PREMIJER ŠALJE SAVJETNIKA

Finski državni holding bit će uzor Hrvatskoj

 Damjan Tadić/CROPIX

Posebnog savjetnika Sinišu Petrovića premijer Zoran Milanović šalje na specijalni zadatak u Finsku. Petrović je, kako neslužbeno doznajemo, dobio zadatak u toj nordijskoj državi dobro proučiti model tamošnjeg holdinga Solidium koji upravlja državnim udjelima u 12 tvrtki, a koje su na burzi. Milanoviću je očigledno namjera po uzoru na finski model upravljanja državnim tvrtkama, a koji se pokazao više nego uspješnim, ustrojiti upravljanje tvrtkama u kojima vlasništvo ima Hrvatska.

I sam je jučer u povodu 100 dana Vlade, odgovarajući na pitanja građana, rekao kako će se njegova Vlada prilikom upravljanja državnim tvrtkama voditi primjerima iz Finske i Austrije.

Povećanje vrijednosti

A primjer Finske definitivno bi mogao poslužiti kao model u koji bi se trebalo ugledati. Finci su svoj državni holding ustrojili 2008. i danas uime države upravljaju udjelima u ukupno 12 tvrtki. Finska vlada je, naime, na taj holding prije četiri godine prenijela upravljanje vlasništvom koje je imala u osam tvrtki. U nekima, primjerice, država ima manje od samo šest posto udjela, a u nekima 30 posto vlasništva. Nakon toga državnom holdingu preneseni su udjeli još jedne tvrtke, a sam holding je kupio dionice u još tri tvrtke. Brojke pokazuju da tim svojim vlasništvom preko Solidiuma itekako dobro upravljaju.

Zahvaljujući iznimnim poslovnim rezultatima, samo je prošle godine Solidium u državni proračun uplatio dobit od 660 milijuna eura. Inače, ukupna vrijednost tih 12 tvrtki u kojima finska država ima suvlasništvo dostiže sedam milijardi eura, a zapošljavaju više desetina tisuća ljudi.

Holding čine tvrtke koje se bave potpuno različitom djelatnošću od primjerice Metsoa koja je metalurška industrija, zatim Telia Sonere koja je telekomunikacijska kompanija do Sponde koja se bavi nekretninama.

Začeci Solidiuma sežu u 1991. kada su bili tek investicijska kompanija u državnom vlasništvu koja je osnovana kako bi upravljala imovinom nekoliko banaka. Puno godine poslije, 2008., Solidium preuzima upravljanje državim vlasništvom u osam kompanija, a 2012. broj doseže dvanaest.

- Solidium je kompanija u potpunom vlasništvu države. Njezin je cilj ojačati i stabilizirati finsko vlasništvo u nacionalno važnim kompanijama i povećati vrijednost holdinga. Sve investicije temelje se na financijskim analizama. Glavna investicijska strategija holdinga je povećati vrijednost kompanije - navodi se u objašnjenju poslovanja Solidiuma.

Odbor direktora

Na čelu holdinga je odbor od sedam direktora, svi redom stručnjaci s iskustvom u biznisu, ali i predstavnik ureda premijera. Predsjednik odbora je Pekka Ala Pietila koji je prije toga bio direktor u Nokiji, a njegova zamjenica je Eija Ailasmaa koja je bila šefica u Sanoma Magazinesu. Odbor direktora je taj koji donosi strategiju kompanije, odlučuje o ulaganjima, bira i razrješuje direktore u Holdingu.

Finska je inače samo dio tvrtki u državnom vlasništvu uključila u holding. Osim ovih 12, u Finskoj postoji još 46 tvrtki u većinskom državnom vlasništvu koje nisu na burzi, te tri strateške koje su izlistane na burzi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 10:21