NA ZAGREBAČKIM ORANICAMA

FOTO: Blizu dječjeg igrališta pronašli radioaktivni otpad

Zagreb, 121110.Pronadjen je radioaktivni otpad na Oranicama na livadi pored Kopacevskog puta, na teren je policija i ekipa Drzavnog zavoda za radiolosku i nuklearnu sigurnost i Ministarstvo za zastitu okolisa. Radi se o odbacenim dojavljivacima za pozar. Na slici: policija skuplja dojavljivace za pozar.Foto: Dragan Matic / Cropix
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Na Kopačevskom putu u blizini Oranica nalazi se divlje odlagalište glomaznog otpada, odmah uz rub travnatog igrališta na kojem se svakodnevno igraju djeca.

Danas je Ured za upravljanje u hitnim situacijama dobio dojavu da se na tom odlagalištu pojavio potencijalno opasan otpad. Riječ je, naime, o 30-ak većih i 50-ak manjih dojavljivača dima. Na mjestu gdje su dojavljivači bačeni, odmah je došla policija da izvrši očevid, te da na siguran način ukloni radioaktivni otpad.

Dragan Kubelka, ravnatelj Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost izjavio je kako dojavljivači ne predstavljaju nikakvu opasnost, te da su i namijenjeni da budu u blizini ljudi. Čak i da se uređaj rastavi i da se pojede tanka nit kemijskog elementa americija (koji je radioaktivan), ne bi bilo ozbiljnih posljedica za ljudsko zdravlje.

No Kubelka je istaknuo kako se takvi uređaji svejedno moraju zasebno zbrinuti i ukloniti, i da im svakako nije mjesto na javnim odlagalištima.

- Popisat ćemo serijske brojeve ovih uređaja i pokušati doznati otkud potječu, a uređaje ćemo zbrinuti na predviđen način. Ulovimo li prekršitelja, svakako će biti kažnjen - rekao je Kubelka.

Susjedima ipak nije bilo svejedno. Kažu, ovdje se igra puno djece, a ponekad i odrasli igraju nogomet u blizini divljeg odlagališta.

- Policajci kažu da ovo nije ništa strašno, no bojim se za djecu koja se tu igra. Dva puta godišnje ovo odlagalište se napuni, tko zna što je još sve prošlo nezapaženo - rekao je Luka Radoš, jedan od stanovnika Kopačevskog puta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 22:24