AFERA INA-MOL

FOTO: IVO SANADER STIGAO NA SUD, ROBERT JEŽIĆ NAPOKON NA KLUPI ZA SVJEDOKE 'Sanader me molio da za njega preuzmem 10 milijuna eura od MOL-a'

 
Robert Ježić i Ivo Sanader
 Goran Mehkek / Hanza Media

Krunski svjedok Uskoka protiv bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera u aferi Ina-Mol, Robert Ježić, u ponedjeljak je zagrebačkom Županijskom sudu ostao pri svom ranijem iskazu, rekavši da je na račun svoje tvrtke primio pet milijuna eura koje je mađarski Mol uplatio za Sanadera.

Ježić koji je kazao da je sa Sanaderom bio blizak, ali više poznanik nego prijatelj, na sudu je ispričao da ga je s tadašnjim premijerom upoznao bivši HDZ-ov rizničar i šef carine Mladen Barišić.

„Početkom 2009. Sanader mi je rekao da očekuje 10 milijuna eura od MOL-a i da vidim kako bi se to moglo realizirati“, kazao je Ježić. Nakon toga se ništa nije događalo do svibnja 2009. kada je u vladi navodno vidio direktora MOL-a Zsolta Hernadija i konzultanta Josipa Petrovića koji su prije njega bili kod Sanadera.

Zagreb, 040219. 
Zupanijski sud.
Zrinjevac.
Sudjenje bivsem premijeru Ivi Sanderu u aferi Ina Mol.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Ježić je kazao da je Sanaderu tada rekao da se „još ništa nije dogovorilo“, nakon čega je on nazvao vjerojatno Petrovića koji se s Hernadijem vratio u premijerov ured. Iz susjedne prostorije Ježić je, kako je rekao, prepoznao Petrovićev glas, a nakon nekoliko minuta kada su otišli Sanader mu je rekao da je „sve u redu“ te da će dio novca biti isplaćen odmah, a dio krajem godine.

Ukupno pet milijuna eura uplatile su dvije ciparske tvrtke, ispričao je Ježić koji je kazao da je tek kada je Sanader otišao s dužnosti i kada se o odnosima njegove vlade i Mola počelo pisati u medijima shvatio o čemu je riječ.

Sanaderu je tada navodno rekao da odbija primiti drugih pet milijuna eura, što je on „mirno primio“.

- Tada polako počinjem shvaćati što je pozadina tog novca i Sanaderu govorim da više neću sudjelovati u tom poslu i da odbijam primiti drugih pet milijuna. Na to je Sanader reagirao dosta mirno i bez nervoze. Rekao mi je kako će se drugi dio isplate novca organizirati bez mene, jer sam mu ranije rekao da su švicarski zakoni komplicirani i da isplata neće ići lako- kazao je Ježić.

Zagreb, 040219. 
Zupanijski sud.
Zrinjevac.
Sudjenje bivsem premijeru Ivi Sanderu u aferi Ina Mol.
Na fotografiji: Robert Jezic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Robert Ježić

Ježić je rekao da se novac koji je bio na računu njegove tvrtke, a radilo se o 4 i pol milijuna eura, koristio za isplatu kredita DIOKI Holdinga.

- Osoba koja je odlučivala o tome, o novcu, bio je Stefan Hurliman - rekao je.

Na pitanje gdje je 5 milijuna eura koje je svjedok obećao da će vratiti, Ježić je odvratio:

- Ja sam tada brzopleto rekao da ću novac vratiti, ne vodeći računa o proceduri koja mora biti odrađen. Taj novac je sada u knjigama. U knjigama postoji taj novac. Unutar knjiga je evidentiran taj novac. Taj novac postoji u stvarnosti, ali u potraživanjima koje Dioki ima prema trećim stranama. U ovom času taj novac fizički ne postoji, ali bi se mogao prikupiti. Postoji neki iznos, ali cijeli iznos ne. Dakle, danas na računu Dioki Holdinga ne postoji iznos od 5 milijuna eura, piše Dnevnik.hr.

Zagreb, 040219. 
Zupanijski sud.
Zrinjevac.
Sudjenje bivsem premijeru Ivi Sanderu u aferi Ina Mol.
Na fotografiji: Robert Jezic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Robert Ježić

Ježić je opisao i sad već "slavni" ručak u restoranu Marcellino:

- Na poziv Ive Sanadera koji je rekao da je Hernadi u Zagrebu, našli smo se u restoranu Marcelino. Prvo Sanader i ja, a potom se priključio Hernadi. Ja sam mu tom prilikom predao elaborat kako bi se poboljšalo crpljenje etana iz plinskog Želio sam Hernadiju predati elaborat kako bi DIOKI investirao u ekspander s kojim bi se povećala količina etana i to sam učinio. Sanader je ručao s nama, a poslije toga sam s Hernadijem - kazao je Ježić pa pokušao objasniti tko je i kada platio račun za ručak.

Ježić je ustvrdio kako je platio prvi račun nakon što je ručao s Hernadijem, a tada se u dogovoru sa Sanaderom navečer ponovno vratio u restoran i platio račun za obrok Sanadera i Hernadija.

Kazao je kako nije čuo nikakav razgovor u vezi bilo kakvog novca te da su Sanader i Hernadi razgovarali na njemačkom. Na pitanje sutkinje kako je on razgovarao sa Hernadijem, Ježić je odgovorio na engleskom. Sanader je nakon toga upitao sutkinju zašto Ježića nema na objavljenoj snimci iz restorana.

Ježić je, pak, nastavio:

- Zsolt Hernadi mi je rekao bit će sve u redu, ne brini. To je velika transakcija i mora biti izvršena u dva navrata. Prvooptuženom sam rekao da neću organizirati primitak drugog dijela novca u iznosu od 5 milijuna eura - rekao je Ježić, a piše Dnevnik.hr.

Zagreb, 040219. 
Zupanijski sud.
Zrinjevac.
Sudjenje bivsem premijeru Ivi Sanderu u aferi Ina Mol.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Optužen i Hernadi

Na novom suđenju za primanje mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini uz Sanadera je optužen i direktor MOL-a Zsolt Hernadi iako i dalje nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Iako je isprva govorio da će novac koji je navodno primio kao mito za premijera vratiti čak i ako Sanader ne bude osuđen, Ježić je kasnije promijenio priču. Nakon što je presuda Sanaderu od 8,5 godina zatvora postala pravomoćna iz Švicarske je poručio da mu ona nije dostavljena, a kada ju je ukinuo Ustavni sud izjavio je da za povrat novca nema temelja jer nema pravomoćne presude.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i nedostupnom Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada. Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem je Hernadi još nije bio optužen.

Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je preko tvrtke Roberta Ježića navodno trebao primiti 10 milijuna eura, Uskok Sanadera u slučaju Ina-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

Sanader i Ježić dijelili su optuženičku klupu u slučaju HEP-Dioki u kojem su u listopadu nepravomoćno oslobođeni krivnje za prodaju jeftine struje Diokiju na štetu HEP-a i davanje zajma toj Ježićevoj tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 12:20