Sladoled od škampa i riba ili od banana i lubenica, možda jedno polijevanje hladnom vodom direktno iz crijeva, ili brzi bijeg od sunca pod bogatim krošnjama. Ovako stanari Zoološkog vrta Grada Zagreba podnose toplinski val i temperature koje će ovog tjedna dosezati i 40 stupnjeva. Kada je zaklon premalen ili kada jezerca u nastambama nisu dovoljna, pomažu timaritelji.
U nastambu za kapucine i rakune ulazi timariteljica Elena. Vruće je, temperatura u tom trenutku doseže 35 stupnjeva Celzijevih. Stoga ne čudi što na vidiku nema niti jednog stanara nastambe. Elena u rukama nosi lavor pun dinja i lubenica. Voće je do maloprije bilo u hladnjaku, a Elena ga ostavlja za životinje. Tamo inače boravi 14 kapucina, a samo šest ili sedam njih dovoljno je hrabro izaći na sunce i zgrabiti komade voća. Hladne dinje i lubenice podjednako su im drage, a čim uzmu željeni komad, majmuni bježe natrag u hlad.
- Ovako hladno voće dobivaju dva ili tri puta dnevno, a kasnije ćemo im pustiti i vodu da ih prska. To obožavaju, pričala nam je Elena.
Patuljaste vidre dobivaju drugačiju vrstu sladoleda. Njima stiže gozba od smrznutih škampa, ribi i školjaka. Treba im više vremena da se odluče na izlazak iz hlada, što zbog žege, što zbog mnogih radoznalih lica koja ih očekuju s druge strane stakla. Jedna vidra krene se motati oko hrane te se konačno okomi na sićušne smrznute ribe. Druga je zaključila da nikakva hrana neće pomoći pa uranja u jezerce.
Veliki emui ti su sretnici koji u vrelo podne dobivaju tretman hladnom vodom. Stoje pod kapljicama koje na njih raspršuje timariteljica, otresu perje, pa se vrate.
- Ove metode rashlađivanja imaju duplu funkciju. Da, životinje tako rashlađujemo, ali to je ujedno aktivnost koju nazivamo obogaćivanjem životnog prostora - objasnio je ravnatelj Zoološkog vrta Damir Skok kako zbog hlađenja životinje imaju dodatnu interakciju s timariteljima što im je i svojevrstan oblik zabave. Pošto se u Zoološkom strogo pazi na zdravlje životinja, iako su ljetna poslastica, 'sladoledi' su ubrojeni u dnevni unos hrane svake životinje.
Pri osmišljavanju načina hlađenja, zaposlenici Zoološkog vode se onime kako bi si životinje same pomogle da su u divljini. Ipak, život u Zoološkom dolazi sa svojim povlasticama. Čimpanze ovog puta nismo uspjeli vidjeti, ali za njih se od smrznutog voća i vode miksa pravi sladoled.
Zato smo posjetili lemure u njihovoj nastambi i hranili ih smrznutim bananama, grožđem, dinjama i lubenicama. Oko bobica zamrznutog grožđa skoro je izbila svađa, a najmanje im se svidjela lubenica.
- One nisu sad na vrhuncu sezone pa nisu jako slatke. Lemuri gledaju da jedu što slađe voće - rekao je Skok.
U obilasku smo vidjeli i novootvorene objekte Interpretacijski centar zaštićene faune Hrvatske i Mikrosvijet maksimirske šume. Ravnatelj Skok nam je pritom pričao kako su sve nastambe u biti napravljene da se temperatura ovisno o dobu dana može prilagoditi potrebama životinje. Starosjedioci lavovi tako su odmarali u hladu svog velikog prostora.
- Inače spavaju dvije trećine dana, a sada kada je ovako vruće još i više, komentirao je Skok. Vukovi su zato gotovo potpuno u hladu koje stvara mnoštvo drveća u njihovom domu. Životinje koje imaju porijeklo iz hladnijih krajeva teže se nose s toplinskim valom, no ima i onih koje se ne bi žalile ni na temperature od 40 stupnjeva.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....