VARAŽDIN >>> VJESNICI PROLJEĆA PROCVJETALI

FOTO Jaglaci najavili proljeće: Zadnji put je ovako toplo u ovim krajevima bilo prije 150 godina!

Varazdin, 220112.Iako jaglac cvjeta u rano proljece ove ga je zime zbunilo neuobicajno toplo vrijeme. Kako najavljuju meteorolozi zima nam ipak dolazi sredinom iduceg tjedna, pa ce i jaglac u svoj zimski san.Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

VARAŽDIN - Kad bi pitali jaglace koje je doba godine u Varaždinu , oni bi vam odgovorili da je proljeće. Iako je službeno godišnje doba zima, vjesnici proljeća već su procvjetali, neuobičajeno rano za doba godine. Slična se situacija već jednom dogodila u povijesti Varaždina.

U kronici „Povijest Grada Varaždina“ autor Rudolf Horvat zapisao je naime da je davne 1862. godine u cijeloj Hrvatskoj bilo iznimno toplo, odnosno „blago“ vrijeme, pa je u Varaždinu proljeće došlo prerano. Već u veljači procvale su tako marelice i breske, a drugo voće već u ožujku.

Ćudljiva priroda je Varaždincima prije 150 godina priredila još iznenađenja.

Primjerice, poljoprivrednici su 4. ožujka na svojim njivama opazili da su ječam , raž i pšenica počeli klasati. I ne samo to. Mjesec dana nakon toga Varaždinci su pronašli i zametke jagodica na grožđu u svojim vinogradima.

Nakon tople zime i proljeće je 1862. godine bilo iznimno toplo pa je voće u varaždinskoj okolici brzo dozrijevalo iako nisu postojale rane sorte kakve je razvilo suvremeno oplemenjivanje bilja i genetika.

Tako su mnogi seljaci iz Varaždinbrega već 7. svibnja donijeli prve trešnje na trg u gradu Varaždinu gdje je tada bila tržnica. Inače, apsolutni temperaturni maksimum za vrijeme zime u Varaždinu je zabilježen prije točno 10 godina, točnije 29. siječnja 2002. kada je zabilježena temperatura od čak 19,1 celzijevac. No, zima je u Varaždinu znala pokazati i oštre zube pa je tako 16. siječnja 1963. godine zabilježeno čak 27 stupnjeva ispod nule.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 12:22