ISTRAŽIVANJE

FREEDOM HOUSE: 'HRVATSKA JE SLOBODNA ZEMLJA' Pogledajte kako su ocijenjene ostale zemlje Balkana

Najlošiju ocjenu 7 za politička prava i građanske slobode, dobilo je deset zemalja: Srednjoafrička Republika, Somalija, Ekvatorijalna Gvineja, Sudan, Eritreja, Sirija, Sjeverna Koreja, Turkmenistan, Saudijska Arabija i Uzbekistan
This picture, taken by North Korea's official Korean Central News Agency on March 7, 2013 shows North Korean leader Kim Jong Un (C) using a pair of binocular to look south as he inspects Jangjae Islet Defence Detachment near South Korea's Taeyonphyong Island in South Hwanghae province, North Korea's southwestern sector of the front. AFP PHOTO / KCNA via KNS ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
 AFP

ZAGREB - Stanje političkih prava i građanskih sloboda u svijetu u 2013. osmu se godinu zaredom pogoršavalo, objavio je u četvrtak Freedom House u izvještaju za 2014., a Hrvatska je u njemu opet ocijenjena kao slobodna zemlja.

U izvještaju "Sloboda u svijetu za 2014." u kojem su zemlje razvrstane po političkim pravima i građanskim slobodama, 45 posto svih zemalja svijeta ocijenjeno je slobodnima i 40 posto ukupnog stanovništva na svijetu, ocijenila je nevladina organizacija Freedom House sa sjedištem u Washingtonu koja promovira demokraciju i političke slobode. Djelomično je slobodno 59 zemalja, što je 30 posto ukupnoga broja zemalja i 25 posto ukupne svjetske populacije, a neslobodno je 25 posto stanovnika svijeta u 48 zemalja što je 25 posto ocijenjenih zemalja.

Od ukupno 195 zemalja, kaže se u 41. izdanju "Slobode u svijetu", koji se opisuje kao "najstariji i najmjerodavniji izvještaj o demokraciji i ljudskim pravima", u 54 se u protekloj godini dogodio pad, a u 40 se stanje političkih prava i građanskih sloboda popravilo.

Hrvatska je u kategoriji slobodnih zemalja, s ocjenom 1 za politička prava, i 2 za građanske slobode kao i u prošlogodišnjem izvješću. Najbolja je ocjena 1, a najlošija 7. Od zemalja bivše Jugoslavije najbolje je plasirana Slovenija, kao slobodna zemlja s objema ocjenama 1. Bosna i Hercegovina i Makedonija u kategoriji su djelomično slobodnih zemalja s ocjenom 3 po oba kriterija, Crna Gora je slobodna, s ocjenom 3 za politička prava i 2 za građanske slobode. Srbija je slobodna s ocjenama 2 u objema kategorijama, a Kosovo je djelomično slobodno, a ocijenjeno je s 5 za politička prava i 4 za stanje građanskih sloboda.

Najlošiju ocjenu 7 za politička prava i građanske slobode, dobilo je deset zemalja: Srednjoafrička Republika, Somalija, Ekvatorijalna Gvineja, Sudan, Eritreja, Sirija, Sjeverna Koreja, Turkmenistan, Saudijska Arabija i Uzbekistan.

U 2013. Freedom House je zabilježio i neke pozitivne znakove: popravilo se stanje građanskih sloboda u Tunisu, Pakistan je pokazao napredak uspješnim provođenjem izbora i mirnom primopredajom vlasti, napredak se pokazao u nekoliko zemalja Afrike, a broj izbornih demokracija povećao se ubrajanjem Hondurasa, Kenije, Nepala i Pakistana na 122.

Zbivanja u Egiptu nakon vojnog udara zabilježena su kao osobito loša, a nazadak je registriran i u drugim velikim i politički utjecajnim zemljama poput Rusije, Ukrajine, Azerbajdžana, Turske, Venezuele i Indonezije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 04:19