SAMO HITNI SLUČAJEVI

FOTO: POČEO ŠTRAJK U BOLNICAMA 'Izloženi smo velikom pritisku, prijete da nećemo biti plaćeni!'

Velik dio zaposlenika u bolnicama radit će kao da je vikend, a ravnatelji spremaju izvanrednu organizaciju rada
 Bruno Konjević / CROPIX

NOVO 10:50 Prvog dana štrajka liječnika i medicinskih sestara u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Sveti Duh jutros je bilo osjetno manje pacijenata.

"Obišao sam jutros bolnicu primijetio na bolničkim hodnicima prvog sata radnog vremena osjetno manje ljudi", rekao je Hini ravnatelj bolnice Miran Martinac.

Ocijenio je da se pacijenti žele solidarizirati sa štrajkom pa u bolnicu za sada dolaze samo hitni slučajevi.

Foto: Duje Klarić / CROPIX

Bolnica je formirala povjerenstvo koje će tijekom štrajka kontaktirati sa sindikatima, kazao je ravnatelj, dodavši da se već deset dana pripremaju kako bi šteta od štrajka bila što manja.

Kao ravnatelj odgovoran sam za organizaciju rada u vrijeme štrajka a pravilima je određen opseg poslova koje se ne smije prekidati. Liječnike i sestre koji sudjeluju u štrajku nitko ne smije dovesti u nepovoljniji položaj od djelatnika koji ne štrajkaju, kazao je Martinac.

Liječnici moraju primiti svakog pacijenta kako bi utvrdili je li njegovo stanje hitno i u slučaju hitnosti mu pružili potrebnu pomoć. "Ne može se pacijentu reći 'Niste hitni' nego ga se mora pregledati kako bi se utvrdilo njegovo stanje", upozorio je Martinac.

Foto: Duje Klarić / CROPIX

Povjerenik Hrvatskog liječničkog sindikata Tugomir Gverić rekao je da kod kirurga štrajka 100 posto doktora, dok okulisti ne štrajkaju a, po njegovoj proccjeni, ostali sudjeluju u štrajku između 70 i 80 posto.

I on kaže da danas u bolnicu dolazi puno manje pacijenata jer su se solidarizirali sa štrajkačima. "Štrajk je za dobrobit pacijenata, zato je i organiziran", ustvrdio je Gverić.

Od pacijenata koji su se zatekli u bolnici doznaje se da u prijemu nisu imali nikakvih poteškoća. Pacijent koji pati od Chronove bolesti kazao je Hini da je morao doći u bolnicu jer svakih 14 dana mora primiti redovitu injekciju. On osobno podržava štrajk liječnika.

"S obzirom da je plaća kirurga od 7.000 do 10.000 kuna, a to je malo. Svaki prekovremeni rad bi trebao biti plaćen", kazao je taj pacijent.

Foto: Duje Klarić / CROPIX

Bolnica Sveti duh ima 1.421 zaposlenika, godišnje kroz nju prođe 300.000 pacijenata, a hospitalizira ih 24.000. Ta bolnica godišnje obavi i 3.200 poroda.

U vukovarskoj Općoj županijskoj bolnici, po tvrdnjama upravitelja štrajk je samo formalan, a po riječima sindikalnog povjerenika štrajka stotinjak liječnika.

Sanacijski upravitelj vukovarske bolnice Davor Arežina izjavio je Hini da svi odjeli i službe uredno funkcioniraju, a djelatnici podržavaju štrajk tek formalno.

"Jutros sam po dolasku na posao kontaktirao sve odjele i službe i dobio sam odgovor da su svi zaposlenici na svojim radnim mjestima i sve uredno funkcionira, tako da u našoj bolnici nema otkaza operacija i pregleda. Liječnici i medicinske sestre štrajk podržavaju, ali tek formalno", kazao je Arežina.

Povjerenik Hrvatskog liječničkog sindikata Dragan Manojlović tvrdi, međutim, da je stotinjak liječnika od jutros u štrajku. "Stao je hladni operacijski pogon, a obavljamo samo nužne poslove kako ne bi bilo ugroženo bilo čije zdravlje ili život", kazao je Manojlović dodajući kako će tijekom štrajka biti zbrinuti svi hitni pacijenti.

U vukovarskoj Općoj županijskoj bolnici zaposleno je 595 djelatnika od kojih je 425 medicinskog, a 175 nemedicinskog osoblja.

