SMJENE U TAJNOJ SLUŽBI

General Preost više nije zamjenik ravnatelja VSOA-e

 Vjekoslav Skledar/CROPIX

Predsjednik Republike Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović jučer su razriješili dužnosti general-bojnika Ognjena Preosta, zamjenika ravnatelja Vojno-sigurnosno obavještajne agencije (VSOA), doznaje Jutarnji list iz MORH-a.

Preost je razriješen smo dan nakon što je Vlada na svojoj sjednici odlučila o smjeni glavnog inspektora Ministarstva obrane i bivšeg šefa VSOA-e, generala Darka Grdića. Oba razrješenja povezana su s istragom koja se od kraja prošle godine provodi u Vojno-sigurnosno obavještajnoj agenciji.

Istražuju se navodi o uništenoj dokumentaciji oko korištenja 2,5 milijuna kuna iz tzv. fonda za specijalne operacije. U to je vrijeme ravnatelj Agencije bio general-pukovnik Grdić, a njegov zamjenik general-bojnik Preost.

Kao što je Jutarnji list jučer pisao, nakon dolaska generala Josipa Klanca na čelo VSOA-e u srpnju prošle godine, internom revizijom utvrđeno je da nedostaje spomenuta dokumentacija. Nadzor je obavio i Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) koji je razgovarao s Grdićem i Preostom. Utvrđeno je da postoji pisani nalog o uništavanju evidencije o isplatama, a potpisao ga je general-pukovnik Grdić.

Svi nalazi o dokumentaciji fonda za specijalne operacije predani su Državnom odvjetništvu i očekuje se postupanje USKOK-a. Razrješenje Grdića i Preosta jasan je signal da Vlada nije željela riskirati te je dvojicu generala odmah smijenila s visokih dužnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 12:19