SKOČILA CIJENA

Grad Lipik želi srušiti kuću u kojoj je odrasla premijerka Jadranka Kosor. Ali samo ako se dogovore oko cijene s premijerkinom majkom Zorkom

ZAGREB - Grad Lipik želi otkupiti kuću u vlasništvu Zorke Kosor (rođene Belov), majke premijerke Jadranke Kosor , kako bi se na tom prostoru uredio mali trg i prolaz u novi dio grada.

Samostojeća katnica, u ulici Kralja Tomislava 3, izgrađena nakon Domovinskog rata , na mjestu ranije dvorišne zgrade u kojoj je odrasla premijerka, tako bi mogla biti srušena. Naravno, ukoliko se Grad Lipik oko cijene uspije dogovoriti s vlasnicom, premijerkinom majkom.

Prvi korak u mogućem otkupu te kuće bit će učinjen na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Lipika, kada se očekuje donošenje odluke o početku procedure za promjenu detaljnog prostornog plana. Lipički pročelnik za komunalne djelatnosti Albert Menegoni danas će u Zagrebu, u sjedištu tvrtke Centar za prostorno uređenje i arhitekturu (CPA), koji će raditi detaljni prostorni plan, razgovarati i o ideji da se promjenama detaljnog prostornog plana spomenuta katnica sruši.

Dobili više kvadrata

- S vlasnicom se razgovaralo samo o mogućnosti da se kuća sruši ili ne, ali o cijeni nije bilo nikakvog razgovora - kaže za Jutarnji gradonačelnik Lipika Antun Haramija.

- U ovom trenutku Grad za otkup kuće i njeno moguće rušenje nema izdvojena sredstva, riječ je dakle samo o ideji, o namjeri da uredimo taj dio Lipika - kaže gradonačelnik Haramija.

Iako gradonačelnik tvrdi da o cijeni nije bilo nikakvih razgovora, postoji mogućnost da bi premijerkina majka Zorka Kosor, odluči li prodati Gradu Lipiku kuću, mogla zaraditi značajno više od onoga što bi dobila da je kuća obnovljena prema kriterijima kakvi su vladali za sve stradalnike. Prizemna dvorišna kuća u vlasništvu Zorke Kosor, ne samo što je obnovom o državnom trošku, dobila značajno više kvadrata nego što je imala ranije, već je u međuvremenu postala samostojeća katnica. Uz kuću premijerkine majke, u kojoj nitko ne živi još otprije rata, sve donedavno bila je naslonjena omanja katnica.

Zamjenski stan

Njenom vlasniku Antunu Ljevakoviću, nakon što je pristao da se sruši njegova kuća, Grad Lipik je u zamjenu ponudio potpuno novi stan od 80-ak metara četvornih. Ljevaković je tako dobio stan u novoj zgradi, desetak metara dalje. Ta je zgrada vlasništvo Grada Lipika i od prošle godine zjapi napola prazna. Osim stana koji je dobio Ljevaković, u novoj zgradi prodan je još samo jedan stan, a slično je i s poslovnim prostorima. Ljevakovićeva kuća srušena je uz obrazloženje da je potrebno osigurati prolaz do budućeg parkirališta.

Nakon akcije Bljesak i obnove koja je uslijedila, prizemna dvorišna kuća obitelji Kosor je srušena, a na njenom mjestu izgrađena je sadašnja katnica. Iako su Zakonom o obnovi vlasnici imali pravo na 35 metara četvornih (i još 10 za svakog člana domaćinstva), premijerkina je majka dobila značajno više.

Središnje mjesto

Uz to, zgrada, koja ima više od stotinu kvadrata - dobila je i središnje mjesto u tom dijelu grada i izlaz na ulicu.

Lipik, potvrdio nam je HDZ-ov gradonačelnik Antun Haramija, pregovara o otkupu parcele na kojoj je bila zgrada koja je zaklanjala pogled s ulice na kuću u vlasništvu Zorke Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 20:44