‘SOLIDNA‘ PLAĆA

Grbin ovog čovjeka plaća 150.000 eura godišnje! Svima je misterij zašto...

Joško Klisović zbog svađa se odrekao plaće od 2300 eura i do kraja mandata dužnost namjerava obavljati volonterski

Alex Braun

 Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Vodstvo SDP-a još nije razriješilo potres i sukobe u splitskoj organizaciji, a već im se dogodio novi slučaj koji govori o razmiricama u zagrebačkoj. Predsjednik Gradske skupštine Zagreba Joško Klisović jučer je objavio da se odriče plaće od 2300 eura i do kraja mandata će dužnost obavljati volonterski jer mu je dosta da stranačke kolege govore da je SDP talac njegove plaće.

Otkad je Možemo! objavilo da ne želi sa SDP-om ići u predizbornu koaliciju, što je SDP-u nanijelo popriličnu reputacijsku štetu, sve se više artikulira nezadovoljstvo i u stranačkom vrhu, što znači da bi današnja sjednica Predsjedništva, na kojoj je najveća zanimljivost trebao biti njihov američki PR-ovac Alex Braun, mogla biti burna.

Na sjednici će se definitivno riješiti status SDP-ova splitskog vijećnika Damira Barbira koji je svojim glasom, suprotno odluci Gradske organizacije SDP-a Split, glasao za prijedlog gradonačelnika Ivice Puljka da Grad podigne kredit od 150 milijuna eura. Dio članova Predsjedništva jako je ljut i smatraju da nepoštivanje stranačkih odluka ne ostavlja nikakve dileme, te da Barbira treba izbaciti iz SDP-a.

Grbinovi kadrovi

Neslužbene informacije iz SDP-a govore da mu je još u utorak u sjedištu na Iblerovu trgu napisan i poslan zahtjev za sporazumni raskid radnog odnosa, no nitko tu vijest jučer nije službeno potvrdio. Barbir je, naime, izvršni tajnik SDP-a za Dalmaciju i u radnom je odnosu u SDP-u s plaćom koja navodno iznosi 1500 eura. Bude li izbačen iz stranke, ne može više ostati stranački zaposlenik. Budući da je Barbir izbor predsjednika stranke Peđe Grbina, u SDP-u se sve više rogobori zbog njegovih kadrova.

Nekoliko sugovornika reklo nam je da mu je prvo bio loš izbor prijatelja Vedrana Babića za glavnog tajnika, a pošto se Babić morao povući zbog optužnice za falsificiranje potpisa za kandidaturu Marija Vučinića za brodsko-posavskog župana, Grbin je, smatraju, promašio i s imenovanjem Marka Kričke, kojemu je supruga HDZ-ovka, na to mjesto. Spočitavaju mu i dovođenje Viktora Gotovca na čelo zagrebačkog SDP-a i aferu koju je stranka imala zbog Gotovčeva izbacivanja.

image

Americki politički konzultant Alex Braun, fotografiran na Danima komunikacija.

Boris Kovacev/Cropix/

- Ovo je trebalo biti redovno Predsjedništvo, ali ćemo morati razmotriti i raspraviti aktualnu situaciju - kaže sugovornik iz vrha stranke koji se nije izjasnio o tome kakva sudbina čeka Barbira zato što je u Gradskom vijeću Splita glasao suprotno odluci stranke, no napominje da mu sigurno neće ići u prilog to što je javno objavio poruke koje je razmijenio sa stranačkim vodstvom.

- HDZ će danas također imati sjednicu svog Predsjedništva, ali će njihove teme biti puno zanimljivije i dinamičnije - rekao je naš sugovornik aludirajući na aferu HEP, odnosno HEP-ovu prodaju viškova plina koji je otkupljivao od Ine, i to po cijenama znatno nižima od tržišne, a iznosile su čak i samo jedan cent.

SDP-ovci će sigurno raspraviti i ovu aferu, a vjerojatno je da će o njoj razgovarati i sa svojim PR stručnjakom Braunom koji, kako nam kažu u stranci, svaki mjesec fizički dolazi u Zagreb i razgovara s vodstvom stranke, dok s Grbinom komunicira na tjednoj bazi, ali online.

Loš rejting

S obzirom na loš rejting predsjednika SDP-a Grbina koji ne doseže 2 posto, ali i same stranke koja ne može prebaciti 17 posto, SDP-ovci se sve više pitaju zašto skupo plaćaju Brauna. Prema informacijama iz SDP-a, Brauna plaćaju kvartalno u iznosima između 35 i 40.000 eura, a na godišnjoj razini američkom PR-ovcu iz SDP-ove blagajne sjedne oko 150.000 eura.

Premda se u samome vrhu SDP-a otvara više pitanja, a kod dijela vodstva osjeća se lagano distanciranje od Grbina, nikome ne pada na pamet inicirati njegovu smjenu. Za to su dva razloga - jedan je što bi to štetilo stranci kada bi se događalo uoči izbora, a drugi što SDP nema nikoga tko bi bio dobar izbor ako bi se Grbin povukao.

Dosta mi je prigovora anonimaca iz SDP-a

Predsjednik Skupštine grada Zagreba, Joško Klisović, jučer je objavio da će od Odbora za imenovanja zatražiti da po hitnom postupku u proceduru Skupštine uputi prijedlog da on svoju funkciju ubuduće obavlja volonterski.

Kaže da mu je dosta spočitavanja iz SDP-a da je stranka talac njegove plaće, pa se odriče 2300 eura, koliko je primao za obnašanje te dužnosti.

- Takvi su se prigovori samo pojačali pošto je Možemo! objavilo da ne želi u predizbornu koaliciju sa SDP-om. Uvijek anonimni ljudi guraju te teze i toga mi je dosta. SDP nije bio niti će ikada biti talac moje plaće - kazao je Klisović.

Rekao je i da mu nikada nitko iz stranke nije otvoreno rekao da nije u redu što prima plaću za dužnost predsjednika Skupštine, te da je odluka isključivo njegova, a o njoj je obavijestio predsjednika SDP-a Peđu Grbina i v.d. šefa zagrebačkog SDP-a Branka Kolarića.

- Moja plaća nije i ne može biti problem, a dok je u koaliciji, SDP mora biti u dobroj vjeri, mora biti konstruktivan i korigirati gradonačelnika Tomaševića - izjavio je Klisović koji, tvrdi, nema informaciju računa li Grbin s njim za parlamentarne izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:26