PANIKA U SVIJETU

GlaxoSmithKline znao da lijek za dijabetes izaziva srčani udar

Izvješće američkog Senata pokazalo je da je proizvođač GSK znao za rizike lijeka, ali ih je skrivao od javnosti. U Hrvatskoj prema nekim procjenama barem 5000 dijabetičara koristi Avandiju
A view of a GlaxoSmithKline building in west London in this February 6, 2008 file photo. Two U.S. drug safety reviewers have recommended that GlaxoSmithKline PLC's diabetes drug Avandia be pulled from the market because it is more dangerous to the heart than a rival medicine, according to documents released on February 20, 2010. REUTERS/Toby Melville/Files (BRITAIN - Tags: HEALTH BUSINESS)
 Reuters

ZAGREB - Lijek protiv dijabetesa tipa 2 Avandia povezan je s desecima tisuća srčanih udara kod dijabetičara širom svijeta, a proizvođač GlaxoSmithKline znao je za te rizike godinama, no nije ih htio predočiti javnosti. Ova teška optužba objavljena je na 334 stranice američkog senatskog Odbora za financije, a u njemu se kritizira i FDA, Američka agencija za hranu i lijekove, koja odobrava puštanje lijekova na tržište i prati njihovu sigurnost.

Dapače, govori se oko 80.000 umrlih zbog lijeka, koji je kad se prije desetak godina pojavio na tržištu slovio kao revolucija u regulaciji šećera u krvi kod bolesnika rezistentnih na inzulin. U Hrvatskoj prema nekim procjenama barem 5000 dijabetičara koristi Avandiu.

"Amerikanci, ali i drugi, imaju pravo znati da postoje ozbiljni zdravstveni rizici povezani s korištenjem Avandije, a GlaxoSmithKline im je to trebao reći", kazao je američki senator Max Baucus. Dodao je kako pacijenti imaju povjerenje u farmaceutske kompanije, a GlaxoSmithKline je zlouporabio to povjerenje.

Očekivano, proizvođač GSK odbacio je tvrdnje Senata po kojima lijek nije siguran pa je tako glasnogovornica tvrtke Nancy Pekarek kazala kako je FDA pregledala sve raspoložive podatke te zaključila da lijek treba ostati na tržištu još prije dvije godine.

Dodala je da je sedam kliničkih ispitivanja dokazalo da lijek nije povezan s povećanim brojem srčanih udara. Jedna od studija pod imenom RECORD koja se provodila na oko 6000 bolenika iz cijelog svijet provodila se i u Hrvatskoj u čak pet centara za liječenje dijabetesa na oko 130 bolesnika .

Prof. dr. Izet Aganović, s KBC-a Zagreb bio je jedan od nositelja studije u Hrvatskoj i tvrdi da kod njegovih pacijenta nije zabilježen povećani broj srčanih infarkta niti srčanih ishemija (stanje u kojem se protok krvi i kisika blokira da dođe do određenih dijelove tijela).

"Mi se kod propisivanja Avandije držimo preporuka proizvođača, a to znači da pacijentima koji imaju koronarnu bolest, prekomjernu težinu ili su već imali predinfarktno stanje, odnosno infarkt, lijek nećemo propisati. Drugim riječima, svi lijekovi imaju neka ograničenja, a na liječnicima je da ih propisuju ili ne propisuju uzimajući u obzir specifičnosti svakog bolesnika. Ne smije se ići u rizik čak i kad je on relativno mali“, ističe iskusni dijabetolog prof. dr. Aganović.





No, iz istrage Senata proizlazi zabrinutosti da Avandia, ali i drugi lijekovi, ostaju na tržištu i ugrožavaju zdravlje zbog toga što je FDA interesno povezana s proizvođačima lijekova pa zato umanjuje njihovu opasnost potičući vlastita istraživanja koja relativiziraju istinu o pojedinim lijekovima.

S druge strane, povjerenica FDA Margaret Hamburg je kazala kako se čeka preporuka Savjetodavnog odbora FDA za nekoliko mjesci kad bi se on trebao očitovati ne samo o Avandiji već i o nekim drugim lijekovima o kojima su pokrenute rasprave u pojednje vrijeme. Inače, Senat se u svom izvješću koje je rađeno dvije godine koristio s 250.000 stranica dokumenata GSK-a, FDA i nekoliko istraživačkih instituta. Osim toga u brojim intervjuima sudjelovali su i anonimni zviždači, ističu istražitelji.

Oni koji prate zbivanja na farmaceutskom tržištu upoznati su s prijeporima oko Avandije koji traju već nekoliko godina, a prije dvije godine i dva dužnosnika FDA uputila su alarm vezan uz Avandiju. Tada je rečeno da "postoje jaki dokazi da roziglitazon (Avandia) povećava rizik od srčanih napada i zatajenja srca ako se usporedi s lijekom pioglitazone (konkurentski lijek). No, i tada je GSK odbacio navode i tvrdeći da je „povezanost lijek s infarktom neuvjerljiva“.

Što se pak tiče uporabe Avandije u Hrvatskoj ona za sad ostaje u istom statusu, odnosno propisivat će se na isti način kao i do sad, odnosno lijek neće dobivati rizični pacijenti. „Pratimo što kažu svjetski autoriteti i mi ćemo ih poslušati kad odluče što će biti s ovim lijekom“, kaže prof.dr. Aganović.

Činjenice o Avandiji u izvješću američkog Senata

- Avandia je pod prismotrom već nekoliko godina a među onima koji su upozoravali na rizik bio je i New England Journal of Medicine 2007. godine

- neka su istraživanja pokazala da je među pacijenata sa smanjenom tolerancijom glukoze ili dijabetesom tipa 2 kad se koristi Avandia najmanje 12 mjeseci značajno povećan rizik od infarkta miokarda i zatajenja rada srca

- regulatorna agencija FDA treba ponovno procijeniti da li roziglitazon treba ostati na tržištu ili ga treba izbaciti iz uporabe

- liječnici ne bi trebali čekati akcije FDA već bi morali izbjegavati korištenje roziglitazona u pacijenata s dijabetesom kod kojih postoji opasnost od kardiovaskularnih problema i kod njih koristiti druge sigurnije lijekove

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 14:52