NEPLANIRANO KUPANJE

FOTO: ISPOVIJEST HDZ-ovca KOJI JE IZ MORA IZVLAČIO MILANOVIĆEVE MINISTRE 'Bura se poigrala s njima kao s kutijom šibica'

'Iskreno, u prvom trenutku nisam znao da su među njima i ministri'
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Brodolom koji su doživjeli na 18. izdanju murterske regate tradicijskih drvenih brodova 'Latinsko idro', na sreću bez posljedica, zasigurno će do kraja života pamtiti ministar turizma Darko Lorencin, ministar prometa Siniša Hajdaš-Dončić i ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović.

Tri ministra bili su dio osmeročlane posade leuta Jaruh kojim je kormilario murterski student u Zagrebu Grgo Jerat. Uslijed jake bure leut je doživio havariju na regatnom okretištu u Modravskom kanalu kod otočića Jarte, u akvatoriju milju i pol udaljenom od Murtera.

U jeku predizborne borbe i žestoke retorike suprotstavljenih političkih tabora, sudbina je htjela da je iz uzburkanog murterskog mora 'potonule' ministre Milanovićeve Vlade spasio sa svojim gumenjakom Živko Šikić, predsjednik HDZ-a Općine Murter.

- Kao i prijašnjih godina, regatu sam neslužbeno, onako iz svog gušta, pratio u svom gliseru-gumenjaku sa svoja dva malodobna sina. Nalazili smo se oko dvjesto metara od regatnog okretišta smještenog na pličini Žeća, gdje more nije dublje od metar i pol. Kada je do tog okretišta dojedrio leut Jaruh, odmah sam uočio da posada nije dobro pripremila jedro za okretanje i bilo mi je jasno da će ga udari jake bure potopiti. To se nažalost i dogodilo, bura se poigrala s leutom kao s kutijom šibica, brod se prevrnuo na bok, a posada se našla u moru. Potom su otišli u jedan naš murterski restoran, dobro se ugrijali i okrijepili – ispričao nam je Živko Šikić.





(Kliknite na fotografiju za pregled cijele galerije)

Sa svojim brzim gliserom Šikić se za čas našao na mjestu havarije i počeo izvlačiti na svoje plovilo nesretne i 'nespretne' sudionike murterske regate.

- Iskreno, u prvom trenutku nisam znao da su među njima i ministri. Jednostavno u takvim prilikama ne možeš nekoga prepoznati jer si samo skoncentriran na spašavanje ljudi i na način kako to što brže i kvalitetnije obaviti. Tek kad smo se gliserom vraćali prema Murteru tijekom razgovora prepoznao sam ministra Hajdaš-Dončića, a malo kasnije i ministra Zmajlovića, dok je ministra Lorencina i njegova sina preuzeo jedan manji gumenjak. Iako mokri i promrzli, oba ministra u mom čamcu bili su dobro raspoloženi, ponavljajući kroz smijeh kako je ovo za njih jedna nezaboravna avantura. Ministre sam prebacio do obale, u blizini mjesta gdje su im se nalazili automobili. Dobro su se obrisali i presvukli u suhu odjeću koju su ostavili u svojim vozilima. Jedino sam primijetio da ministar Zmajlović nije imao rezervne cipele, pa je ostao bos. Potom su otišli u jedan naš murterski restoran, dobro se ugrijali i okrijepili – ispričao je za Jutarnji Šikić, inače iskusni nautički djelatnik, voditelj čarter flote u Murteru.

Sve je dobro, što se dobro svrši, prokomentirao je 'potonuće' dijela Milanovićeve Vlade Ivan Božikov (HSS), načelnik Općine Murter.

- Jako mi je žao što se na ovoj našoj nadaleko poznatoj regati dogodila ovakva nezgoda i to baš ministrima. No, moram priznati da nisam imao pojma da će ministri Lorencin, Hajdaš-Dončić, i Zmajlović sudjelovati na regati. Nisu mi se uopće javili. Da jesu, zasigurno bi imali puno bolji tretman – kazao je općinski načelnik Ivan Božikov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 00:48