OGORČEN JE

Franković o ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara: ‘Glasna manjina nastavlja terorizirati šutljivu većinu‘

‘I nije ovo prvi put da se vrijeđa vjera, bez obzira o kojoj se radilo‘

Mato Franković

 Mihael Barisic/Cropix

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković osvrnuo se u subotu na društvenoj mreži Facebook na dio ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu koji je, po nekim viđenjima, ismijavao Posljednje večeru, prenosi Dubrovački vjesnik.

- Kada umjetnost pređe u izrugivanje onda to više nije umjetnost. Nažalost glasna manjina nastavlja terorizirati šutljivu većinu. I nije ovo prvi put da se vrijeđa vjera, bez obzira o kojoj se radilo. Umjetnost bi trebala pozivati na toleranciju, prihvaćanje drugih i drugačijih, na uvažavanje različitosti među nama. A, ovim pokazuje agresiju na temelje Europe i koliko god se pojedinci trudili kršćanstvo će biti i ostati temelj europskih naroda - rekao je Franković.

Među osobama kojima se spomenuta scena nije svidjela našli su se i hrvatska političarka Marijana Petir te vlasnik društvene mreže X te direktor proizvođača automobila Tesla Elon Musk.

- Olimpijske igre u Parizu počele su kontroverznim nastupom, koji su neki protumačili kao rekonstrukciju Posljednje večere i ismijavanje kršćanstva. Kršćanstvo je imalo snažan utjecaj na stvaranje europskog identiteta te ima ključnu ulogu u europskom načinu života. Ne možemo ostvariti multikulturalno društvo ako većinska domaća kultura nije samosvjesna i odriče se vlastitog identiteta - ustvrdila je u subotu Petir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 00:12