VELIKA ISTARSKA AFERA

FOTO Carstvo klana Cetinski: Tata Mirko i mama Vinka lani su sinovima poklonili vile s bazenima

Danko Končar podnio je kaznenu prijavu protiv obitelji Cetinski kojom nastoji vratiti između 20 i 60 milijuna eura
 Goran Šebelić/CROPIX

ROVINJ, RIJEKA - Velika istarska afera u kojoj su glavni akteri Vinka i Mirko Cetinski te bogati biznismen Danko Končar daleko je od raspleta. Premda je, neslužbeno doznajemo, Končar godinu dana istraživao modele i razmjere financijske prijevare u kojoj je njegova tvrtka Kermas ulaganja oštećena za milijune eura, još se ni približno ne zna točan iznos koji su mu Cetinski i partneri navodno ukrali te potrpali u džepove. Nagađa se da je riječ o iznosu između 20 i čak 60 milijuna eura, sve kroz transakcije nekretninama.

Standard vidno porastao

Končar je u protekle tri godine u Istri za oko 120 milijuna eura kupio oko tisuću hektara uglavnom poljoprivrednog zemljišta, maslinika, vinograda i napuštenih sela. Sve te poslove u njegovo je ime vodila Vinka Cetinski.

Stvarna cijena, međutim, navodno je višestruko manja, a razliku su, prema informacijama koje je Končar dobio od svjedoka pokajnika, Cetinski dijelili s prodavateljem, no najveći su dio zadržavali.

Osim kaznene prijave, navodno slijedi i zahtjev za blokadu cjelokupne imovine obitelji Cetinski, čiji je standard zadnjih godina vidno porastao. U vlasništvu imaju luksuzne nekretnine, tvrtke i lanac lokalnih radiopostaja.

U Rovinju gdje žive Mirko i Vinka Cetinski, u kući koju je još 60-ih izgradio Mirkov otac, nitko ne želi komentirati aferu, no u kuloarima je ona glavna tema razgovora.

Mnogi su uočili da je imovina poznatog istarskog pjevača i sveučilišne profesorice, bivše doministrice turizma, počela naglo bujati.

Trećina Glasa Istre

Tako je, kažu upućeni, Mirko prije dvije godine Toyotu zamijenio najnovijim Mercedesovim terencem, kupio je lokal od 150 kvadrata u kojem je smjestio Radiopostaju Umag, kupio je i Radio Arenu, a otprije ima Radio Rovinj.

Cetinski je za 1,2 milijuna eura od malih dioničara kupio i 33-postotni udio u Glasu Istre, što je navodno Končarov kapital, no do danas se zbog velikih financijskih problema u koje je upala ta izdavačka tvrtka vodi spor oko upisa vlasništva. Mirko i Vinka članovi su uprava u desetak Končarovih tvrtki u čijem su vlasništvu kupljene nekretnine. Među njima je i tvrtka Agro Ferneti koja se bavi proizvodnjim maslinova ulja i vina Capo, predstavljenog lani na velikom partyju u Rovinju. U toj tvrtki partenr je i Tony Cetinski kojemu su roditelji za vjenčanje poklonili luksuznu vilu u Radetićima kod Kanfanara, a slične vile izgradili su i sebi te mlađem sinu Matteu.

Novac sakrili na račune

Fotografije Mirkove Ville Capo i Matteove Ville San-Germano pronašli smo na stranicama agencije koja se bavi iznajmljivanjem luskuznih objekata po Istri. Mirko Cetinski vilu s bazenom iznajmljuje ljeti za 2600 eura tjedno, dok je izvan sezone cijena upola niža.

U najmu je i Matteova vila, a u susjedstvu sličan objekt ima i poznati istarski diler nekretnina Drago Radolović koji u partnerstvu s Mirkom ima tvrtku Hrestenica. Upućeni sumnjaju da je upravo Radolović jedan od partnera obuhvaćenih prijavom koja je proslijeđena tužitelj-stvu.

Končar navodno raspolaže informacijama o cijeloj imovini Cetinskih preko koje će i pokušati vratiti dio novca, no sumnja da je veći dio sklonjen na bankovne račune.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 23:16