ZADOVOLJAN DOBIVENIM

GENERAL ZBORA DRAGO LOVRIĆ 'Kiowe vrijedne 220 milijuna dolara dobili smo za 30 milijuna'

Kiowa Warrior
 Chung Sung-Jun / Getty Images

Kad generalu zbora Dragi Lovriću austrijski predsjednik Heinz Fischer danas u Beču uruči visoko austrijsko odlikovanje, bit će Hrvat s najvećim brojem visokih svjetskih odlikovanja.

Prije bivšeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga odlikovani su predsjednici Barack Obama i François Hollande, a general Lovrić dobio je i francusko odlikovanje Red Legije časti u stupnju “zapovjednik”, što do sada nije primio ni jedan hrvatski državljanin.

General Lovrić bio je i ključni pregovarač s Amerikancima za donaciju helikoptera OH-58 D Kiowa Warrior od kojih je pet već dopremljeno u bazu Zemunik. Razgovori s Amerikancima počeli su u prosincu 2014., nakon čega je dogovorena donacija od gotovo 220 milijuna dolara.

Kako je uopće došlo do pregovora s Amerikancima o nabavi borbenih helikoptera?

- Naše snage imale su potrebu za nabavom borbenih helikoptera i u OH-58 D smo prepoznali moćan helikopter zbog naoružanja i opreme koju ima. Tadašnji pukovnik Michael Križanec predložio mi je helikopter kojim bi mogli opremiti oružane snage i više puta sam s Amerikancima o tome razgovarao.

Što je karakteristično za te helikoptere?

- Mali su, ali izuzetno moćni. Posjeduju suvremeni paket senzora, laserski vođene rakete, a mogu imati i strojnicu. Riječ je o 16 helikoptera proizvedenih od 2013. do 2015., a realna vrijednost helikoptera, simulatora i ostale robe je oko 250 milijuna dolara.

Mogu li se koristiti i za druge, ne samo borbene svrhe?

- Opremljeni su suvremenim senzorskim sustavima za precizno dnevno i noćno djelovanje u svim vremenskim uvjetima. To je posebno zanimljivo kod pomoći u zaštiti granice, a vidjeli smo koliko je to potrebno u jeku izbjegličke krize. Našu granicu je teško promatrati i ovi helikopteri sa svim tim sposobnostima značajno u tome mogu pomoći. To se odnosi i na granicu na moru, prema BiH i buduće šengenske granice, a to bi se teško postiglo s drugim helikopterima.

Kako ste birali helikoptere?

- To su gotovo novi helikopteri od 100 do 600 sati leta. Dodatne robe i usluge su oko 30 milijuna dolara, ali bit će plaćene uglavnom iz fondova američke pomoći. To znači da ćemo mi snositi vrlo male troškove za nabavu tih helikoptera, oružane sustave, projektile, rakete, streljivo, pričuvne dijelove, transport, uslugu tehničke ispomoći, oko 30 milijuna dolara, s tim da su Amerikanci izrazili dobru volju da se iskoriste i fondovi koje još nismo iskoristili pa će i ta svota biti znatno manja.

Što je s obukom?

- Ona košta oko 3,8 milijuna dolara, ali i tu će se koristiti američki fondovi. Moramo platiti naš PDV i neke dijelove koje nećemo dobiti. PDV će iznositi između 80 i 90 milijuna kuna i predstavljat će najveći izdatak za obrambeni proračun.

S kim ste cijeli posao pregovarali s američke strane?

- Bio sam osobno u Americi na sastanku s ministrom za kopnenu vojsku SAD-a i mi smo bili prvi koji su se javili pa smo imali pravo prvog izbora. Omogućili smo tako Hrvatskoj da dobije najbolji i najkvalitetniji proizvod. Na helikopterima je obavljen i kompletni remont, dakle sad su kao novi.

U vašem mandatu u Glavnom stožeru ostvarili ste izuzetno dobru suradnju s Amerikancima?

- Bila je izuzetno dobra suradnja oružanih snaga dviju država i u okviru toga su ostvarene i te donacije. U teškim materijalnim uvjetima u Hrvatskoj američke donacije su bile izuzetno važne, jer bi teško osigurali sredstva iz državnog proračuna.

Ipak, najveći izazov, kupnja borbenih zrakoplova, nije realiziran. Što biste vi iz ove današnje pozicije sugerirali?

- Želimo da Hrvatska bude sposobna zaštititi hrvatsko nebo i po meni bi najbolja varijanta bio zrakoplov kompatibilan s NATO-om. Najbolje bi bilo kad bismo imali F-16. To je moje osobno viđenje, to su skupe investicije i na desetogodišnjoj razini to košta oko milijardu dolara.

Za vašeg mandata puno se pričalo i o mogućoj američkoj donaciji raketnog sustava?

- Pregovori traju, sadašnje rukovodstvo Oružanih snaga sigurno će razmatrati tu mogućnost.

Bilo je različitih komentara u susjedstvu o naoružavanju HV-a. Ugrožava li se time ikoga?

- HV predstavlja ugrozu samo prema onima koji imaju zle namjere prema Hrvatskoj. Naša je vojska posvećena izgradnji mira i stabilnosti u regiji i u cijelom svijetu. Zato ovo naoružavanje ne smatram prijetnjom ikome.

Pitam vas kao vojnog stručnjaka je li HV danas najbolje opremljen u ovom dijelu Europe?

- Opremanje se odvija sukladno mogućnostima, a kao vojnik naravno da bih uvijek želio više opreme i naoružanja. Po ukupnoj uvježbanosti i opremljenosti možemo biti ponosni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 19:37