Kada pročitate da se u EU godišnje baci 90 milijuna tona hrane, te da svaki stanovnik Hrvatske u 12 mjeseci u smeće baci oko tisuću kuna, morate osjetiti sram zbog bahatosti i razbacivanja. No, bacamo li hranu bez razloga, zbog straha od trovanja i prolaska datuma, tj. roka trajanja, “najbolje upotrijebiti do” ili “najbolje upotrijebiti do kraja”?
Ekonomski kriterij
- Bez obzira na stvarnu valjanost, hranu kojoj je istekao rok trajanja po zakonu mora se povući s polica. Drugo je pitanje smijemo li je jesti. To ovisi o mnogo čimbenika - kaže mr. sc. Marijan Katalenić, voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane HZJZ - ima li aditiva, kakvo je pakiranje, kakav je postupak proizvodnje...
Ovaj stručnjak ne želi spekulirati o tome što se ipak može jesti, a što ne. Tumači kako je rok trajanja vrijeme u kojem proizvođač garantira ispravnost proizvoda.
- No, rok trajanja se dijelom određuje i po ekonomskom kriteriju. Proizvođač ga skraćuje da bi imao brži obrtaj robe. Ali na kraju kupac preuzima odgovornost - jedete li nešto čemu je istekao rok, vi riskirate, a ne proizvođač.
Snižene cijene
Da bi se sramotno bacanje hrane smanjilo, ustupke će morati napraviti i proizvođači i trgovci i zakonodavci - jedno od potencijalnih rješenja je da se svaka hrana kojoj se bliži istek roka trajanja prodaje pod znatno povoljnijim cijenama i odmah troši.
Što smijemo jesti?
Jaja
U hladnjaku mogu stajati tri do pet tjedana, u zamrzivaču, bez ljuske i godinu dana. Držite ih u najhladnijem dijelu hladnjaka, ne u vratima.
Maslinovo ulje
Obično mu je rok trajanja 18 do 24 mjeseca, a najbolje bi bilo držati ga u hladnjaku ili na hladnom i tamnom mjestu. Iako mu se okus i miris mogu promijeniti, i nakon tog roka može se koristiti.
Majoneza
Neotvorenu, industrijski proizvedenu (ne domaću!) majonezu u staklenki ili vrećici možete koristiti i nakon više mjeseci, gotovo neograničeno, a ako se otvori otprilike dva do tri mjeseca od isteka roka. No, često se boja ili okus promijene, pa ne prija kao svjež proizvod.
Jogurt
Možete ga koristiti još dugo, dugo nakon isteka roka trajanja - najmanje desetak dana, dakako, ako pakiranje nije bilo otvarano - ako izgleda svježe, kako već treba jogurt izgledati, ne biste smjeli imati nikakvih problema. Isto tako, možete ga spremiti u zamrzivač, gdje može bez problema biti i tri mjeseca, no kada ga odmrznete, morate ga pojesti.
Rajčice
Čak i dva tjedna nakon isteka roka trajanja, rajčice postaju bolje nego kada ste ih kupili - zrelije, i mekše, slađe i ukusnije. Nemojte ih jesti ako su vodenaste ili pljesnive.
Začini i začinsko bilje
Čak tri godine nakon isteka roka trajanja na pakiranju, možete bez ikakvog problema koristiti gotovo sve začine i začinsko bilje. Metvica je rijetka iznimka, preporučuje se koristiti je najviše godinu dana nakon isteka roka. Jedini je problem što će, ako nisu savršeno zatvoreni, svi začini i začinsko bilje izgubiti svoju snagu i aromu. Također, cjeloviti (kora, oraščić, list, korijen) začini traju znatno dulje nego oni u prahu.
Sladoled
Jedna od namirnica koju doista ne bi trebalo kupovati u velikim količinama, jer čak i ako stoji u zamrzivaču brzo gubi svježi okus zbog visokog sadržaja masnoća. Tri mjeseca je maksimum koji može provesti u zamirzivaču, a ako vidite bilo kakvu promjenu - okusa ili izgleda, bacite ga.
Pasterizirano mlijeko
Smije se koristiti i tjedan dana nakon roka trajanja. U zamrzivaču može stajati tri mjeseca. Svaka promjena mirisa ili okusa znači da ga treba baciti.
Junetina/govedina
Dobri restorani hvale se svojim komorama za odležavanje mesa što je i dokaz da govedina može potrajati i pet tjedana, pod uvjetom da se kod pripreme dobro termički obradi - dakle prži, peče na visokoj temperaturi ili skuha.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....