KAKO NAS VIDE TRGOVCI

FOTO: Svaki peti Hrvat je ili ‘smiren’ ili ‘kućni miš’

Premda zvuči više zabavno nego statistički, riječ je o stručnoj podjeli urbane populacije u svijetu na konkretne potrošačke stilove
 Biljana Gaurina/CROPIX

ZAGREB - Nabrijani auti, a u kadru obavezno i zgodna žena. To su reklame koje će odmah izazvati pažnju “kućnih miševa”. A iza tog pojma krije se čak svaki peti urbani Hrvat, najčešće muškarac iz Zagreba ili Dalmacije koji ne zarađuje previše. Omiljena mu je zabava sjediti pred TV-om, gledati nogomet i piti pivo. Riječ je o drugoj najvećoj skupini potrošača u Hrvatskoj.

Premda zvuči više zabavno nego statistički, riječ je o stručnoj podjeli urbane populacije u svijetu, osoba starijih od 15 godina koje žive u naseljima s više od 2000 stanovnika, na konkretne potrošačke stilove.

Centar za istraživanje tržišta GfK proveo je posljednje istraživanje GfK Roper Consumer Styles za 2009. godinu na uzorku od 30.000 osoba starijih od 15 godina u 25 zemalja. Podjela potrošača nastala je u suradnji s istaknutim znanstvenicima i sveučilištima.

Osam potrošačkih tipova

1. SMIRENI

Žele mir i harmoniju. Uglavnom stariji, umirovljenici, koji se ne bave velikim brojem aktivnosti - uglavnom TV, vrt, kuhanje, crkva i unuci. Najvažnije vrijednosti koje ih vode kroz život su tradicija, vjera/religija, poštivanje predaka i štedljivost. Takvi potrošači vole prijateljske i edukativne promotivne poruke u kojima mogu pronaći praktične savjete za svakodnevni život, kao i poruke u kojima se ocrtava regionalna tradicionalna kultura. Oni vjeruju onome što vide/čuju na televiziji. Pripadnici ovog segmenta su nešto češće žene, u prosjeku su nešto nižeg obrazovanja te nižih do srednjih prihoda. Najčešće ih možemo zateći u Zagrebu ili Slavoniji.

2. KUĆNI MIŠEVI

Čeznu za materijalnom sigurnošću i statusom. Sjede pred TV-om, gledaju nogomet i piju pivo. Važni su im automobili/motori, ispunjen seksualni život, čežnja za materijalnom sigurnošću i statusom - sanjaju da dobiju veliki dobitak na lotu. Vjeruju u kaznu - treba kazniti sve one koji “ne igraju po pravilima”; vode se time da treba ispuniti obaveze prema obitelji, zajednici i državi. Nemaju puno interesa/hobija, većinom vrijeme provode kod kuće. Čine drugi najveći potrošački segment u Hrvatskoj, odmah iza “smirenih”. Od internacionalnih marki obožavaju Heineken, Gillette i Ford, vjeruju televizijskim reklamama, a od svega najviše vole pratiti vijesti iz sporta. Pripadnici ovog segmenta su nešto češće muškarci, koji su glave obitelji tzv. radničke klase s više djece, u prosjeku su nešto nižeg obrazovanja te nižih do srednjih prihoda, najčešće ih možemo zateći u Zagrebu ili Dalmaciji.

3. SANJARI

Sanjaju o velikoj sreći. Njihov životni moto je “Život je lijep!”. To su češće žene, vjeruju svim oblicima reklama, a najviše ih privlače teme poput mode, glazbe te života zvijezda i poznatih osoba. Vole trendi i prestižne marke, vole isprobati novosti na tržištu. Često izlaze, druže se, šopingiraju te puno pažnje posvećuju vlastitom izgledu. U životu im je najvažnije atraktivno izgledati i ostvariti viši društveni status. Romantičarke su, “padaju” na velike emocije i na snažne ljubavne priče, npr. “Titanik”. To su osobe srednjeg obrazovanja i srednjih prihoda, a najlakše ćemo ih pronaći u Zagrebu i okolici.

