ŠKOLA U DOBA KORONE

Fuchs priznao da ga brine početak nastave: ‘Imamo osam škola koje neće početi kako je planirano‘

Nema toga što bi moglo zakočiti obrazovanje jer bez obrazovanih mladih ljudi nema napretka, kazao je Fuchs
 Damir Krajac/Cropix

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs u Dnevniku Nove TV odgovarao je na pitanja koja za njega imaju roditelji, učenici i ravnatelji.

Fuchs je kazao da ga brine što je virus i prije početka nastave ušao u šest škola, kao i sam početak škole. Kazao je da je optimist.

- Virus nije ušao u škole, nego među djelatnike. Sada imamo osam škola koje neće početi kako je planirano jer su neki djelatnici pozitivni, a neki u samoizolaciji - kazao je Fuchs.

U prvom setu pitanja roditelje je zanimalo čija je odgovornost ako se dijete razboli, koliko je odlazak u školu siguran za djecu, koliko će dugo trajati škola, što će biti ako se u školi ako se pojavio netko zarađen i hoće li cijela škola u karantenu te kakvo će biti postupanje u tom slučaju.

Ministar Fuchs kazao je da u samoizolaciju, ako se zarazi djelatnik ili dijete, idu svi koji su bili u bliskom kontaktu.

- Tko će ići u izolaciju, odlučit će epidemiolozi. Ako je to u jednom razredu, i ta djeca se nisu miješala s ostalom, to bi mogao biti razred i njihov razrednik - kazao je Fuchs.

Čija je odgovornost

Jednu majku je zanimalo je li sigurno poslati dijete i čija je odgovornost ako se dijete zarazi.

- Što će se zbivati s jučerašnjim prosvjedom i svim ljudima koji su se tamo našli pa koji se vrate nazad, vjerojatno puno njih ima djecu koja trebaju krenuti u školu.

Tu je negacija uopće potrebe epidemioloških mjera, čija je to onda odgovornost? Zato se naglašava da budemo odgovorni. Mi smo pokušali napraviti i mislim da smo napravili sve što je bilo moguće da djeca budu što sigurnija - kazao je Fuchs.

Na pitanje kako riješiti slanje djece u školu s temperaturom, što roditelji često rade, Fuchs je kazao da bi roditelji trebali postati odgovorni.

- Nećemo nagađati zašto šalju djecu s temperaturom u školu. Ovdje se sukobljavamo s konkretnim virusom i roditelji moraju mjeriti temperaturu djetetu i ne slati ga u školu s temperaturom iako nema veze s Covidom. Mi smo pokušali napraviti i mislim da smo napravili sve što je bilo moguće da djeca budu što sigurnija - kazao je Fuchs.

Na pitanje je li opcija i prijava Centru za socijalnu skrb, ministar je kazao da takva procedura postoji, ali da se nada da se tako što neće dešavati.

Fuchs je kazao da se dijete bez maske može poslati kući, a na pitanje kome, ako roditelj radi ili ako kaže da se tako krši ustavno pravo na obrazovanje, Fuchs je odgovorio da je rečeno i da ravnatelji i učitelji moraju uspostaviti komunikaciju s roditeljima, upozoriti ih na sve mjere.

- Prema tome, ako se nešto desi u tom smislu, siguran sam da će ravnatelj moći kontaktirati roditelje koji su možda na poslu - kazao je.

Ravnatelje i učitelje je zanimalo kako riješiti probleme u nastavi u školi i online, što će se dogoditi u slučaju da učitelj ode u izolaciju a nema zamjene, što će se dogoditi ako ravnatelji završe u samoizolaciji ili se razbole, što će se dogoditi s vršiteljima dužnosti kojima se dogodi isto to,te što će se dogoditi ako u tijeku natječaja neko od kandidata oboli.

- Ako se razboli završit će na bolovanju, nadam se kod kuće - da neće morati u bolnicu. Nadam se da se takve stvari neće događati, ali uvijek će netko moći zamijeniti nekog drugog - kazao je Fuchs.

Po pitanju zamjena i ako se ona ne može naći, ministar je kazao da je to jedna od stvari koja je problem, jer i u normalnim okolnostima imaju problema s tim.

- Radimo na tome, u kontaktu smo s učiteljskim fakultetima pa da možda i tu opciju otvorimo što se tiče zamjena. Može se privremeno zapošljavati na 60 dana - kazao je.

Online nastava

Na pitanje može li objasniti kako bi se točno trebao organizirati učitelj za online nastavu ako dio razreda završi u samoizolaciji, Fuchs je odgovorio da su upute na stranicama ministarstva vrlo jasne.

- Nedavno smo objavili GIF-ove, glavne izvedbene kurikulume, to su ishodi koje dijete mora znati. Te planove učitelji trebaju složiti za cijelu godinu do 30. 9. Dio učenika koji je u razredu i koji je online trebao bi pratiti iste nastavne jedinice - kazao je.

I jedna maturantica ima pitanje za ministra te ju je zanimalo hoće li se maturantima izaći u susret ako koronavirus potraje, kao što se izašlo i maturantima prošle godine te hoće li im se smanjiti obujam gradiva za ovogodišnju maturu.

- Maloprije sam spomenuo ishode koje trebaju djeca znati, prema tome će i Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje pripremiti ispitna pitanja za ovu maturu.

Nadam se da će čitava situacija ići u smjeru da nećemo gubiti puno gradiva i da će maturanti položiti maturu bez većih poteškoća, ali naravno da će Nacionalni centar uzeti u obzir obim gradiva za kojeg u ovom trenutku ne znamo hoće li se smanjivati - kazao je Fuchs.

Ove godine bi zimski praznici trebali biti u dva dijela, i u veljači. Na pitanje da li se od toga odustaje ili to ostaje, ministar je kazao da bi se praznici mogli pomicati te da treba pratiti epidemiološku situaciju.

- Obrazovanje mora ići dalje, nema toga što bi moglo zakočiti obrazovanje jer bez obrazovanih mladih ljudi, uopće stanovnika, nema napretka niti bilo kojeg pojedinca, niti društva. Obrazovanje nije opcija, nego nešto bez čega se ne može zamisliti budući život niti uopće funkcioniranje svih nas - kazao je ministar Fuchs u Dnevniku Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 09:04