PLAN ZA 2014.

GRČIĆ 'Investicije će u Hrvatskoj iduće godine iznositi 73,1 milijardu kuna'

Zagreb,221013.Zagrebacka avenija, Hotel Antunovic.Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grcic sudjelovao je na radnom rucku koji organizira Udruga malih i srednjih poduzetnika Hrvatske udruge poslodavaca. Na fotografiji: Branko Grcic.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Šuvar / CROPIX

Investicije u Hrvatskoj u sljedećoj bi godini trebale biti teške 73,1 milijardu kuna, što je 7,6 posto više nego u ovoj godini, pokazuje Plan investicija za 2014., koji je Vlada usvojila na današnjoj sjednici.

Od tog iznosa, 7,2 milijarde kuna država planirati uložiti u gospodarstvo iz proračuna, dok će preko javnih poduzeća investirati još 13,7 milijardi kuna. Velik dio toga novca trebao bi doći iz fondova EU.

Kada je riječ o investicijama javnoga sektora, mahom se radi o ulaganjima u energetiku (blok C TE Sisak i TE Plomin C), željeznice (dionice pruga Dugo Selo – Križevci i Sveti Ivan Žabno – Gradec) i autoceste (most preko Drave kod Osijeka i brza cesta koja će Dalmatinu spojiti s Pločama).

Država će, najavio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić, obnavljati i lučku infrastrukturu u Pločama i Splitu. Novcem iz Unijinih fondova sufinancirat će se i vodoopsrkbni projekti u Poreču, Sisku i Osijeku, te u Kninu, kao i odlagališta otpada Marišćina i Kaštijun. Država puno očekuje i od projekata javno-privatnog partnerstva (JPP), koji bi u sljedećoj godini trebali doseći vrijednost od 4,5 milijarde kuna.

Ipak, najveći doprinos rastu investicija trebao bi dati privatni sektor, od kojeg država očekuje da u sljedećoj godini investira 52,2 milijarde kuna. To je oko tri milijarde kuna više nego ove godine.

Sve to trebalo bi osigurati da Hrvatska u sljedećoj godini ostvari rast gospodarske aktivnosti od 1,3 posto, uvjeren je Grčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 22:21