VELIKA BITKA ZA HRVATSKO TRŽIŠTE BOLESTI

GOSPODARI LIJEKOVA U LOVU NA JOŠ VEĆI PROFIT Usred krize ulažu više od 2 milijarde kuna

Uprava Belupa Nadzornom odboru Podravke ovaj mjesec na stol stavlja investicijski projekt težak oko 500 milijuna kuna
 Boris Arbanas/CROPIX

Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke, ima novu mantru. Uobičajenim uzrečicama, koje crpi iz engleskog rječnika poslovnih kratica pa umjesto o “vrijednosti kompanije na burzi” govori o “capexu”, umjesto o operativnoj dobiti, onoj prije poreza, govori o “EBITDA-u”, dodao je nutraceutiku. Otkad je Nestle kupio Pfizer Nutricions i Mršića je zainteresirao spoj prehrane i farmaceutike. Taj spoj bez iznimke zove “food i pharma” (engl. hrana i farmacija), što bi trebalo zvučati otmjenije i ozbiljnije. Riječ je o svjetskom trendu u kojem se hrana obogaćuje primjerenim pripravcima iz područja farmaceutike, gdje su zvijezde antioksidansi, spojevi koji bi nam ako ih unosimo u organizam trebali osigurati zdraviji život i dulju mladost, pa industrija istražuje kako bi ih ljudima prodala u hrani koju svakodnevno konzumiraju, piše Globus.

“To bi jednog dana mogla biti sasvim nova divizija Podravke u kojoj bi se proizvodila funkcionalna hrana. Primjerice, zašto naš pekmez od šljiva ili naša pasirana rajčica ne bi imali dodatna svojstva koja smo sposobni sami razviti u farmaceutskom odjelu. Mogli bismo kreirati nove proizvode koje bismo mogli prodavati ili u apotekama ili u maloprodaji, a možda i u oba kanala”, objašnjava Mršić svoja strateška promišljanja usklađena sa svjetskim trendovima.

Belupo, farmaceutska divizija Koprivnice koju poznajemo kao grad juha i Vegete, važniji je nego ikad. Iako Podravki donosi tek nešto više od četvrtine prihoda, 827 milijuna kuna lani, farmacija ove godine preuzima investicijsko težište kompanije koja je dugo bila talac politike i zato predugo kočena u ozbiljnijem razvoju.

“Naš je investicijski potencijal neograničen, a Grupa je spremna investirati u Belupo. Danas imamo više pripremljenih projekata u području farmaceutike nego u području prehrane”, kaže Mršić.

Belupo se tako pridružuje onome što bi se čak moglo nazvati investicijskim zamahom u hrvatskoj farmaceutici. Belupov investicijski iskorak, najveći u povijesti kompanije, leži u gradnji nove tvornice, koja bi za četiri godine trebala udvostručiti proizvodne kapacitete. Novi će pogoni biti smješteni odmah pokraj starih u Koprivnici.

Predsjednik Uprave Belupa Hrvoje Kolarić Mršićevo strateško promišljanje spušta na zemlju u krute brojke i otkriva Globusu da Uprava Belupa Nadzornom odboru Podravke ovaj mjesec na stol stavlja investicijski projekt težak oko 500 milijuna kuna.

Nutraceutika je u Belupu, objašnjava, u fazi kad treba početi računati kakav financijski efekt mogu imati od ulaska na to tržište nakon što su detektirali područja u kojima bi se mogli globalno natjecati.

Prvi su put povezali farmaceute i prehrambene tehnologe u timove da zajedno rade na razvoju. “Belupova investicija koju još treba odobriti Nadzorni odbor kretat će se oko 55 posto prihoda ostvarenog prošle godine”, kaže Kolarić, inače predsjednik Udruženja proizvođača farmaceutskih proiz­voda pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Značajnije mjesto Belupa u Grupi Podravka nalazi se i u činjenici da je Belupov šef prvi put u povijesti istovremeno i član Uprave Podravke.

Kad se Belupo sa svojom investicijom i službeno pridruži Plivi, koja ulaže 200 milijuna dolara, tj. oko 1,2 milijarde kuna, u pogone za proizvodnju aktivnih farmaceutskih supstanci u Savskom Marofu te u pročistač voda, te Jadran galenskom laboratoriju, koji je pokrenuo investicijski ciklus od 350 milijuna kuna radi proširenja proizvodnje, uz redovne investicije farmaceutskih igrača u tekuće poslovanje dolazimo do više od dvije milijarde kuna koliko farmaceut­ska industrija upravo ulaže u Hrvatskoj, piše Globus.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 03:15