BIZNIS ŠEFA CROATIA OSIGURANJA

Fondu bivšeg kolege bez dozvole za rad dao je 15 milijuna kuna

 Krišto/CROPIX

Da bi Croatia osiguranje uložilo svoj novac u neku privatnu tvrtku, posljednjih je nekoliko godina najvažniji uvjet bio taj da u toj kompaniji na rukovodećem mjestu bude bivši kolega šefa Croatia osiguranja Zdravka Zrinušića!

Croatia osiguranje pod ravnanjem predsjednika Uprave Zdravka Zrinušića odlučilo je uložiti, primjerice, 15 milijuna kuna u fond rizičnog kapitala koji nije imao dozvolu za rad!

Pet godišnjih obroka

Prema informacijama kojima raspolaže Jutarnji list, Zrinušić je kao predsjednik Uprave Croatia osiguranja 27. listopada 2010. potpisao odluku o ulaganju 15 milijuna kuna, u pet godišnjih obroka po tri milijuna kuna, u Prosperus FGS, otvoreni investicijski fond rizičnoga kapitala iako je taj fond rješenje za rad Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga dobio 12. studenoga 2010., odnosno dva tjedna nakon što je Zrinušić potpisao sporno ulaganje 2 milijuna eura.

Iako prema informacijama kojima raspolažemo Croatia osiguranje još ništa nije uplatilo u Prosperus, postavlja se pitanje kako je Upravi promakla sitinca da fond nema osnovnu dokumentaciju.

No, sa sigurnošću je poznato da je na mjesto šefa Uprave Prosperusa FGS imenovan Joško Miliša, Zrinušićev nekadašnji kolega iz Štedbanke. Joško Miliša, bivši zaposlenik Hrvatskog fonda za privatizaciju, Šted kapitala i Šted banke, hrvatskoj je javnosti najpoznatiji kao osumnjičenik u aferi prodaje 91.595 dionica hotela Alan iz Starigrada Hypo Alpe Adria banci. Milišu, kao tadašnjeg člana NO-a hotela Alan, sumnjičilo se zajedno s bivšim potpredsjednikom HFP-a Krešimirom Starčevićem da su hotel Alan prodali za 8,8 milijuna kuna umjesto po procijenjenoj vrijednosti od 27 milijuna kuna.

Ulaganje u Agram

Kako smo pisali, direktor Zrinušić već je pomogao svome bivšem gazdi iz Koncerna Agram, danas najvećem konkurentu - Dubravku Grgiću, kupivši obveznice i uloživši depozite u iznosu 10 milijuna kuna u Agramovu Kreditnu banku .

CO: U fond još nismo ništa uplatili

“Ulaganje u FGS postaje obvezujuće ukoliko Društvo za upravljanje otvorenim investicijskim fondovima rizičnog kapitala s privatnom ponudom sakupi iskaze interesa potencijalnog ulagatelja u minimalnom iznosu od 75 milijuna kuna od strane privatnih ulagatelja, kako bi se nakon toga Vlada RH preko HBOR-a obvezala za ulaganje istog iznosa”, stoji u priopćenju Croatia osiguranja. Kako od strane ulagatelja i Vlade do sada nisu pokrenuti projekti preko tog fonda, CO u te svrhe nije uplaćivao sredstva u fond. ( N. S. Š.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 18:00