PROSVJED U VUKOVARU

FOTO Borković poručio vlasti: Sram vas bilo, bitka za Hrvatsku još nije gotova

'Razumijem uznemirenost hrvatskih branitelja. Zbog toga sam i donijela odluku da nekoliko ministara bude danas u Vukovaru, da razgovaraju s ljudima, da razgovaraju s braniteljima'
- 2010. U FOTOGRAFIJAMA CROPIX-A - Knin, 050810.Proslava Dana pobjede i 15. godisnjice akcije Oluja u Kninu. Podizanje zastave. Na fotografiji: Luka Bebic, Ivo Josipovic, Jadranka KosorFoto: Jakov Prkic / Cropix
 Jakov Prkic / Cropix

VUKOVAR - Operacija Vukovar još uvijek traje, bitka za Hrvatsku nije gotova. Budite ponosni što pripadamo naraštaju koji se nakon 900 godina borio za samostalnu hrvatsku državu - poručio je posljednji zapovjednik obrane Vukovara 1991. Branko Borković na subotnjem skupu potpore hrvatskim braniteljima koji je na Trgu Republike Hrvatske okupio oko 2.000 prosvjednika.

Obraćanje Mladog Jastreba - koji je rekao i kako su „neki, dok su se branitelji borili, smišljali kako okrasti državi“ - popraćeno je burnim odobravanjem.

- Dok smo mi krvarili i ratovali, vlast je smišljala kako da pokrade zemlju. Od Hrvatske ste napravili veliki šoping centar, dali ste sve za jednu kunu. Sram vas bilo - poručio je državnoj vlasti i dodao da branitelji „ne dižu giljotine“, ali traže odgovornost onih koji su se u proteklih 20 godina o Hrvatsku i hrvatski narod ogriješili „mišlju, riječju, djelom i propustom“.

Rekao je i da nitko ne smije ni pomisliti na povlačenje tužbe za genocid protiv Srbije, zaključivši kako se ne smije dopustiti da „časna obrana domovine izgubi odliku ponosa“. Prosvjedni skup potpore hrvatskim braniteljima - zbog sumnjičenja iz Srbije za navodne ratne zločine - u Vukovaru je organizirala tamošnja Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

- Srbijanskim optužnicama želi se dokazati kako su branitelji ti koji su počinili zločin, da je zločin bilo braniti svoju obitelj, grad i domovinu, i da je Hrvatska stvorena na zločinu. A nitko ne spominje zločin razaranja Vukovara, prekomjerno granatiranje i 5.000 žrtava, mučenja u logorima. Za te zločine nitko nije odgovarao - rekao je Kovačić ocijenivši upitnim Zakon o oprostu.

Njime su, rekao je Kovačić, oni koji su se borili protiv Hrvatske i „smetala im je šahovnica i kuna“ dobili radna mjesta i danas „više vole kunu nego srpski dinar, a najslađa im je saborska plaća“. Pritom je spomenuo ime Vojislava Stanimirovića.

- Uhićenje naših suboraca Veljka Marića i Tihomira Purde rezultat je nerada DORH-a i Ministarstva pravosuđa u proteklih 20 godina. Naše odvjetništvo nije uspjelo prikupiti dokaze za optužnicu protiv rušitelja Vukovara, za silne žrtve, ali nažalost, pod pritiskom svjetskih moćnika neumorno skuplja dokaze i priprema optužnice protiv naših suboraca Merčepa, Šeksa, Domazeta, Vekića - ustvrdio je Zdravko Komšić, čelni čovjek vukovarskog društva zatočenika srpskih konc logora.

Podsjetio je na 15.000 logoraša „a da nitko nije odgovarao za njihovo mučenje jer Srbija ne priznaje ni da su logori postojali“. Vrhu države i političarima poručio je neka ne zaborave da je Hrvatska stvorena na žrtvi hrvatskih branitelja i hrvatskog naroda.

S govornice se na vukovarskom skupu čula i podrška „nevinim hrvatskim braniteljima u Haagu“, skandiralo se ime generala Gotovine, a među transparentima bio je i onaj s natpisom „Mi smo uhićeni i transferirani, al' su i izdajnici locirani i identificirani“. Skup je mirno završio nakon sat vremena.

Iako je očekivan, prvi ratni zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković u Vukovaru nije mogao biti jer je, prema riječima Mladog Jastreba, završio u bolnici „zbog onih posljedica od prije 20 godina, premlaćen, prebijen“.

Ivić i Karamarko izviždani, Čobankoviću pljesak

VUKOVAR - Na subotnjem skupu u Vukovaru bili su i ministri. Dok su pozdravljani s govornice, ministar branitelja Tomislav Ivić i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko od strane prosvjednika dočekani su zvižducima, dok se ministru Petru Čobankoviću pljeskalo.

U izjavi novinarima o slučaju Purda, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je rekao kako su radom Ministarstva pravosuđa i DORH-a „stvoreni uvjeti da pravosuđe BiH donese jedinu moguću pravednu odluku, a ona je da Tihomir Purda ne bude izručen Srbiji već bude slobodan čovjek“.

Rekao je i da je u tom slučaju „čiste savjesti“ jer se napravilo sve što se moglo.

Ministar branitelja Tomislav Ivić izjavio je da će Vlada i resorna ministarstva „kao i dosad, činiti sve da se Purdu što prije vrati u Hrvatsku jer istraga je pokazala da je nevin“. Slučaj se, prema ministru, intenzivno prati, dok će državne institucije „učiniti sve da zaštite svakog hrvatskog branitelja“.

- Ne možemo tako razgovarati da je Vlada odgovorna za slučaj Purda. Presudno je ne dozvoliti da se to više događa. Nemojmo špekulirati što bi bilo kad bi bilo. Očekujem pozitivno rješenje za Purdu - rekao je Ivić. Ministar Karamarko na novinarski je upit komentirao kako je u javnosti stvorena kriva predodžba da nitko nije procesuiran za zločine 1991. godine nad hrvatskim narodom.

Prema riječima ministra Čobankovića, institucije RH u slučaju Tihomira Purde - koji je još u zatvoru Zenica, a na vukovarskom je skupu bila njegova supruga - rade „dobar posao u interesu hrvatskih branitelja i svih hrvatskih građana, u interesu Hrvatske“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 15:22