EKO INCIDENT

Gorivo izlijevali u sustav odvodnje ZTC-a, ali uvjeravaju da zagađenja nije bilo: ‘Osjetili smo miris‘

Bila je ugrožena i pitka voda s obzirom da je njihov sustav spojen na javnu vodovodnu mrežu

Zrakoplovno-tehnički centar u Velikoj Gorici

 Cropix

U Zrakoplovno-tehničkom centru u Velikoj Gorici došlo je do eko-incidenta, javlja Nova TV te navodi da je zasad neutvrđena količina goriva izlijevana u sustav odvodnje. Umjesto u spremnike, gorivo je izlijevano u sustav odvodnje unutar Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici, navodi taj medij.

"U svakodnevnom obilasku smo primijetili da se osjeti miris nekakvih otpadnih tekućina, koje nisu fekalije...", rekao je Miodrag Plantak, Voditelj Odjela zaštite na radu u ZTC-u.

Službeno se ne zna koliko je litara ispušteno mimo propisa, no nagađa se da se radi o količini od nekoliko tisuća. Nije moguće utvrditi ni koliko dugo se to radilo i tko sve prije nego što je ZTC uzorke poslao na analizu, a propuste prije 2 mjeseca prijavio državnom inspektoratu.

Kad su inspektori došli na teren sve je već bilo očišćeno. Sanacija je, potvrđeno je Dnevniku.hr, obavljena prije inspekcijskog nadzora, pa nisu mogli utvrditi koje količine naftnih derivata su pomiješane s otpadnim vodama.

Bila je ugrožena i pitka voda s obzirom da je njihov sustav spojen na javnu vodovodnu mrežu. Danas uvjeravaju da zagađenja nije bilo.

"Nakon tog incidenta koji je, ponavljam, izoliran, dva se puta radilo uzrokovanje otpadnih voda i vode za ljudsku potrošnju", napominje Plantak te dodaje da su "apsolutno svi pokazatelji bili da je voda ispravna".

Nitko službeno ne potvrđuje da je riječ o kerozinu iz helikoptera, jer je ZTC nalaz nazvao "poslovnom tajnom". Toksikolog Zdravko Tolić upozorava da njegovo nepravilno skladištenje može biti opasno i za okoliš i za ljude.

"Ako se to nalazi blizu vodocrpilišta, tu vam se nalazi benzen, fluen, ksilen, etilbenzen, koji su štetni za zdravlje. Ali najveća opasnost prijeti od zapaljivosti, vrlo je lako zapaljiv i može stvoriti visoke temperature prilikom gorenja", objasnio je toksikolog Tolić.

Uprava remontnog zavoda podnijela je i kaznenu prijavu protiv zasad nepoznatog počinitelja. O svemu je obaviješten i MORH.

"Onaj tren kad smo saznali prijavili jesmo, nikakvih nije bilo ni ispiranja ni skrivanja", tvrdi voditelj Odjela zaštite na radu Miodrag Plantak.

"Što se tiče internih istraga pristupili smo da se uspostavi kvalitetniji sustav rukovanja time, nabavili smo nove spremnike, pregledali smo sve stare, a gorivo koje smo prikupili smo vratili vlasniku", dodao je.

Prekršajno su prijavljeni i prijeti im novčana kazna od gotovo 40 tisuća eura, piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 00:06