4. AVANTURISTI

Vode uzbudljiv i strastven život. U životu vode rečenicom “Život je izazov!”. Smatraju da u životu treba uživati, i to na način da treba sve isprobati, osjetiti uzbuđenje, strast, adrenalin, zabavu. Najvažnije životne vrijednosti su im avantura/rizik, uzbuđenje, užitak, vlastiti interesi i materijalistička demonstracija statusa, moći i bogatstva. Vode izuzetno dinamične živote, stalno su u pokretu, imaju mnoštvo interesa. To su nešto češće osobe muškog spola, u dobi do 30 godina, srednjeg obrazovanja te srednjih do viših prihoda.

5. OTVORENI

Pripadnici “open-minded” segmenta, odnosno onih slobodoumnih, otvorenih različitim iskustvima, u životu teže sljedećim vrijednostima: individualnost (žele biti drugačiji od drugih), traže ljepotu u svemu oko sebe (pogotovo u prirodi i umjetnosti), žele znati što više o različitim ljudima/državama/kulturama, žele živjeti ispunjenim životom. Po načinu razmišljanja su kozmopoliti i humanitarci, te pokazuju i društveno-etičku odgovornost prema svijetu oko sebe. Imaju jako puno interesa/hobija/aktivnosti, među kojima su na prvome mjestu umjetnost i kultura (muzeji, izložbe, koncerti, predstave, ples itd.) i putovanja. To su nešto češće žene, u dobi do 40 godina, visokog obrazovanja i visokih prihoda.

6. ORGANIČARI

Traže suživot s okolišem i intelektualno oplemenjivanje. U toj su skupini podjednako i muškarci i žene, a glavna misao vodilja njihova življenja je da je priroda sastavni dio njihova života. Okrenuti su postmaterijalističkim vrijednostima kao što je traženje ljepote u prirodi i umjetnosti, znatiželja, znanje, otvoreni duh, jednostavnost... Svjesni su da živimo u osjetljivoj biosferi i u skladu s time se angažiraju i oko očuvanja okoliša i važnih društvenih pitanja. Osim umjetnosti/kulture, vrijeme provode uglavnom u prirodi, a isto tako rado volontiraju i pomažu drugima. Aktivni su u brizi prema okolišu. Vole zdravu, jednostavnu i autentičnu hranu.

7. RACIONAL-REALISTI

Karakterizira ih rad i odgovornost. Poslovno su ambiciozni, smatraju da se samo vrijednim i “teškim” radom može nešto ostvariti, poštuju prirodu i društvo/zajednicu. U skladu s tim misle da treba raditi za dobrobit zajednice, cijene znanje i važno im je biti visoko obrazovan. U skladu s time, pripadnici ovog segmenta su u pravilu visoko obrazovani, to su bračni parovi stariji od 40 godina, nešto češće ih možemo zateći u Istri/Primorju.

8. ZAHTJEVNI

Žive između odgovornosti, obaveza i životnih užitaka. Osobe starije od 50 godina, vrlo visokog obrazovanja i viših prihoda. Vjera/religija im je na prvome mjestu, no unatoč tome pokazuju izrazitu društvenu toleranciju. Smatraju da treba poštivati etničke, vjerske, rasne i druge razlike. Znanje i učenje su im vrlo važni u životu te smatraju da čovjek treba učiti, razvijati se i spoznavati cijeli život. U skladu s time pripadnici ovog segmenta kontinuirano se intelektualno obogaćuju (upoznavanje novih kultura, umjetnost, čitanje, politika, povijest, znanost, okoliš itd.). Osim toga, smatraju da je u životu važno pomagati drugima pa u skladu s time često doniraju i volontiraju.

(Izvor: GfK Roper Reports Worldwide 2009., istraživanje na urbanoj populaciji u Hrvatskoj)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 17:37