'NE DAMO NAŠU NERETVU'

Građanska inicijativa iz Metkovića ogorčena jer im policija nije dozvolila staviti transparent na mostu Rogotin

Metkovic, 130811.Maraton lada na Neretvi.Cetrnaesti maraton ladja, koji se vozi od Metkovica do Ploca u duzini od 22,5 kilometara. U maratonu je nastupilo oko 600 veslaca u 35 ladjarskih posada.Foto: Denis Jerkovic / CROPIX
 Denis Jerkovic / CROPIX

Nakon što im policija nije dopustila da u subotu na dan maratona lađa izvjese transparent „ Ne damo našu Neretvu-dolje Gornji horizonti“ na mostu Rogotin, građanska inicijativa „Spasimo dolinu Neretve“ oglasila se priopćenjem za javnost.

- Građanska inicijativa svjesno je iskoristila ovogodišnji Maraton lađa za skretanje pozornosti na problem projekta Gornji horizonti, odnosno gradnje HE Dubrovnik 2, izvjesivši dvadesetmetarski transparent „Ne damo našu Neretvu - dolje Gornji horizonti” na startu Maratona lađa u Metkoviću. Naime, gradnjom spomenute hidroelektrane neretvanskim bi se slivovima oduzele dvije milijarde kubika vode godišnje što bi bilo pogubno za neretvansku dolinu i njenu poljoprivredu, stoji u priopćenju te se nastavlja:

- Kad smo isti transparent pokušali postaviti na Rogotinskom mostu, kako bi ga vidjeli političari a posebno predsjednik, Ivo Josipović i HNS-ov ministar graditeljstva i prostornoga uređenja, Ivan Vrdoljak, spriječila nas je interventna policija. Svoj je postupak opravdala osiguranjem predsjednika Josipovića. Rečeno nam je da će promet na mostu biti zaustavljen što nije učinjeno, pa je očito da se radilo o nalogu kojim se željelo ušutkati one koji se bore za istinu o Gornjim horizontima i HE Dubrovnik 2.

Ono što posebno zabrinjava, osim gušenja slobode mišljenja na ovogodišnjem Maratonu, jest odnos javne televizije (HRT-a) prema problematici Gornjih horizonata, ali i prema akcijama naše inicijative.

Nijedna informativna emisija HRT-a u svojim prilozima o Maratonu lađa, ni riječju ni slikom, nije spomenula veliki transparent na startu u Metkoviću koji je izgleda bio vidljiv svima osim kamerama HRT-a.

Zanimljivo je da je HTV Studio Metković „zaobišao“ i veličanstveni prosvjed na gradskom trgu u Metkoviću 22. srpnja 2012. na kojem se okupilo oko 1000 ljudi (što je ujedno i najveći skup u Metkoviću nakon rata), a kojeg je organizirala upravo ova građanska inicijativa.

Slično je bilo i sa znanstvenom tribinom u Opuzenu 08. kolovoza 2012. na kojoj su gostovali tehnolog za vode i hidrotehniku i znanstveni suradnik u području inženjerstva okoliša dr. sc. Mario Šiljeg, stručnjak za krš dr. sc. Ivo Lučić, dipl. ing. geologije Tomislav Bilopavlović i dipl. ing biologije i voditelj projekta Rijeke Hrvatske Goran Šafarek. Gosti predavači bili su jedinstveni u ocjeni kako će elektroprivreda Republike Srpske, uz blagoslov Vlade Republike Hrvatske i placet prvog potpredsjednika Radimira Čačića, južnu Hercegovinu i dolinu Neretve ostaviti bez dostatnih količina vode, što će dugoročno biti pogubno za poljoprivrednu proizvodnju, ali i opstanak doline Neretve čiji stanovnici uglavnom žive od poljoprivredne proizvodnje.

Znakovito je da je na tu tribinu HRT poslao snimateljsku ekipu iz studija u Metkoviću koja je snimila prilog koji do danas nije emitiran.

Sve gore navedeno budi opravdanju sumnju u novinarsku slobodu urednika i novinara na javnoj televiziji (HRT-a) koja bi trebala objektivno informirati hrvatsku javnost i njene građane o svim važnim temama za hrvatsko društvo, pa tako i o temi Gornjih horizonata, zaključuje Građanska inicijativa u priopćenju za javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 18:14