BLISKI SUSRET PREMIJERA

FOTO: Pahor želi uzvratni posjet: Hrvati, dođite na naša skijališta

 Željko Šop/Cropix

LOVRAN - I Hrvatska i Slovenija ostaju na stajalištu da se poštuje sporazum o sukcesiji iz Beča koji obuhvaća rješavanje i otvorenih financijskih pitanja, statusa banaka i veleposlanstava. Otvoren je prostor da se taj proces konačno riješi jer već godinama opterećuje sve države bivše Jugoslavije. Drugim riječima, i status duga Ljubljanske banke ostaje za rješavanje kao dio cjelovitog sukcesijskog paketa, za što, naravno, treba pristanak i BiH i Srbije i Makedonije - rekao je danas slovenski premijer Borut Pahor nakon susreta s premijerkom Jadrankom Kosor u hotelu Draga di Lovrana na obroncima Učke.

Pred novinare su izašli nakon jednosatnog razgovora u četiri oka u kojem su, kako je rekla Kosor, naši slovenski prijatelji još jednom iskazali punu podršku završetku hrvatskih pregovora i konačnom ulasku u europsku obitelj.

- Kolega Pahor i ja dokazali smo da možemo riješiti većinu problema koji opterećuju odnose dviju država, a najkrupniji, pitanje granica, smo, kao što znate, dogovorili - rekla je Kosor i dodala da je tema susreta bilo jačanje gospodarske suradnje pa je dogovoreno da će mješovita gospodarska komisija za šest mjeseci dati konkretne prijedloge zajedničkih nastupa Hrvatske i Slovenije prema trećim tržištima. Premijer Pahor dodao je da nije riječ samo o gospodarskoj suradnji, nego je to jasna poruka o čvrstom prijateljstvu.

- Postoji niz projekata u kojima bismo mogli zajednički sudjelovati. Konkretno, mislimo na dobivanje krupnih poslova u drugim državama, a koje ne bismo dobili jer pojedinačno ni Slovenija ni Hrvatska ne bi mogle financijski stati iza njih.

Kao primjer te suradnje najavili su zajednički nastup Hrvatske i Slovenije na EXPO-u 2012. u Koreji. Jedno od pitanja zbog kojega bi se uskoro trebala sastati radna grupa dviju država je i nadzor zračnog prostora što bi, osim racionalizacije troškova, pojačalo i sigurnost. Dobra podloga za takav dogovor je činjenica da su obje države članice NATO-a.

Pahor: Hrvati, dođite na naša skijališta

LOVRAN - Premijer Borut Pahor pozvao je hrvatske građane da u jednako velikom broju, kao što su Slovenci ovo ljeto bili na hrvatskoj obali, posjete slovenska dobro uređena skijališta.

Premijeri su susret nastavili u restoranu Draga di Lovrana, jednom od najekskluzivnijih na Kvarneru. Jeli su carpaccio od svježe bijele ribe, rižoto sa škampima, filet orade gratiniran začinskim biljem, a za desert parfe od maruna s čokoladnim musom.

Kao dobra domaćica premijerka Kosor stigla je gotovo 40 minuta ranije, a Pahora je srdačno pozdravila čim je izašao iz automobila te ga povela prema vidikovcu hotela s kojeg se vidi cijeli Kvarner. Jadranka Kosor je za susret odabrala decentno crno odijelo i crnu kožnu jaknu, dok je Pahor bio u odijelu, ali bez kravate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:07