----------------------------------------------------------------------------------------

07:00 Noćna mora od danas čeka pacijente u hrvatskim bolnicama jer je u sedam ujutro počeo štrajk liječnika i medicinskih sestara što znači da će velik dio zaposlenika raditi kao nedjeljom odnosno blagdanom.

Zasad se ne zna do kad će trajati takav način rada jer je namjera sindikata da se štrajka do ispunjenja uvjeta odnosno dok se konačno ne uspje usuglasiti novi kolektivni ugovor koji će uključivati plaćanje prekovremenih sati za pripravnosti i dežurstva.

I dok sindikati kažu da je sve spremno za štrajk ravnatelji bolnica i šefovi odjela imaju pune ruke posla jer moraju organizirati ustanove tako da se zbrinu svi hitni pacijenti ali i oni koji moraju obaviti pregled ili operaciju na koju su naručeni mjesecima ranije jer u suprotnom bi se mogao dovesti u pitanje njihov život ili izazvati invalidnost.

ŠEFICA HITNE ZA JUTARNJI 'Štrajk nije rješenje! U zdravstvu plaće nisu male i stižu na vrijeme'

Kroz najveću zagrebačku zdravstvenu ustanovu KBC Zagreb dnevno prođe od 3000 do 4000 pacijenata pa svaki i mali poremećaj u organizaciji rada može izazvati poprilične nevolje. Toga je svjestan i ravnatelj, doc.dr. Zlatko Giljević, koji kaže kako su sve hitne djelatnosti bolnice za danas pojačane uključujući i kirurgiju.

I u KBC-u Sestara milosrdnica očekuje se da neće biti previše odbijanja pacijenta. “Nakon sastanka s štrajkaškim odborom i sa šefovima klinika imam načelno obećanje da će se na tri ili možda četiri klinike i danas pacijenti primati uobičajeno. No, hoće li zaista tako i biti tek ću vidjeti. Za sad imam potvrdu da će kirurgija raditi i za one pacijente koji su na operacije naručeni mjesecima ranije, a ni Klinika za tumore neće štrajkati’, kaže prof. dr. Vesna Šerić, ravnateljica KBC-a Sestara milosrdnica.

“Sigurno će i u vrijeme štrajka raditi sve poliklinike u kojima se pregledavaju pacijenti i odlučuje o hitnosti njihova stanja. Vjerujem ipak da će u štrajku sudjelovati samo dio zaposlenika a ostali će raditi uobičajeno pa bi to značilo da ni pacijenti neće previše osjetiti štrajk. Naravno, sve ovisi o tome koliko će dugo trajati ovaj štrajk pa će se vjerojatno morati planirati rad ad hoc kad se vidi s koliko djelatnika raspolažemo, kaže ravnatelj KBC-a Rijeka Herman Haller.

PROPAO SASTANAK OSTOJIĆA I SESTARA 'Nema odgode, štrajka u srijedu će biti'

Ravnatelj osječkog KBC-a, Saša Lamza, kaže kako će uobičajeno raditi radiologija odnosno primit će se svi naručeni pacijenti a također će raditi kao i inače laboratoriji te citologija. Smatra prema prvim procjenama da bi problema moglo biti na kirurgiji s takozvanim hladnim operacijama s obzirom da bi moglo na toj klinici štrajkati oko 80 posto djelatnika. “Sve će bit jasnije danas kad se utvrdi s koliko zaposlenika može računati svaki odjel odnosno klinika”, naglašava Lamza.

Ministarstvo: Hitne službe ćemo pojačati

Za vrijeme štrajka liječnika i medicinskih sestara pacijenti će s s problemima moći obratiti dežurnima na bijelom telefonu 0800 7999. Također, komunicirati s Ministarstvom mogu i putem e-mail adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ministarstvo zdravlja pacijente poziva da se u slučaju hitnosti obrate telefonom najbližem zavodu za hitnu medicinu na broj 194 ili pomoć potraže u najbližoj hitnoj bolničkoj službi.

U Osijeku veliki pritisak na štrajkaše

"U Kliničkoj bolnici Osijek štrajku se odazvalo 80 posto liječnika", kaže Leticija Drndić Antolić, predsjednica strajkačkog odbora. Izloženi su velikom pritisku Uprave bolnice koja popisuje strajkaše i prijeti im da neće biti plaćeni, javlja RTL.

Zbog toga su se mnogi izjasnili da nisu u štrajku, iako zapravo jesu, pojašnjava Antolić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 05:23