KOALICIJA

Friščić neće rušiti Vladu ni ako pregovori ne završe u lipnju

Ako na parlamentarne izbore izađe sam, HSS može računati na najviše četiri mandata u Saboru
Zagreb, 281010. Markov trg, Sabor.Sjednica na kojoj se odrzala rasprava o povjerenju Vladi Jadranke Kosor. Povjerenje Vladi dalo je 79 zastupnika, a 62 zastupnika glasalo je protiv Vlade. Jedan zastupnik bio je suzdrzan.Na slici: Josip Friscic cestita Jadranki Kosor.Foto: Bernard Covic / CROPIX
 Bernard Covic / CROPIX

ZAGREB - Ako u lipnju ne završimo pregovore s Europskom Unijom, neće se dogoditi ništa strašno. Idemo na izbore. Tako je predsjednik HSS-a Josip Friščić govorio nakon konzultacija u Uredu predsjednika. Dakle, HSS nema namjeru ostavljati partnera na cjedilu.

Ili lipanj ili rujan

- Tražimo da nam se omogući da pokušamo u miru završiti pregovore s EU pa ako u tome ne uspijemo u zadanom roku, izbori su logičan ishod.

Međutim, sve ovisi o dogovoru partnera. HSS sigurno neće rušiti Vladu u kojoj sjedi gotovo četiri godine samo zato što bi netko htio na izbore mjesec dana prije ili kasnije. Ako se pregovori ne završe u lipnju, završit će u rujnu - kaže nam izvor iz vrha HSS-a.

S druge strane, ako se koalicijski partneri nakon eventualnog neuspjeha s okončanjem pregovora u lipnju dogovore odmah raspisati izbore, HSS se neće buniti, iako stranka nije ni počela pripreme za izbore. Očekivali su, kaže isti izvor, da će pred birače izaći u koaliciji s HDZ-om, no kako vrijeme odmiče, takav je razvoj događaja sve manje vjerojatan, zbog velikog otpora u HDZ-u.

Blagotvorni efekti

- HSS ima stručne ljude i ako se izbori raspišu za listopad, mi bismo se uspjeli u potpunosti pripremiti. Ali, HDZ je našoj stranci napravio popriličan ‘ćumez’ na terenu.

Zbog njihovih svađa s HDSSB-om gubimo potporu seljaka, što se ne može lako nadoknaditi. Također, našim glasačima ni priča oko Europske Unije nije tako ‘pitka’ da bi od pregovora mogli očekivati kakve blagotvorne efekte u broju glasova na njihovu stranačkom kontu - kaže drugi sugovornik iz HSS-a.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 08:31