NIŠTA OD MIROVINE?

Grafički fakultet traži profesora, a natječaj kao da je pisan po Borasovoj mjeri: ‘Želim iskoristiti svoje znanje‘

Radno mjesto profesora financirat će se iz vlastitih sredstava Grafičkog fakulteta, a radi se o 4500 kuna

Damir Boras

 Vanesa Pandzic/Cropix

Početkom akademske godine završava drugi i posljednji mandat 71-godišnjeg Damira Borasa, rektora zagrebačkoga Sveučilišta. Sveučilišni krugovi tvrde da Boras nema namjeru otići u mirovinu, a ni on sâm ih ne demantira. Kao ozbiljnu indiciju da Boras traži "produžetke" na Sveučilištu, prilažu nam prijedlog odluke Grafičkog fakulteta koja je, tvrde izvori Jutarnjeg lista, dizajnirana za rektora na odlasku.

Dekan fakulteta Nikola Mrvac poslao je članovima Fakultetskog vijeća poziv za izvanrednu elektronsku sjednicu koja bi se trebala održati danas, s jednom točkom dnevnog reda, a to je - odluka o tome da raspišu natječaj za izbor jednoga izvršitelja na radno mjesto redovitog profesora u trajnom zvanju, u području društvene znanosti, baš u znanstvenom polju rektora: Informacijske i komunikacijske znanosti, na određeno vrijeme, u akademskoj godini 2022./2023.".

Profesor emeritus

Grafički fakultet, dakle, u potrazi je za profesorom prema Borasovoj mjeri, koji im treba na 25 posto radnoga vremena na Katedri za grafički dizajn i slikovne informacije. Vijeće će danas glasati o imenovanju Stručnog povjerenstva za izbor u sastavu: dekan Mrvac i dvije članice koje su s Borasovog bivšeg Filozofskog fakulteta: Jadranka Lasić Lazić u mirovini i Sanja Seljan. Radno mjesto financirat će se sredstvima Grafičkoga fakulteta.

- Imamo tri djelatnika koja odlaze u mirovinu, pa smo se odlučili za prijelazno rješenje, da zaposlimo nekog na 25 posto vremena - govori Mrvac i odgovara na špekulacije.

- I Boras zadovoljava sve uvjete natječaja. Ne mogu prejudicirati tko će se na njega javiti - dodaje dekan.

Dobri odnosi

Prijedlog da se Borasu dodijeli titula profesora emeritusa, kako je objavio Telegram, stigao je od Grafičkog fakulteta, ali je Boras, navodno, ovaj tjedan odustao od stavljanja te točke na dnevni red Senata. Pričekat će da ga se izabere poslije završetka rektorskog mandata, nakon što su ga upozorili kako bi to bio presedan da rektor sama sebe proglasi emeritusom.

Grafički fakultet bio je taj koji je Borasa prije četiri godine zaposlio, kada je postalo jasno da mu Filozofski fakultet neće produljiti ugovor nakon 65. godine, pa ne bi mogao drugi put biti izabran za rektora, a već su ga dvaput predlagali i za dobitnika državne nagrade za životno djelo, 2020. i 2022. godine.

"Taj natječaj", tumači nam jedan profesor, "nije sam za sebe bitan, radi se o naknadi od četiri, pet tisuća kuna, nego o tome da lege artis stekne poziciju kako bi mogao konzumirati znatno veću plaću emeritusa, koju mu Sveučilište ne može isplaćivati ako nema posao na fakultetu".

Boras kaže da "nema pojma" za natječaj, ali i kako je vrlo zanimljivo da smo mi za njega čuli.

- Ako natječaj još nije objavljen, onda je to da vi imate tu informaciju nezakonito djelo. U svakom slučaju, kao profesor emeritus, za što će me predložiti sljedeći rektor jer zadovoljavam sve uvjete, sigurno ću razmisliti kako da iskoristim svoje znanstveno znanje - rekao je Boras.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 18:55