NORIJADA JE ZAVLADALA

FOTOGALERIJA Tisuće maturanta danas na ulicama hrvatskih gradova: Jedan mladić uhićen zbog vrijeđanja policajaca!

Proslava je počela okupljanjem maturanata na Trgu bana Josipa Jelačića od 11,30 sati, gdje će im se pridružiti i gradonačelnik Bandić
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - "Dan zagrebačkih maturanata" obilježava se danas, a tu tradicionalnu proslavu posljednjega dana nastave za učenike završnih razreda zagrebačkih srednjih škola organizira i ove godine Grad Zagreb.

Proslava je počela okupljanjem maturanata na Trgu bana Josipa Jelačića od 11.30 sati, gdje je maturante, njihove razrednike i profesore dočekao glazbeni program.

Kao i svake godine, maturantima će se pridružiti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima.

Gradonačelnik Bandić rekao je kako i ove godine kao i prošle, od maturanata očekuje "da budu na visini zadatka".

"Za trezvenjake i poštenjake poruka moja da mladima ne zamjere ako naprave koji mali sitni propust, jer i mi smo to radili kad smo bili mladi", istaknuo je Bandić. Poručio je sugrađanima da ne traže dlaku u jajetu, ali da vode računa o našoj mladeži i njihovoj sigurnosti te da sve prođe kako Bog zapovijeda. Istaknuo je kako će biti sigurno zabave na Bundeku, na našem, kako je rekao, jednom od najboljih parkova u ovom dijelu Europe.

U 12 sati maturanti su s Trga bana Josipa Jelačića s gradonačelnikom Bandićem krenuli u povorci prema Bundeku, trasom: Praška – Trg Nikole Šubića Zrinskog – Strossmayerov trg – Tomislavov trg – Mihanovićeva - Miramarska - Ulica grada Vukovara - Hrvatske bratske zajednice (most Slobode) – Damira Tomljanovića-Gavrana - Bundek. Povorku prati glazba, zdravstvena ekipa i prometna policija.

U Park Bundek maturanti ne smiju unijeti alkoholna pića, staklenu ambalažu, niti ostala neprimjerena sredstva.

U programskom dijelu koji će na Bundeku trajati do 22 sata, maturante očekuje bogati glazbeno-scenski nastup koji, kako navode u Gradu Zagrebu, jamči dobru zabavu za svakog gosta.

Od 13 do 14,30 sati maturante očekuje D.J. zagrijavanje, a potom će nastupiti školski bendovi. Od 15,30 do 16 sati zabavljat će ih grupa "Kingsi", a zatim "Rocky Blues", Vis "Peri Deri", "Kino Klub", "Telefon Blues band", Davorin Bogović i "Telefon Blues band", Renato Metessi i grupa "Zvijezde". Od 20,45 do 22 sata maturante će zabavljati "Gazde".

"U svrhu i s ciljem sigurnog i uspješnog obilježavanja 'Dana zagrebačkih maturanata', cijelo vrijeme programa u parku će dežurati zdravstvena ekipa, vatrogasci, spasioci i redarska služba, a po završetku programa, radi lakšeg i bržeg povratka sudionika svojim domovima, ZET će osigurati pojačane linije javnoga gradskog prijevoza", navodi Grad Zagreb na službenim internetskim stranicama.

U Zagrebu uhićen maturant

U zagrebačkoj Ulici Antuna Mihanovića, pokraj Glavnog kolodvora uhićen je jedan maturant. Policija ga je privela oko podneva, a navodno je, između ostalog, vrijeđao interventne policajace.

Trenutačno se nalazi u policijskoj postaji gdje će i ostati do odluke policije o eventualnoj prekršajnoj prijavi, potvrdili su iz PU zagrebačke.

Maturanti u Rijeci slave završetak škole neorganizirano

Riječki maturanti i ove godine slave završetak škole neorganizirano na ulicama i trgovima u gradskome središtu.

Fontane su danas bile bez vode kako bi se spriječile ozljede maturanata, a pred svakom su zaštitari i policajci. Po običaju, maturanti u raznobojnim majicama posipavali su se brašnom, gađali jajima i polijevali vodom.

Već je rano popodne bučno veselje u gradskome središtu popustilo, a skupine maturanata uputile su se prema gradskim plažama na kojima će nastaviti zabavu.

Riječkim maturantima pridružilo se oko 70 kolega iz bakarske Pomorske škole koji su u riječku luku uplovili školskim brodom "Vila Velebita". Nakon dolaska u luku izveli su vježbu napuštanja broda i spašavanja rabeći signalne baklje.

Po podatcima policije, tijekom ulične proslave zadnjega danas srednje škole nije bilo većih izgreda. U jednome gradskom autobusu razbijena su rasvjetna tijela, a razbijen je i izlog knjižare na Trgu bana Jelačića. Do sada nije bilo ni liječničke intervencije. ( Hina)

Dubrovnik: Maturanti obilježili završetak škole: "Norijada" protekla mirnije no inače

Uz bučnu galamu, pjesmu i trube motornih vozila još jedna generacija dubrovačkih maturanata označila je kraj svog srednjoškolskog školovanja i odlazak iz školskih klupa.

Prema podacima PU dubrovačko- neretvanske, maturanti su bili "na razini događaja" i na primjeren načuin dali oduška svome raspoloženju. Tradicionalna je "norijada" i ove godine najviše gužve stvorila oko Pomorske i Turističko- ugostiteljske škole te kod "Cambridgea" kao i tradicionalnom i bučnom kolonom vozila. No, zahvaljujući kvalitetnoj organizaciji te angažmanu profesora, zaštitara i policije, ove godine nije bilo incidenata oko škola, osobito kod Pomorske čiji su učenici i na taj način položili "ispit zrelosti".

Maturanti su slavili i veselili se kako to samo mladež zna i umije a u notesu policije ostat će samo jedna prijava matuirantu koji je u "žaru veselja" verbalno uvrijedio djelatnika PU. ( Ahmet Kalajdžić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 00:46