PARADA PONOSA

FOTO: GAY PRIDE BEZ IJEDNOG INCIDENTA Baldasar: 'Vidite da su Splićani ipak normalni ljudi'

Petstotinjak sudionika parade pod sloganom 'Potpuna ravnopravnost' prodefiliralo je užim središtem Splita. Na nas je 2011. padalo kamenje, a sada imamo našu zastavu na gradskom barjaku i gradonačelnika na čelu kolone, kažu Prideovci
 Josko Ponos / CROPIX

SPLIT - Iako je policija opkolila grad, helikopterima nadlijetala Rivu i pripremila čak i vodene topove, a američko veleposlanstvo savjetovalo svojim državljanima da izbjegavaju rutu povorke, današnji Gay pride u Splitu održan je bez ijednog jedinog incidenta.

Petstotinjak sudionika parade pod sloganom "Potpuna ravnopravnost" prodefiliralo je užim središtem Splita sa zastavama u duginim bojama, transparentima za prava istospolnih zajednica, zviždaljkama i megafonima, rutom od Đardina preko ulice Kralja Tomislava, pa Marmontovom do Rive gdje je održan prigodni program. Kud god bi prošli dočekali su ih samo pljesak građana i turista koji su ih snimali mobitelima i fotoaparatima.

Tko nije bio u Splitu prije samo tri godine teško da bi povjerovao da su tada na povorku prvog dalmatinskog Gay pridea letjele staklene čaše i boce, pljuvačka i kamenice, da je uhićeno stotinjak, a prijavljeno 60 osoba, a na kirurški odjel zaprimljeno više krvavih sudionika Pridea, novinara, snimatelja...

Splitska Povorka ponosa u mnogočemu je bila mirnija i organiziranija čak i od nekih Gay prideova u Zagrebu, gradu s trinaestogodišnjom tradicijom okupljanja LGBT osoba. Ni uz najbolji trud nije se mogao pronaći ni jedan izgrednik, ni jedna uvredljiva parola kao niti jedna uvreda ili poruka mržnje. Na ruti kretanja povorke nije čak bilo ni jednog heteroseksističkog ili homofobnog grafita, inače omiljenog oblika splitske ulične komunikacije.

Primjetno je bilo i da povorku osigurava znatno manje od lanjskih više od devet stotina policijskih službenika. Povorku je poveo novi splitski gradonačelnik, SDP-ovac Ivo Baldasar u pratnji stranačkog kolege i ministra uprave Arsena Bauka te prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, a Prideu se pridružio i glazbenik Damir Urban.

Usporedbe radi, Željko Kerum koji je prije samo nekoliko dana otišao iz gradske uprave proglašen je prošle godine homofobom godine, a sada splitski gradonačelnik predvodi Gay pride.

Baldasar je na Đardin, mjesto okupljanja pripadnika LGBT zajednice, stigao nešto iza 13 sati. U kratkoj je izjavi novinarima obećao da će se nastaviti boriti za prava svih ljudi. Rekao je da mu je posebna čast biti prvi gradonačelnik na čelu Gay pridea.

- Koliko se sjećam, Šime Lučin bio je prvi ministar na čelu jednog Pridea, u Zagrebu. Žao mi je što i on danas nije ovdje s nama. Danas šaljemo poruku da LGBT zajednice imaju svoja prava, a da je naša dužnost kao većine štititi ljudska prava, naročito onih koji se osjećaju ugroženo. Ljudska su prava nedjeljiva i neuskrativa i onog trenutka kada ih počnemo dijeliti i uskraćivati samo smo na korak od koncentracijskih logora - rekao je Baldasar, netom prije no što je u ruke uzeo zastavu LGBT zajednice i poveo splitsku Povorku ponosa.

Ministar uprave Arsen Bauk kazao nam je kako se do posljednjeg trenutka kolebao hoće li doći na Gay pride.

- Želim da povorke postanu lijepa i mirna turistička atrakcija bez političkog spektra, na kojima nisu potrebni političari. Prošle godine bio sam ovdje jer je bilo ugroženo pravo manjine, pravo na mirno okupljanje. Danas situacija više nije takva - rekao je Bauk.

U Split je stigla i potpredsjednica Vlade i ministrica Vesna Pusić, rekavši kako je dan Pridea proslava građanskih prava i sloboda.

- Politički smo postali Europa, vrijeme je da se tako počnemo i ponašati - rekla je Pusić.

Gay pride ove je godine po prvi puta organiziran u suradnji s lokalnom zajednicom, LGBT udrugom Rišpet koja je Pride organizirala u suradnji sa zagrebačkim organizacijama Kontra i Iskorak. Njezin koordinator Ljubomir Mateljan, kao i koordinatori iz dviju udruga, bili su ponosni na metamorfozu kroz koju je Split prošao u samo tri godine.

- Na nas je 2011. padalo kamenje, a sada imamo LGBT zastavu na gradskom barjaku i gradonačelnika na čelu kolone. Ponosni smo na Split. Moramo reći da smo proteklih dana prikazivani kao prijetnja i opasnost za brak i društvo, a to se ne smije ponoviti. S ovog mjesta Vladi poručujemo da ljudska prava ne mogu čekati - rekla je koordinatorica Kontre Sanja Juras, dok su iz udruge Iskorak radosno objavili kako će Pride iduće godine biti prvi u Dalmaciji kojeg će organizirati lokalna LGBT zajednica.

‘NOVI ZAKON JAMČIT ĆE NAM SVA PRAVA KOJA U BRAKU IMAJU HETEROSEKSUALCI!’ Organizatori Zagreb Pridea

Buru oduševljenja izazvao je gradonačelnik Baldasar kada je stupio na pozornicu Pridea i najavio nastavak beskompromisne borbe za prava osoba drugačije spolne orijentacije.

- Dobrodošli u Split. Vidite da su Splićani ipak normalni ljudi! Da, jednom smo pogriješili, ali to sada ispravljamo. Ovdje se borimo za ljudska prava, a vi ste ljudi i imate prava koja su neotuđiva i nedjeliva - rekao je Prideovcima Baldasar i zaradio gromoglasan pljesak, dok je dogradonačelnik Goran Kovačević poručio kako želi sudionicima Gay pridea da se u Splitu osjećaju sigurno i da nikada više Rivom ne hodaju sa grčem u želucu.

Ovogodišnji gay pride izazvao je golem interes domaćih i stranih medija. Policijska uprava splitsko-dalmatinska izdala je viae od 80 novinarskih akreditacija za štićenu zonu Gay pridea, a osim redakcija iz Hrvatske akreditirali su se vodeći mediji iz Slovenije i Austrije, pa je u Split stigla i ekipa austrijske državne televizije ORF.

Čini se kako je Europa pozorno pratila ovaj Pride koji se dogodio samo 22 dana prije ulaska Hrvatske u punopravno članstvo u Europskoj Uniji. Baš je zato odlična vijest da se danas ni u jednom trenutku nismo osramotili. Najavljeni "antiprosvjed" na Žnjanu posve je podbacio, pa se može reći tek da su neistomišljenici ove godine naprosto odlučili ignorirati homoseksualnu i lezbijsku zajednicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 23:04