JAKO OSIGURANJE, ALI SLAB ODAZIV

FOTO: SPLIT PRIDE 2014.Turisti: 'Ne mogu vjerovati daje prije četiri godine bilo nasilja'

Split, 070614.Nakon burnih polemika oko odrzavanja Parade ponosa koja svake godine izaziva veliku paznju Splicana koji su prilicno podijeljeni oko odrzavanja parade dosao je i taj dan da se odrzi cetverta po redu Parada ponosa koja ove godine nece imati sredisnju proslavu na rivi vec u Strossmajerovom parku / Djardinu.Foto: Paun Paunovic / CROPIX
 Paun Paunovic / CROPIX

NOVO 15:30 U povorci Split Pridea je oko 300 sudionika. U šetnji gradom pridružio im se splitski dogradonačelnik Goran Kovačević. Za sada nema nikakvih izgreda, a sudionici Pridea ponajviše privlače pažnju turista, koji ih rado fotografiraju.

------------------------------------------

14:20 U 14 sati, kako je i najavljeno, sudionici Split Pridea krenuli su iz Đardina Ulicom kralja Tomislava. Okupilo ih se oko 250, a čuvaju ih jake snage reda. Za sada nema nikakvih izgreda. Povorka bi trebala ići Marmontovom ulicom, Rivom, ulicom Marka Marulića te Narodnim trgom preko Bosanke ulice s povratkom do Đardina, javlja Slobodna Dalmacija.

------------------------------------------

13:30 U Đardinu se okupilo 50-ak sudionika 4. Split Pridea. Do sada nisu zabilježeni nikakvi izgredi ili dobacivanje prolaznika. Čini se da su ostali Splićani poprilično ravnodušni, no Prideovci su izazvali simpatije grupice turista. Kako javlja naš reporter, osam turistkinja iz Australije i Velike Britanije odlučilo se za šetnje gradom pridružiti splitskom Prideu.

-Ovo je jako lijepo, ne mogu vjerovati da je prije četiri godine bilo nasilja - kazala je Sophie iz Brisbanea. Otkrila je da je njena sestra u istospolnom braku koji u Australiji nije priznat.

------------------------------------------

SPLIT - Policija je kazneno prijavila 19-godišnjeg mladića kojeg sumnjiči da je na društvenoj mreži uputio na portal udruge Rišpet "ozbiljne prijetnje iz mržnje članu udruge", koja je jedan od organizatora današnjeg Split Pride okupljanja.

Mladić je osumnjičen da je "ozbiljne prijetnje iz mržnje članu udruge" uputio od četvrtka do petka, 5. do 6. lipnja, sa svog korisničkog profila na društvenoj mreži putem svoje mobilne mreže na portal udruge, priopćila je danas splitska policija.

Uz kaznenu prijavu 19-godišnji mladić je doveden policijskom pritvorskom nadzorniku.

Split Pride osiguravat će oko 600 policajaca među kojima neće biti samo oni iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, nego i iz okolnih policijskih uprava, a na tom će se događaju prvi put koristiti i jedno od dva MUP-ova kombi stožerna vozila opremljena s modernom video-opremom i opremom za telekomunikacije, koje je danas stiglo na splitsku rivu, potvrđeno je u policiji.

Do završetka Split pridea iz tog će se specijalnog, vrlo sofisticiranog vozila snimati to okupljanje i to prije početka, za vrijeme trajanja i nakon njega.

Na krovu vozila je kamera, a u unutrašnjosti je pravi Operativno-komunikacijski centar s nekoliko ekrana i otvorenom vezom s policajcima na terenu. S pomoću uređaja se u vrlo kratkom vremenu može reagirati na bilo koji ispad ili narušavanje javnog reda i mira. Kamere su visoke rezolucije, pa osobu bez problema mogu snimiti i na većim udaljenostima.

Četvrti po redu Split Pride će se održati s početkom u 12 sati u Đardinu. Okupljanje će trajati dva sata nakon čega se očekuje da u 14 sati povorka krene iz Đardina ulicom Kralja Tomislava, Marmontovom ulicom, Rivom, ulicom Marka Marulića te Narodnim trgom preko Bosanke ulice s povratkom do Đardina, gdje će se održati Split Pride program, a koji se do sada održavao na rivi.

Dane prije Split Pridea policija, gradonačelnik, ali i druge institucije upozoravali su javnost na toleranciju i uvažavanje pogotovo kada se zna da je posljednje tri godine za vrijeme održavanja te manifestacije prijavljeno 27 osoba zbog nasilničkog ponašanja, rasne i druge diskriminacije, te sprječavanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti. Najviše prijavljenih, njih 25, je bilo u prvoj godini održavanja, 2011.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 22:06