INFORMATIZACIJA HRVATSKOG ZDRAVSTVENOG SUSTAVA

Gotovo je! Papirnate uputnice od danas odlaze u zaborav: Do kraja godine svi na e-listama!

 CROPIX

Naručivanja na liste čekanja u više bolnica, lutanje od odjela do odjela i traženje slobodnog termina za pregled, te papirante uputnice od danas postupno odlaze u zaborav, a do kraja godine u potpunosti će se informatizirati zdravstveni sustav u dijelu koji se odnosi na preglede kod specijalista i obavljanje dijagnostičkih postupaka.

Naime, liste čekanja za 120 pregleda i dijagnostičkih postupaka u četiri bolnice Ličko senjske i Karlovačke županije (OB Karlovac, OB Gospić, OB Ogulin, OB Duga Resa) od danas su na centralnoj listi elektroničkog naručivanja i ažurirati će se svakih sat vremena.

Predstavljajući daljnu informatizaciju hrvatskog zdravstvenog sustava simboličnim provjeravanjem slobodnog mjesta za pregled u OB Ogulin ministar zdravlja prof.dr. Rajko Ostojić , istaknuo je da će sve bolnice u e-liste čekanja biti uključene do 15. prosinca, a e-naručivanje za sve županije biti će implementirano do početka sljedeće godine.

Nakon Ličko senjske i Karlovačke županije od 15. rujna kreću e-liste čekanja u Zadarskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, a od 15. listopada u Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Sve ostale županije uključiti će se u ovaj sustav 15. prosinca. S e-naručivanjem i ambulanti liječnika kreće se 1. rujna u dvije županije koje su prve uključenje u e-liste čekanja. Od početka listopada na taj će se način naručivati zagrebački pacijenti, a do kraja godine i oni u ostatku županija.

“Počelo se sa 120 postupaka i to s onima za koje se pokazalo da se najduže čeka poput ugradnje endoproteze kuka ili CT-a mozga odnosno MR-a kralježnice, ali lista se nastavlja raditi i očekujemo da na njoj bude više od 2000 postupaka”, rekao je direktor HZZO-a Siniša Varga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 04:02