SURADNJA RH I SRBIJE

Građani mogu i u Ministarstvu pravosuđa provjeriti jesu li na popisu osumnjičenih

Od sutra svaki građanin ima mogućnost provjeriti prijeti li mu uhićenje u susjednoj zemlji i tako otkloniti sumnju o tajnim optužnicama

BEOGRAD, ZAGREB - Građani Srbije i Hrvatske moći će od sutra, 15. srpnja, u ministarstvima pravde, odnosno pravosuđa provjeriti vodi li se protiv njih u jednoj od te dvije zemlje postupak ili su osuđeni za ratne zločine.

Samo uz osobni zahtjev

Ministrica pravde Srbije Snežana Malović potvrdila je u izjavi medijima da će građani dviju zemalja do tih podataka moći doći na osobni zahtjev. Službeno priopćenje i uputstvo kako to učiniti naći će se sutra i na siteu Ministarstva pravde, doznaje Jutarnji u tom ministarstvu.

“Do sada je takva mogućnost postojala samo u ambasadama, a od 15. srpnja postojat će i u Ministarstvu pravde. Na taj smo način intenzivirali pravosudnu suradnju između Srbije i Hrvatske koja se odvija jako dobro, posebice kada govorimo o kriminalu i korupciji, a sada postoje volja i želja da surađujemo intenzivnije i kad je riječ o ratnim zločinima”, rekla je ministrica Malović agenciji Tanjug i radiju B92.

Strah od zatvora

Podsjetila je da je na osnovi njezina dogovora s hrvatskim kolegom, ministrom pravosuđa Ivanom Šimonovićem, formirana zajednička komisija za ratne zločine, a time je ostvarena i mogućnost uvida u popis imena onih koji su osumnjičeni, optuženi ili osuđeni za kaznena djela ratnog zločina. Jutarnji doznaje da su na zajedničkom sastanku komisije održanom u utorak razmijenjeni diskovi s popisom ljudi koje dvije zemlje terete za ratne zločine. Za sada nije moguće točno doznati koliko se osoba nalazi na tom popisu. U Ministarstvu pravosuđa RH također su nam potvrdili istu informaciju.

Tom se mogućnošću ujedno razbija fama o navodnim tajnim optužnicama u Hrvatskoj. Sada svaki građanin Srbije ili Hrvatske može na osobni zahtjev dobiti relevantan podatak o tome prijeti li mu uhićenje u susjednoj zemlji i tako otkloniti svaku sumnju da bi prelaskom granice mogao završiti u zatvoru po nekoj tajnoj optužnici ili osudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 01:40