RAZBILI GOLEMU SANTU I OTVORILI PLOVNI PUT

FOTO Uspješna akcija: Vojska sa 62 kg eksploziva razbila ČAK 15.000 METARA zaleđene Drave

 MORH

OSIJEK - Gotovo 15 tisuća četvornih metara zaleđene površine rijeke Drave kod Osijeka razbijeno je eksplozivom kojeg je u probnoj akciji miniranja leda na Dravi postavilo petnaestak pripadnika inžinjerske pukovnije HV-a.

Prema riječima brigadnog generala Ivana Jurića za ovu kontroliranu eksploziju upotrebljeno je 62,4 kilograma eksploziva koji je raspoređen u mrežu od 22 rupe na desnoj obali Drave nedaleko od cestovnog mosta na zapadnoj obilaznici.

Na mjesta gdje su postavili mine, uz obalu, Drava je bila zaleđena do dna, što znači da je led bio debljine više od metra. Kolika je bila učinkovitost ove eksplozije vidjelo se po povratku četiri broda kojima su na mjesto događaja dovezeni predstavnici vlasti, javnih službi i novinara.

Naime, sante leda plovile su nizvodno Dravom i još se više razbijale od udara u brodove. Ovoj je probnoj akciji, između ostalih, nazočio i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, koji je iskazao zadovoljstvo viđenim, kazavši da se osobno uvjerio kako u slučaju potrebe HV može pravodobno i dobro reagirati.

Vojska je inače i prije ovog miniranja uprizorenog za javnost, obavila jedno svoje testno miniranje, koje je također bili jednako učinkovito.

Cijela akcija odrađena je kako bi se uvidjeli efekti i učinkovitost miniranja u slučaju da se za to javi potreba na mjestima gdje bi led toliko okovao rijeke i napravio barijere koje ni ledolomci ne mogu probiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 14:06