PORAZNO ISTRAŽIVANJE

Gayevi liječnicima taje seksualnost da izbjegnu šikaniranje

Anketa je pokazala da liječnici kada saznaju da je pacijent homoseksualac postaju neljubazni
 CROPIX

ZAGREB - “Nakon operacije hemoroida pacijent me pitao kad će ponovo moći imati spolne odnose. Kakvo je to pitanje? Nema problema, pa on je muško. Onda mi je sinulo. Ma zamislite tog prokletog pedera! Kako on to samo pita. Pederčine, sidaši...” Ove riječi bilo bi teško čuti da ih je izgovorio i netko mnogo manje obrazovan i bez Hipokratove zakletve, ali riječ je o liječniku kirurgu, i to relativno mladom koji je sve to rekao ne za stolom neke birtije uz alkoholne pare, nego kao predavač budućim kolegama na jednoj od najvećih kirurških klinika u zemlji.

Pokazao je tako da ni oni kojima zanimanje nameće jednakost u zdravlju nisu imuni na homofobiju najgore vrste. Studenti su odšutjeli i krenuli svaki svojim putem, osim troje kojima je to bio poticaj za studentski znanstveni rad “Ispitivanje diskriminacije homoseksualnih pacijenata”.

Postaju neljubazni

Studenti zagrebačkog Medicinskog fakulteta Igor Grabovac, Marija Abramović i Gordana Komlenović dokazali su da je gotovo osam posto osoba homoseksualne orijentacije ostalo pred liječničkim vratima jer su im odbili pružiti zdravstvenu uslugu, a 50 posto doživjelo je neku neugodu ako su liječnici znali za njihovu seksualnu orijentaciju. Mladi studenti anketirali su 331 ispitanika homoseksualne ili biseksualne orijentacije i rezultati su zabrinjavajući.

Oni kojima bi u pružanju zdravstvene skrbi svi pacijenti trebali biti isti, nakon što saznaju da je netko homoseksualac, ako i ne odbiju liječenje, mijenjaju odnosno postaju neljubazni, pokazala je anketa.

Zbog toga najviše njih taji svoju seksualnu orijentaciju, čak i liječnicima. Njih 80 posto odlučilo je prešutjeti liječnicima tu činjenicu jer ih isti postotak smatra da bi zbog toga bili diskriminirani. Da ta bojazan nije bez osnova govori podatak da je od onih koji su to rekli svojim liječnicima 30 posto doživjelo neku neugodu.

Dapače, 50 posto reko je da su nakon toga dobili potrebnu njegu, ali je pristup bio neljubazan, dok trećina kaže da je i njega bila neprimjerena, a 10 posto nije dobilo traženu pomoć.

Ne želi glumatati

Čak 50 posto ispitanika smatra da su tolerantniji mlađi liječnici, a trećina da su to liječnice. Liječnička homofobija razlog je što je samo 16,9 muškaraca ili žena reklo svojim liječnicima koja im je seksualna orijentacija.

I Ana smatra da bi liječnici trebali znati da je gay kako ne bi stalno nešto glumatala. “Ako slomim nogu, po mene će doći moja cura, a ja ću reći da mi je to prijateljica. Dakako, na pitanje liječnika tko će me njegovati, reći ću, i opet lagati - dečko”, s pravom se ljuti Ana. Zaključuje da nije uvijek raspoložena otkrivati da je gay, osobito ako procijeni da liječnik također nije raspoložen za propitivanje vlastitih predrasuda i obrazaca mišljenja.

Uostalom, da po pitanju diskriminacije nešto treba promijeniti na Medicinskom fakultetu potvrđuje i činjenica da ovaj rad nije dobio dekanovu nagradu, premda je prošao uobičajenu proceduru koja jamči nagradu.

Pozivaju se na strah od zaraze HIV-om

ZAGREB - Potvrdilo se da medicinski tretman zapravo ima više veze s osobnim mišljenjem i sustavom vrijednosti liječnika nego s objektivnom situacijom. Mnogi se pozivaju na mogućnost da je takav pacijent pozitivan na HIV, uzročnik side, ali to nikako ne bi smio biti razlog promjene odnosa prema pacijentu, čak i ako se razboli od te teške bolesti. Takvim homofobnim stavom mogu otjerati pacijente koji neće otići po liječničku pomoć jer se ne žele osjećati nelagodno, čak i ako su teško bolesni. Drugim riječima, oni koji su se obrazovali da pomažu svima, bez obzira na spol, dob ili rasu, mogli bi biti najveći krivci što nekom nije pravodobno pružena pomoć samo zbog liječničke homofobije.

Uostalom, potvrđuju to i Ivanove riječi: “Ne želim da me netko procjenjuje po tome što sam peder. Na želim da razlog svih mojih problema bude pederluk koji ja mogu prihvatiti dok moj liječnik ne može, a uglavnom se radi o psihijatrima, zubarima i liječnicima opće medicine.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 00:56