NA UDARU CIKLONE

FOTO: VELIKE ŠTETE NAKON NEVREMENA Tuča u Dalmaciji uništila maslinike i voćnjake: 'Više nemamo ništa'

 Bozidar Vukicevic / CROPIX

Breskve su trebale biti na stolu, a umjesto toga su na tlu. Ne znam šta će učiniti vlasnici, ali velika je ovo šteta za sve nas. Nije ta krupa padala dugo, par minuta, ali vidite šta nam je učinila i baš se obrušila na ovo područje Segeta. Vatrogasac sam niz godina, vidio sam svega i svačega, ali da je toliko napadalo u kratko vrime, to se rijetko događa, možda jedan put u par godina.

Govori to za Slobodnu Dalmaciju Ante Mitar iz Segeta u redu voćnjaka svojih rođaka na predjelu Studenci, odmah iznad trogirske obilaznice i hotela “Medena”.

Upravo je tu najžešće udarila ciklona Gracija, koja se dva dana nadvijala nad Dalmacijom, izazvala pravi meteotsunami, donijela grmljavinu i obilne pljuskove otocima, Zagori, ali i obali. Uz obalu ciklona se širila od šibenskog preko rogozničkog, segetskog, kaštelanskog, sve do splitskog područja. Dok je u Splitu lijevalo, u Segetu je padala jaka tuča. Donijela je veliku muku vozačima jer se prst pred nosom nije vidio, ali i veliku štetu na automobilima, u maslinicima, nasadima šljiva...

Neno Grga i Joso Nekić imaju za sebe, no ono što su imali umanjeno je za više od dvije trećine jer je na stablima malo što ostalo.

– Imamo tu 60 maslina, 40 prasaka, par stabala šljiva, a sada nemamo skoro ništa – kaže Neno Grga. Svi se nadaju da će sada Općina potegnuti svoje, popisati štetu i uputiti Županiji zahtjev za proglašavanje elementarne nepogode, i koliko god dobiju, dobro je, iako im nitko ne može namiriti cijelu štetu.

Ante Mitar svojim je “polom” prešao pola svijeta.

– Bio sam u Latviji s njim, prešao sam 5000 kilometara, a evo, ispred kuće ga je krupa natukla. Šta se može, popravit će se, važno je da nitko nije stradao. Izgleda da nije puno, ali vidite, ipak je puno, na par mista ga je dobro stuklo – kaže Ante.

On se s još 12 ljudi u DVD-u Seget Vranjica svakodnevno brine o sigurnosti drugih, izlaze na teren, u vatru i vodu, no kad je ciklona napravila darmar, bilo je ajme svima, i onima na cesti i onima na moru.

Rijeka dubrovačka, Vela Luka, Stari Grad bile su pod plimnim valom.

FOTOGALERIJA: Posljedice nevremena praćenog tučom u masliniku i voćnjaku na području Segeta.

– To je uobičajeno za otoke, ali nije baš normalno da se u kratko vrime pojave dva plimna vala. Evo, uspija san slikati jedan od njih, onaj drugi – kaže nam u morske priče uvijek upućeni kolega Božo Vukičević iz CROPIX-a.

Gracija se izlila nad Dalmacijom, u samo jednom danu palo je više kiše od mjesečnog prosjeka. Na kišnoj top-ljestvici tako je završila Žrnovnica s 50 litara po četvornome metru, a zamislite, kaže Rade Popadić iz “Crometea”, lipanjski je prosjek zadnjih 20 godina za Žrnovnicu 48 litara!

U Splitu, Solinu, Kaštelima i Stobreču palo je od 26 do 37 litara kiše, a Gracija se “dobacila” i do Zagore jer su u Sinju pale 42 litre kiše po četvornome metru.

Nogometnim rječnikom rečeno, ni krupa nije podbacila.

– Najviše je tuče palo između Rogoznice i Marine, što se vidi u maslinicima, voćnjacima, gdje je ponegdje napravila stopostotnu štetu – brifira uvijek spreman Popadić.

FOTOGALERIJA: SNAŽNA OLUJA ZAHVATILA SPLIT Na nebu munjeviti spektakl, a na ulicama totalni potop

Je li cikloni kraj, pitaju nas čitatelji, i na kraju ćemo ih razveseliti. Jest, cikloni je kraj, stiže ljeto, i to pravo, a vrhunac temperature za sljedeće dane bit će nedjelja, kad će termometri pokazivati oko 30 stupnjeva. I DHMZ kaže tako, ali i upozorava na mjestimične nevere, osobito potkraj dana na južnom i srednjem Jadranu, koje su samo dio pravog ljeta.

Kome manje drago, no to je tako, što bi rekao Marijan Ban u “Poljoprivredno-ljubavnoj”: “Molimo se svetom Petru, daj nam sedam litri po kvadratnom metru...”

I bi tako, molili se ili ne, sveti Petar pada baš u ovu nedjelju, kiša je prebacila rekorde, a sad hoćemo sunce i ljeto, turiste, kruzere i veći BDP, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 05:28