BUDĆNOST ZEMLJE

Fuchs i Plenković najavili velike investicije u obrazovni sustav: ‘Objavljujemo još tri poziva, ovo su ciljevi‘

Riječ je o otvorenim pozivima za dodatno povećanje vrtićkih kapaciteta, prelazak osnovnih škola u jednu smjenu i izgradnju sportskih dvorana te povećanje obuhvata u gimnazijama

Andrej Plenković i Radovan Fuchs

 Ranko Šuvar/Cropix

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih objavilo je u srijedu tri nova poziva koja se odnose na vrtiće, osnovne i srednje škole, a ministar Radovan Fuchs i premijer Andrej Plenković naglasili su da Vlada provodi najveće ulaganje u obrazovanje u povijesti Hrvatske.

Riječ je o otvorenim pozivima za dodatno povećanje vrtićkih kapaciteta, prelazak osnovnih škola u jednu smjenu i izgradnju sportskih dvorana te povećanje obuhvata u gimnazijama.

Ukupan iznos koji je na raspolaganju za vrtiće je 45,6 milijuna eura, a novac je osiguran u državnom proračunu iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj te za nacionalno sufinanciranje.

Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektu je 80.000 eura, a najviši dva milijuna eura. Poziv će biti otvoren do kolovoza 2024., a javiti se mogu javni, privatni i vjerski dječji vrtići.

Fuchs: Svakoj školi - sportska dvorana i igralište

- Do sada je kroz prethodna dva poziva u vrtiće uloženo 530 milijuna eura. S ovih 45,7 milijuna eura bit će osigurano još 3.700 novih mjesta u vrtićima, što znači do 2026. godine ukupno 44.538 novih mjesta, a cilj je do 2030. osigurati mjesto u vrtićima za svako dijete, kazao je resorni ministar Fuchs predstavljajući pozive podsjetivši da je Vlada osigurala i 77,1 milijuna eura za fiskalnu održivost vrtića.

Drugi poziv se dijeli u dvije grupe za što je iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurano dodatnih milijardu eura. Prva grupa se odnosi za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje osnovnih škola za potrebe jednosmjenskog rada i cjelodnevne škole ukupnog iznosa 871,7 milijuna eura, od čega pojedini projekt može dobiti najviše 30 milijuna eura, a druga grupa za izgradnju i opremanje školskih sportskih dvorana za potrebe cjelodnevne škole, za što je na raspolaganju 430,9 milijuna eura. Planira se uložiti u 375 školskih sportskih dvorana.

Najviši iznos koji pojedini projekt može dobiti je šest milijuna eura bespovratnih sredstava, a rok za podnošenje projektnih prijava na obje grupe je od 3. lipnja do ožujka 2025.

- Cilj je omogućiti svim učenicima osnovnih škola pohađanje nastave u jednoj smjeni od školske godine 2027./2028. te uvođenje cjelodnevne škole, a svakoj školi osigurat će se sportska dvorana i igrališta, rekao je Fuchs.

Plenković: Obrazovanje je strateški projekt

Za treći poziv koji se odnosi na izgradnju, rekonstrukciju i opremanje srednjih škola na raspolaganju je 75,3 milijuna eura, koja su osigurana iz NPOO-a, od čega pojedini projekt može dobiti najmanje 100.000, a najviše 20 milijuna eura bespovratnih sredstava. Poziv će biti otvoren od 3. lipnja do kolovoza 2024.

- Cilj je poticati učenike za upisivanje obrazovanih programa deficitarnih zanimanja i zanimanja budućnosti te povećati broj učenika u gimnazijskim programima. Standard EU u gimnazijskim programima je 52 posto, a prosjek Hrvatske je 30 posto, cilj nam je povećati to za pet posto, pojasnio je ministar i naglasio kako je ovo najveće ulaganje u odgoj i obrazovanje u povijesti Hrvatske.

Premijer Andrej Plenković poručio je da je obrazovanje, uz demografsku revitalizaciju, digitalizaciju i dekarbonizaciju, strateški prioritet.

- Trenutno smo u ciklusu najvećih investicija u obrazovani sustav. Pokrenut je ciklus od 2,7 milijardi eura ulaganja u obrazovanje od vrtića do fakulteta, udvostručena su izdvajanja za znanost i obrazovanje s 1,8 milijardi 2016. na 3,8 milijardi eura, unaprijeđen je status učitelja, povećana je osnovica za 40 posto, plaće su u prosjeku rasle 60 posto, a osigurali smo i besplatan obrok, udžbenike i prijevoz za sve učenike te novi model fiskalne održivosti dječjih vrtića, podsjetio je.

To su temelji, a sada se ide dalje, dodao je.

Ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić kazao je da je demografija ‘prioritet svih prioriteta‘ Vlade, što dokazuju i ovi pozivi koji će, kaže, pomoći revitalizaciji, ne samo gradova i općina koji su dostigli već određeni stupanj razvijenosti, već i ruralnih krajeva.

- Ove mjere su dobar signal za naše potencijalne useljenike i povratnike, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 13:59