POPLAVE U HRVATSKOJ

FOTO Kišni val: Slavonija pod vodom, kiše će padati do petka

Slavonski Brod, 310510.Obilne kise posljednjih dana uzrok su poplava i velikih problema za gradjane pojedinih naselja u Slavonskom Brodu a i iducih par dana ne ocekuje se smanjenje padalina.Na slici: voda izbija na ulicu u naselju Tomica.Foto: Danijel Soldo / CROPIX
 Danijel Soldo / CROPIX

SLAVONSKI BROD - Zbog ozbiljnosti situacije prouzročene kišom koja neprestance pada već 24 sata (do sada je na Meteo postaji Jelas izmjereno 72 litre po kvadratnom metru), te je donijela niz nevolja stanovnicima prigradskih brodskih naselja i okolnih mjesta danas se u poslijepodnevnim satima sastao i Županijski stožer za zaštitu i spašavanje. Na sjednici je utvrđeno da je stanje zabrinjavajuće te da je potrebna stalna pripravnost, odnosno spremnost na proglašenje izvanrednog stanja

Vatrogasci su stalno na terenu i crpe vodu iz poplavljenih podruma, baš kao i električari Elektre koji saniraju oštećenja na elektrovodovima.

U ponedjeljak, u 11 sati, proglašena je izvanredna obrana od poplava na obodnom kanalu u predjelu naselja Slobodnica. Stanovnicima prigradskih brdskih naselja (Podvinje, Brodsko Vinogorje…) brdske bujice oštećuju ceste i dvorišta, plaveći podrume baš kao i onima u ravničarskim naseljima Tomica, Rastušje, Podcrkavlje, Bukovlje, Vranovci…

Na cesti Slavonski Brod - Našice izlili su se potoci bujičari tako da ih mještani s bagerima proširuju kako bi odveli vodu s ceste i iz svojih dvorišta. U Tomici, riječica Glogovica je toliko nabujala da se na nekoliko mjesta već izlila.

- Nije ovo prvi puta da se Glogovica izljeva, ali nitko ne reagira - kaže 86-godišnja Marija Barišić kojoj je ova rječica već poplavila dio kuće i dvorišta. Njen sin, Stipo Barišić priča kako su im prošle godine uzeli jedan dio dvorišta kako bi produbili korito Glogovice.

- Eto, ništa nije poduzeto, a već pet godina pričaju o tome - kaže Stipo nemoćno gledajući vodu kako teče između dvorišnih zgrada. U Slavonskom Brodu, u Županjskoj ulici, poplavljena je cesta i skoro sva dvorišta i podrumi.

- Probudili smo se i vidimo da sve pliva - kaže Vesna Sirovina.

- Ma, sve mi je poplavljeno, svi strojevi u garaži - deprimirano kazuje Ivo Garić, a njegov sin Luka je ogorčen što nitko godinama ne reagira na takvo stanje.

- Samo znaju slati račune, a ja svake godine moram davati 10-ak tisuća kuna za popravak strojeva . ljuti se Luka koji ovdje stanuje od 1995. godine.

Ništa bolje nije stanje ni u ostalim brodskim prigradskim naseljima, a mještani sa zebnjom gledaju u olovno nebo iz kojeg će, barem prema prognozama, još najmanje 48 sati padati kiša.

Iako nas od ljeta dijeli točno tri tjedna, sivi oblaci nad našim glavama nekako ne potvrđuju tu činjenicu. Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, takvo će nas vrijeme pratiti sve do blagdana Tijelova.

Sutra, u utorak, nas očekuje vrijeme vrlo slično današnjem. Kontinentalni dio Hrvatske od samog jutra će biti pokriven naoblakom koja će s pomalo kiše, ponajprije u sjevernim predjelima, uglavnom kvariti dan.

Jadran će iako nešto sunčaniji nego kopno imati veću mogućnost za pljuskove. Vjetar će biti uglavnom slab dok su na Jadranu najavljeni bura i sjeverozapadnjak.

Jutarnja će se temperatura kretati između 3 i 6, u planinskim predjelima, preko 7 do 10 u nizinama te 10 do 15 Celzijevih stupnjeva na Jadranu. Dnevni prosjek trebao bi biti oko između 12 do 17 na kopnu te 19 i 22 'celzijanera' u primorskom dijelu.

Meteorološka situacija neće se puno mijenjati sve do petka kada je najavljeno razvedravanje. Jutarnja će temperatura ostati ista dok će se dnevni 'maksimalac' popeti i do 25 Celzijevih stupnjeva.

Za nedjelju je ponovo najavljeno pogoršanje vremena s kišom, međutim, još je prerano govoriti hoće li nam tada zaista trebati kišobran ili će ljeto napokon pokucati na naša vrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 03:23