne može održati saslušanje na Nacionalnom vijeću. "Volio bih da se prestanemo lagati", rekao je Petrov dodajući da je nekima stalo da se ukine Antikorupcijsko vijeće.

"Kad smo ušli u EU, počeli su popuštati svi mehanizmi kojima smo se morali dodvoravati EU-u. Svaki put kad nešto ne odgovara HDZ-u, počinju se propitivati stvari", rekao je Petrov.

Damir Habijan je zatražio povredu Poslovnika i rekao kako mu je drago da je njegov zahtjev izazvao toliku nervozu kod oporbe.

"Kad govorite da ovaj Odbor nije nadležan, pročitajte članak 60 koji govori da upravo ovaj Odbor rješava sporove radnih tijela", rekao je Habijan.

Karolina Vidović Krišto je rekla kako je ovo skandal te podsjetila da se dužnosnici moraju odazivati na saslušanja.

"Vi ovdje želite osporiti da jedno radno tijelo ispituje ljude koji imaju saznanja o lopovluku, to je skandal. Vi poručujete da je krađa i lopovluk po zakonu, a pričati o tome protiv zakona. Uopće doći na ideju da se ospori pokušaj da se razgovara i ispituje je apsurd i skandal. Cijela Europa će nam se smijati. Kad tad ćete zbog svega morati polagati račune", rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:42