PAPA U HRVATSKOJ

FOTO Jutarnji s vjernicima na Hipodromu: Molitva nas je držala budnima, iako cijelu noć nismo spavali

ZAGREB - Klara je jedva čekla da misa počne. Kako bi što srdačnije pozdravili Svetog Oca, Ana i Dominik nabavili su zastavice u vatikanskim bojama. Šimun je brinuo o hrani - nosio je torbu sa sendvičima.

Paula se, pak, udobno smjestila u kolica. Željela je što odmornija slaviti svetu misu. Najmlađi Rafael čudio se velikom mnoštvu s najsigurnije pozicije - iz majčina naručja.

Lucija ostala u Splitu

Mirjana i Ivica Dukić, mladi liječnici iz Čakovca, s njihovo šestero djece ni pod koju cijenu nisu željeli propustiti dolazak pape Benedikta XVI. u Hrvatsku. U molitvi i postu, tjednima su se pripremali za susret s njim.





- Lucija, jedna od naših kćeri, u Splitu je kod bake i djeda, tako da nismo svi na okupu. Ali u duhu i molitvi - i ona je s nama. Iako cijelu noć nismo spavali, nismo umorni. Molitva je ta koja nas drži budnima. Ovo je poseban dan, dan blagoslova za cijelu obitelj, za svako naše dijete. Osjećaj je neopisiv. Puni smo Duha Svetoga - ushićeno je govorio tata Ivica. Ta mlada obitelj kap je u moru vjernika što su jučer u valovima stizali na zagrebački Hipodrom na euharistijskom slavlju u povodu Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji kojeg je predvodio papa Benedikt XVI.

Oko 400 tisuća ljudi iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Mađarske, Makedonije - čak i Brazila, razdragano je molilo i pjevalo sa Svetim Ocem, koji je na Hipodrom stigao oko 10 sati.

Od tri ujutro

Okupljeni su podigli šalove s natpisima Zajedno u Kristu, te pjesmom i gromoglasnim pljeskom pozdravili Petra naših dana, a mnogi su se, da ga što bolje vide, uzverali na rasvjetne stupove i skele sa zvučnicima.

SPECIJAL: SVE O POSJETU PAPE HRVATSKOJ

Priprema za misu počela je već u tri ujutro, kad i prolom oblaka nad Zagrebom. Kako se približavalo vrijeme mise, nebo se smilovalo, kiša prestala, a već oko 6 sati ujutro rijeke ljude počele su se slijevati na Hipodrom.

Nakon kiše sunce

- Ma kakva kiša. Sunce nas je obasjalo, kako po vanjštini, tako i po našem duhu.

Veliki je to blagoslov za nas, zajedno sa Svetim Ocem ići putem Isusa Krista. On je taj koji nas izbavlja iz teškoća u koje smo upali i koji nam pokazuje put - umalo uglas kazali su mladići iz Zajednice Cenacolo.

Zbog velike sparine mnogi su počeli moliti i za osvježenje s neba, a kako im te molitve jučer prijepodne nisu bile uslišane, neki su hlad potražili kod sanitarnih kabina.

Iscrpljeni zbog dugih putovanja i neprospavane noći, dio vjernika Papinu je misu provelo u horizontalnom položaju, a 50-ak starijih vjernika potražilo je pomoć djelatnika Hitne pomoći.

Tražila se voda

“Imali li gdje pitke vode?”, bilo je jedno od češćih pitanja na Hipodromu. Za vodom za piće nije mario popularni voditelj Robert Knjaz koji je sa suprugom Zrinkom i djecom Sunčicom, Emanuelom i Lukom Eusebiom također nazočio misnom slavlju: - Kristove poruke voda su života. Bdijenje na Trgu bila mi je neponovljiva špica.

Papa je jako pozitivan lik koji nam daje nadu i vjeru u bolje sutra.

On je osoba kakva nedostaje u hrvatskom javnom životu. Zato mi je drago da se okupio ovako veliki broj vjernika, rekao nam je Knjaz.

Festival molitve završio je oko 13 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 06:31