VJERSKE ŠKOLE ZA DJECU

Flego o Mostu: ‘Njihov prijedlog je opasan‘; Stigao mu odgovor: ‘Ne damo Pupovcu i pratećim vokalima...‘

Europarlamentarac Flego kaže da je šokiran izjavama čelnika Mosta

Valter Flego

 Željko Puhovski/Cropix

Nositelj Fair play liste 9 Valter Flego osudio je u srijedu Mostov poziv za izdvajanje djece iz odgojno-obrazovnog sustava te školovanje kod kuće ili u vjerskim školama, ako se roditelji ne slažu s vrijednostima koje promovira školski sustav, ocijenivši ga opasnim i zlonamjernim.

- Osuđujem Mostov poziv za izdvajanje djece iz odgojno-obrazovnog sustava. To je opasno i zlonamjerno, stoji u priopćenju.

Članica predsjedništva Mosta Petra Mandić u ozračju je kritike izvješća pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević kazala u utorak da prema ustavnim vrednotama roditelji imaju pravo odgajati djecu u skladu sa svojim vrijednostima i da je potrebno paziti da naš obrazovni sustav ostane prožet tim vrijednostima.

Ako te vrijednosti, dodala je, ne budu integrirane u odgojno obrazovni sustav morat će se pribjegavati nekim novim sustavima kao što su školovanje od kuće i upisivanje djece u vjerske škole.

Europarlamentarac Flego kaže da je šokiran izjavama čelnika Mosta, ‘u kojima traže ideološku revoluciju u hrvatskim školama‘ te drži da se radi o opasnoj retorici kojoj je cilj radikalizirati naše društvo i stvoriti podjele.

Posebno zabrinjavajućim ocjenjuje što Most u tu svrhu instrumentalizira djecu te dodaje da se protivi svakom obliku ideološke instrumentalizacije djece, a pogotovo pokušajima da se djeci ospori temeljno pravo na institucionalno obrazovanje i redovito školovanje.

- Ovakve inicijative čista su konzervativna demagogija. One predstavljaju prijetnju građanskom društvu i temeljnim vrijednostima liberalne demokracije i zbog toga ih oštro osuđujem, kaže u priopćenju.

‘Nećemo dopustiti izbacivanje božićnih priredbi iz vrtića i škola jer su dio naše tradicije i kulture‘

U ime Mosta, Flegi je odgovorila Petra Mandić, članica predsjedništva stranke, a njezin odogovor prenosimo u cijelosti.

- Kandidati s Pupovčeve liste za Europski parlament jako su zamjerili Mostu to što smo stali u obranu božićnih i uskrsnih priredbi u vrtićima i školama te se jasno odredili prema zlu rodne ideologije koju se na mala vrata već neko vrijeme uvodi i u javni odgojno-obrazovni sustav. Iako lista Milorada Pupovca i ostalih sebe naziva ‘Fair play‘ listom, njihova argumentacija nimalo nije u duhu fair playa zato što izmišljaju i podmeću ne bi li na tome politički profitirali.

Kao majka petero djece, znam koliko je važno u svakoj raspravi staviti stvari na svoje mjesto pa bih to ovim putem željela učiniti.

Na tiskovnoj konferenciji održanoj u Zagrebu u utorak 28. svibnja vrlo razumljivim jezikom objasnila sam zašto javni odgojno-obrazovni sustav mora uvažavati vrijednosti većeg dijela hrvatskog naroda i zašto je nedopustivo da se iz javnih škola izbacuje Dan kruha ili priredbe za svetog Nikolu kako to predlaže pravobraniteljica za djecu.

Dopustimo li ideolozima i njihovim ekspoziturama da ‘čiste‘ naše vrtiće i škole od svih elemenata kršćanske kulture koja je dio našeg identiteta, sve veći broj roditelja odlučit će se za alternativne metode odgoja i obrazovanja djece poput vjerskih škola, a sutra možda i homeschoolinga. To nije nešto što mi zagovaramo jer smatramo da roditelji sami trebaju donositi tu odluku, već nešto što vidimo kao logičnu posljedicu.

‘Izdvajanje djece‘, kako to naziva Pupovčeva pratnja s liste, već se u određenoj mjeri događa i to upravo zbog ignoriranja većinskih vrijednosti hrvatskog naroda i uvođenja rodne ideologije u škole. Mi smo ti koji to želimo zaustaviti, a ne dodatno potencirati, što je vrlo jasno iz onoga što smo poručili na tiskovnoj konferenciji.

Zašto ‘Fair play‘ lista igra ne-fer i otvoreno laže građane Hrvatske, to neka oni objasne biračima. Bojim se da netko tko svjesno iskrivljuje istinu u svrhu osobnog političkog probitka nije baš najbolji izbor za onoga tko će određivati kakav bi javni odgojno-obrazovni sustav trebao biti.

Budući da daljnju eroziju javnog odgojno-obrazovnog sustava ne smatram poželjnom, dapače, uvjerenja sam da moramo obnoviti načeto povjerenje roditelja u sustav, to je razlog zašto sam uopće i govorila na tiskovnoj konferenciji o ovoj temi.

Namjera Mosta i mene osobno upravo je suprotna od onoga što imputira pratnja Milorada Pupovca na listi za Europski parlament – mi želimo očuvanje javnog odgojno-obrazovnog sustava na onim temeljima na kojima je i nastao i pomagao odgajati hrvatsku djecu generacijama.

To znači da ćemo jasno stati u obranu božićnih, uskrsnih i ostalih priredbi tog tipa u javnim vrtićima i školama te nećemo dopustiti ni Miloradu Pupovcu, ni njegovim pratećim vokalima, ni pravobraniteljici za djecu da naše vrijednosti i našu kulturu nasilno izbacuju iz vrtića i škola, zaključila je Mandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 13:42