IZLOŽBA U ZAGREBU

FOTOGALERIJA: 300 GODINA ALKE Čudesni detalji alkarske tradicije okom Biljane Gaurine

Fotografije su prvi put izložene u Šangaju 2013. godine
 Biljana Gaurina

Povodom 300. godišnjice Sinjske alke ovih dana u galeriji Autobusnog kolodvora Zagreb otvorit će se izložba fotografkinje Biljane Gaurine na tu temu.

Sinjska alka je hrvatska viteška igra koja se svake godine u nedjelju u prvoj trećini mjeseca kolovoza održava u Sinju, na godišnjicu pobjede nad turskim osvajačima 14. kolovoza 1715. Na taj dan je 700 vojnika iz Sinja uspjelo odbiti navalu vojske turskog seraskera Mehmed-paše Čelića koja je brojala 60.000 vojnika.

Sinjska alka danas je čista tradicija. Samu bit, ali i važnost očuvanja tradicije uhvatila je svojim fotoaparatom Biljana Gaurina.

Bogatstvo detalja

Fotografkinja je koja radi za agenciju Cropix, i članica je ULPUH- a i Fotokluba Split. Kada se razgledaju njene fotografije jasno je zašto je Sinjska alka 2010. godine upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

FOTOGRAFIJE S IZLOŽBE >>>>>>

- Materijal je snimljen kroz nekoliko godina. Čitav je događaj bogat detaljima kao što su broševi, konjske grive ukrašene srebrom, gumbi na odorama alkara. Gdje god da gledaš ugledaš nešto lijepo. Čitava ceremonija izaziva i strahopoštovanje, a osobno mi je najljepši dio povorka kroz grad - kaže Biljana Gaurina, koja je i sama Sinjanka.

U Šangaju

Snimanje atraktivnih fotografija podrazumijevalo je i ponešto rizičnih situacija kao što je boravak fotografkinje unutar trkališta dok je turnir u tijeku i slično. Izložba je prvi put održana u Šangaju 2013. godine tijekom Hrvatskog kulturno-umjetničkog festivala. Ponovno se održava zahvaljujući upravi Autobusnog kolodvora i Viteškom alkarskom društvu.

Izložene fotografije mogu se razgledati sljedeća dva mjeseca na Autobusnom kolodvoru Zagreb, kojim dnevno procirkulira oko deset tisuća ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 21:55