PARADA U DUBROVNIKU

FOTO: OVO SU NAJSKUPLJI OLDTIMERI NA SVIJETU 'Koliko vrijedi moj RollsRoyce iz 1910. godine? Neprocjenjivo'

Rolls Royce Silver Ghost je najstariji auto relija, pa zato nosi broj startni broj 1. Napravljen davne 1910. i neprocjenjiv je

DUBROVNIK - Četrdeset oldtimera starih i više od 100 godina iz cijelog svijeta, vrijednih milijune eura, u ponedjeljak je ‘protutnjalo’ kroz Dubrovnik.

Radi se o reliju Transapeninica koji organizira Talijan Franco Majno, ove godine trideseti put. Startali su u subotu iz talijanske Ancone. Nakon hrvatske obale, od Splita do Dubrovnika, vozi se kroz Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu te opet kroz Hrvatsku od Metkovića do Splita odakle se oldtimeri vraćaju u Italiju. Riječ je o automobilima proizvedenima prije 1945. godine, među kojima ima vrlo vrijednih primjeraka poput Rolls Roycea, Bugattija, Mercedesa, Packarda i drugih.

Proizvedeni prije 1945.

- Obožavam stare aute! Imam ih šest - priča Austrijanac Nicholauss Lodron, vlasnik oldtimera starog 90 godina.

- Toliko je u mojoj obitelji. Imam 86 godina, tako da sam odrastao s ovim autom. Ni brzina nije problem, auto ide do 120 kilometara na sat na autocesti - kaže Lodron. Bračni par iz Nizozemske također gaji veliku ljubav prema starim autima, a njihov Rolls Royce Silver Ghost je najstariji automobil relija pa zato i nosi startni broj 1. Napravljen je davne 1910. godine i neprocjenjiv je.

- Naša su strast stari automobili, a ovaj smo kupili prije desetak godina i najstariji je koji imamo - pričaju supružnici i priznaju da vožnja nije baš najudobnija, ali da je ipak riječ o posebnom doživljaju.

Jedinstvena jurilica

Bračni par Švicaraca, pak, ponosno pokazuje trkaći auto napravljen u Francuskoj, jedini takav na svijetu.

- Ne znamo cijenu, ali auto je poseban. Često sudjelujemo u utrkama, kao i relijima - pričaju i priznaju da ne štede auto iz 1938. pa tako svake godine sudjeluju u planinskoj utrci u Švicarskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 11:55