OBNOVA NAKON POTRESA

Građani državi prilikom prijave za pomoć neće morati donositi dokumente koje ona već ima

Nakon izglasavanja Zakona o obnovi, usvojit će se podzakonski akt kojim će dijeljenje svih državnih registara postati obavezno
Darko Horvat
 Damir Krajac/Cropix

Građani koji trebaju pomoć države u obnovi građevina stradalih u potresu ipak neće morati obijati šaltere i donositi po devedeset različitih papira, nego će se postupak digitalizirati i značajan dio dokumentacije za njih će pribaviti državni službenici koji će obrađivati zahtjeve.

Zakon o obnovi kojim će biti obuhvaćeno i područje Banije trebao bi se izglasati u petak i u subotu stupiti na snagu, a već idućeg tjedna će se usvojiti podzakonski akt - program za obnovu koji će obuhvatiti i obavezu dijeljenja svih državnih registara.

To znači da se sve državne baze podataka trebaju staviti na dispoziciju, od MUP-ovih evidencija boravišta i prebivališta, preko zemljišnih knjiga, matice rođenih, matice vjenčanih, porezne uprave i sve drugo.

Zaključeno je to na sjednici Stručnog savjeta za obnovu održanoj u srijedu poslijepodne.

U priopćenju koje je poslalo Ministarstvo graditeljstva navodi se da je jedna od najvažnijih promjena koje će donijeti izmjene postojećeg Programa mjera pojednostavljenje procedure i smanjenje dijela potrebne dokumentacije.

- Očekujem da će se ovog petka u Saboru konačno izglasati dopune Zakona o obnovi. Vremena za čekanje nemamo i zbog toga raspravljamo o nacrtu izmjena Programa mjera koji želimo donijeti na sjednici Vlade već idućeg tjedna - rekao je ministar graditeljstva Darko Horvat.

- Smanjuje se obim dokumentacije koju je potrebno priložiti uz pojedini zahtjev, ali se ujedno propisuje obveza javnopravnih tijela da po službenoj dužnosti dostave dokumentaciju i podatke kojima raspolažu, tako da građani ne moraju dostavljati one podatke koje država već ima. Također, propisuje se i način predaje obrazaca putem sustava e-Obnova, za koji očekujemo da uskoro bude u punoj funkciji - dodaje Horvat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 06:33