TAJNI SASTANAK

Friščić Polančecu: 'Preskupo je da se Fimi da 400 kuna za jednu dionicu'

Friščić: Bolje je da kupujemo na burzi • Polančec: Joža, u pravu si
 Nikola Wolf / Podravski list / CROPIX

KOPRIVNICA - Dionice koje su bile u portfelju Fime koprivnička je Podravka namjeravala i formalno otkupiti početkom ove godine, ali HSS za to nije dao zeleno svjetlo, doznalo se jučer iz visokih političkih krugova.

U siječnju ove godine, otkriva naš izvor, u koprivničkome hotelu Podravina održan je tajni sastanak na kojem su sudjelovali potpredsjednik Vlade Damir Polančec (HDZ), šef HSS-a Josip Friščić, šef Uprave Podravke Zdravko Šestak (Polančecov čovjek) te njegov zamjenik Miroslav Vitković, član HSS-a. Tema njihova razgovora bio je paket Podravkinih dionica koji je formalno držala Fima u portfelju svoje tvrtke Fima Ami Ltd. na Malti.

Friščićeva bila zadnja

Polančec i Šestak, doznajemo, predložili su da Podravka otkupi tih 577.000 dionica predstavljajući to najboljim rješenjem za kompaniju. Njihova je teza bila da bi Podravka trebala otkupiti te dionice kako ne bi završile u “neželjenim rukama”, a one bi mogle biti iskorištene za projekt menadžersko-radničkog dioničarstva. Sporna je, međutim, bila cijena tog deala s Fimom.

- Polančec je tada pokušao uvjeriti Friščića da je to najbolje za Podravku. No Podravka je, prema tom prijedlogu, za svaku dionicu trebala platiti više od 400 kuna pa je ispalo da je cijeli paket trebao biti vrijedan oko 250 milijuna kuna - otkriva naš sugovornik.

Podravkina dionica na burzi je tih dana vrijedila oko 250 kuna. Friščić je saslušao Polančeca i presudio - neće ići.

Ugovor s Fimom

Umjesto toga, šef HSS-a predložio je Polančecu, Šestaku i Vitkoviću da Podravka kupuje dionice na burzi jer su bile mnogo jeftinije od Fiminih.

- Nakon njegova istupa bilo je jasno da Podravka nema HSS-ovu suglasnost za preuzimanje Fimina paketa. Polančec je nakon toga, kako sam poslije čuo od jednog aktera tog tajnog sastanka, samo kratko potvrdio: “Joža, u pravu si” - ističe naš sugovornik.

Kasnije se otkrilo kako se Podravka ugovorom s Fimom i njegovim kreditorom, Merrill Lynchem, obvezala uskakati novcem u slučaju margin calla, odnosno pada tržšne cijene dionice ispod ugovorom dopuštene razine.

Vitković: Hvala im što su me 2006. izostavili iz plana

O tajnom planu za preuzimanje Podravkinih dionica putem Fime prvi je izvijestio Jutarnji list potkraj svibnja 2006. godine, i to neposredno nakon što je putem burze prodan PBZ-ov paket od 6,4 posto dionica.

Jutarnji je, naime, otkrio kako je u Zagrebu 24. svibnja 2006. održan tajni sastanak Fimina čelnika Milana Horvata s vrhom Podravke na kojem je dogovoren otkup i Franckova paketa od 4,24 posto dionica koprivničke tvrtke. Na tom se sastanku razmatrala mogućnost da cijeli paket od 10,64 posto, za koji je Fima trebala biti samo paravan, na kraju posluži u projektu menadžersko-radničkog dioničarstva.

Na tom su ključnom sastanku s Horvatom bili svi članovi Uprave osim Miroslava Vitkovića: Darko Marinac, Zdravko Šestak, Dragan Habdija, Goran Markulin i Saša Romac. Vitkovića su, kako se tada govorilo, sa sastanka odlučili izostaviti upravo Polančec i Marinac jer u njega nisu imali povjerenja. “Danas sam im zahvalan na tome”, povjerio se ovih dana Vitković jednom utjecajnom lokalnom članu HSS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 15:51