NAPETO U PULI

Građanska inicijativa traži da država preispita privatizaciju šume na Lungomareu

Inicijativa je htjela poručiti državi da se aktivno uključi u vraćanje šumskog područja u njene ruke

Zoran Kostić Alekseju Orelu uručuje traku koju su pronašli na Lungomareu

 Goran Sebelic/Cropix

Ubrzo nakon što je pulska tvrtka Hotel Valkane objavila svoje priopćenje u kojem navode da oko šumice na području Lungomare nisu postavili plastične trake na kojima piše „private”, građanska inicijativa Referendum za Lungomare održala je svoju konferenciju za novinare na toj lokaciji. Zanimljivo je da je voditelj projekta Hotela Valkane ne tom području Zoran Kostić prije same konferencije za novinare uručio traku predstavniku inicijative Alekseju Orelu.

- Nije moja ta traka. Sada ste me stavili u problem da moram zbrinuti plastični otpad - kazao je Orel Kostiću.

- Kaže gospodin Kostić da je to moje. Baš je u obliku lopte kakvom su se igrala djeca na ovom području prije 50 godina stvarajući lopte od materijala kojega su našli - komentirao je ovaj čin sâm Orel na početku konferencije za novinare. Kazao je da Inicijativa ne zna ništa o ograđivanju šume noćas, ali da će preuzeti loptu koju im je uručio predstavnik investitora u novi hotel o čijoj će gradnji ove nedjelje na prvom lokalnom referendumu odlučivati građani Pule.

image

Lungomare

Goran Sebelic/Cropix

Inicijativa je htjela poručiti državi da se aktivno uključi u vraćanje šumskog područja u njene ruke i da će dio hotela Valkane biti vjerojatno sagrađen na šumskom zemljištu.

Orel je kazao da je na ovom području država dosad bila aktivna u zaštiti interesa na području šumskih zemljišta, posebno za vraćanje dijela šumskog područja na Lungomareu u vlasništvu Grada Pule.

- Za česticu u vlasništvu Grada Pule 21. rujna 2021. županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je spor za površinu zemljišta od oko 10 tisuća metara kvadratnih, kazao je Orel. Njegova kolegica, Ivana Nataša Turković, dodala je da se stvari počinju mijenjati zahvaljujući njihovom trudu.

image

Zoran Kostić uručuje traku koju su pronašli na Lungomareu

Goran Sebelic/Cropix

- Država potražuje 200 tisuća kvadrata šumskog područja na području Lungomarea, a tome se pridodaje i još tih 10 tisuća koje je spomenuo Aleksej. Dakle, država se upisala na područje koje okružuje sportsko-rekreativni centra Valkane i isključuje jedino dijelove šume gdje se nalaze čestice u vlasništvu tvrtke Valkane d.o.o. i koje uključuje i gradski pročistač. Gradnja hotela u gornjem dijelu SRC Valkane vjerojatno se prelijeva na šumsko područje zbog čega tražimo od države da što prije reagira i zaustavi proces izdavanja lokacijske dozvole - poručila je Turković.

Dodala je i da je njihova inicijativa tijekom ljeta izvijestila niz institucija o mogućim kažnjivim djelima i šteti koja je počinjena na račun države i Grada Pula oko stjecanja vlasništva na području Valkane i Lungomarea tijekom pretvorbe i privatizacije bivše tvornice cementa. Prijave su poslali na adrese DORH-a, županijskog i općinskog državnog odvjetništva te državnom uredu za reviziju, PNUSKOK-u, nadležnim ministarstvima i upravnoj inspekciji.

image

Zoran Kostić uručuje traku koju su pronašli na Lungomareu

Goran Sebelic/Cropix

- Prema dobivenim informacijama, DORH je pokrenuo istragu, kazala je Turković koja je zatražila da institucije hitno pokrenu postupke. Smatra da je država trebala biti upisana na šumsko područje prije privatizacije ta da su vjerojatno svi daljnji upisi ništetni. Ističe i da su pojedine poljoprivredne parcele ušle u privatizaciju cementare. Smatra da su i one, vjerojatno, trebale postati vlasništvo države.

- Nije jasno zašto do danas nitko od Ministarstva imovine, državnog ureda za imovinu do DORH-a nije zatražilo upis vlasništva -kaže Turković.

image

Zoran Kostić uručuje traku koju su pronašli na Lungomareu

Goran Sebelic/Cropix
image

Zoran Kostić uručuje traku koju su pronašli na Lungomareu

Goran Sebelic/Cropix
image

Zoran Kostić uručuje traku koju su pronašli na Lungomareu

Goran Sebelic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:31